Συνάντηση του Μ. Βαρβιτσιώτη στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών Αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και το Κλίμα, Anna Lührmann

Για τις κοινές προκλήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό αλλά και τις επιμέρους συνέπειες αυτού του πολέμου όπως είναι η επισιτιστική κρίση συζήτησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η Γερμανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και το Κλίμα, Anna Lührmann, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που είχαν σήμερα Βερολίνο, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών στη γερμανική πρωτεύουσα.

Για όλες αυτές τις κρίσεις «χρειάζεται μία στιβαρή, ενιαία, και ουσιαστική αντιμετώπιση», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός, υπογραμμίζοντας πως «η συνεργασία μας με τη Γερμανία ως μία από τις ισχυρότερες Ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να είναι διαρκής, συνεχής και βέβαια απόλυτα ειλικρινής». Ιδίως, επισήμανε τη σημασία της εμβάθυνσης και της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία στηρίζουν σθεναρά και οι δύο χώρες.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε στην κα Lührmann τα θέματα της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία και των γερμανικών επανορθώσεων. Την ενημέρωσε ακόμη για την τουρκική προκλητικότητα και τη μετάλλαξη της τουρκικής απειλής, καθώς και για τις ενέργειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για τη θωράκιση των ελληνικών συνόρων και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, αλλά και για τις διπλωματικές της κινήσεις. Εξέφρασε, μάλιστα, την ικανοποίησή του καθώς έγινε αποδέκτης των διαβεβαιώσεων της Γερμανίας ότι παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Νωρίτερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο του Atlantik Brücke και Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου και Βουλευτή του CDU,  Norbert Röttgen, καθώς και την Εκτελεστική Διευθύντρια, Julia Friedlander. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρώπη μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς επίσης και η ενεργειακή κρίση.

7.7.2022