Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Nicolae Ionel Ciucă

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Nicolae Ionel Ciucă.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η βούληση των δυο πλευρών για περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα συντονισμού και συνεργασίας, με στόχο την αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Υπογραμμίστηκαν οι δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας, καθώς η Ελλάδα λόγω θέσης, υποδομών και δυνατότητας διασυνδέσεων, αναδεικνύεται σε χώρα-κόμβο μεταφοράς ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συζητήθηκαν ακόμη οι οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και την επισιτιστική ασφάλεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συνδράμει με ελληνικά πλοία για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, κατεύθυνση προς την οποία θα βρίσκονται σε συντονισμό.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ρουμάνο ομόλογό του για την έμπρακτη στήριξη της Ρουμανίας στις περσινές πυρκαγιές, καθώς και για την αποστολή στη χώρα μας, στις αρχές Ιουλίου, 28 πυροσβεστών από τη Ρουμανία και οκτώ ειδικών οχημάτων. Ο κ. Ciucă εξέφρασε μάλιστα την ετοιμότητα της Ρουμανίας να συνδράμει την Ελλάδα με περισσότερους πυροσβέστες, αν χρειαστεί.

Από την πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και τόνισε πως σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή η χώρα μας μπορεί να βασίζεται στη βοήθεια της Ρουμανία γιατί η διάθεση συνδρομής είναι αμοιβαία. Ανέφερε πως στη συνάντηση τέθηκαν βραχυπρόθεσμοι αλλά και μακροπρόθεσμοι στόχοι. Επίσης ότι, συζητήθηκαν ζητήματα που συνδέονται με την ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και γενικότερα ζητήματα ασφάλειας.

7.7.2022