Συνάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με τον ΥΠΑΜ Εσθονίας κ. Χάννο Πέβκουρ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022, συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Εσθονίας κ. Χάννο Πέβκουρ (Hanno Pevkur), ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα Αρχηγό.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπεγράμμισε ότι, τόσο κατά την επίσκεψη του Εσθονού ομολόγου του στην Ελλάδα, όπως και στην, προηγηθείσα, τον παρελθόντα Νοέμβριο, επίσημη επίσκεψή του στην Εσθονία, επιβεβαιώθηκε η ισχυρή φιλία των δύο χωρών και η στενή αμυντική τους συνεργασία, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επιθυμία είναι να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία Ελλάδας – Εσθονίας και, σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε η συμμετοχή ελληνικού και εσθονικού στρατιωτικού προσωπικού σε, αμοιβαία επωφελή, εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες που διοργανώνονται στις δύο χώρες.

Συζητήθηκε, επίσης, η κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Βαλτικής.

Ο Υπουργός τόνισε ότι το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την απρόκλητη ρωσική εισβολή, εκφράστηκε η αλληλεγγύη και η βούληση για συνδρομή και υποστήριξη προς την Ουκρανία, με κάθε δυνατό τρόπο.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η επίσκεψη του Εσθονού ομολόγου παρέσχε τη δυνατότητα για πληρέστερη κατανόηση των απειλών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και την ενίσχυση της συνεργασίας τους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Αναφερόμενος στην κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι το κλίμα έντασης που δυστυχώς δημιουργεί η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας αφού επανέλαβε την ανάγκη “να δημιουργήσουμε ισχυρές συμμαχίες με φίλιες χώρες, βασισμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας”, παρατήρησε ότι η επίσκεψη του Εσθονού ομολόγου του παρέσχε τη δυνατότητα για πληρέστερη κατανόηση των απειλών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και την ενίσχυση της συνεργασίας τους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Η Εσθονία δίνει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια της Μεσογείου και δεσμευόμαστε να διαφυλάττουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στη Συμμαχία. Η αλληλεγγύη και η ενότητα μεταξύ συμμάχων είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και οι προσπάθειές μας στο Νότο, την Ανατολή και το Βορρά υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον σε θέματα Ασφάλειας της Συμμαχίας, ανέφερε ο κ. Πεβκουρ. Τέλος ο Εσθονός υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας σημείωσε ότι στις 6 Μαΐου η Εσθονία και η Ελλάδα συμπλήρωσαν εκατό έτη διπλωματικών σχέσεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο υπαρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα αρχηγό.