Συνέδριο Εργασίας Ελλάδας-Κίνας για τη Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση

Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Σούρλα

Στο πλαίσιο των εορτασμών της 10ης επετείου της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», η Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα και η Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας συνδιοργάνωσαν το Συνέδριο Κίνας-Ελλάδας για τη Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Τράπεζας Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας Ren Shengjun, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας Γιώργος Ξηραδάκης, ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης, ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ και πάνω από εβδομήντα καλεσμένοι από τους κλάδους της οικονομίας και της ναυτιλίας Κίνας και Ελλάδας.

 

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας Ren Shengjun δήλωσε ότι η Τράπεζα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χρηματοδοτικούς οργανισμούς για πλοία στον κόσμο, και τα ναυτιλιακά πιστωτικά προϊόντα που παρέχει καλύπτουν τόσο τη ναυπήγηση όσο και την εφοδιαστική αλυσίδα της ναυτιλίας. Η Τράπεζα στηρίζει τους Έλληνες πλοιοκτήτες στην παραγγελία περισσότερων από 100 πλοίων διαφόρων τύπων στην Κίνα, παρέχοντας χρηματοδότηση και εγγυήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Τράπεζα θα συνεχίσει να προωθεί τη ναυτιλιακή χρηματοδοτική συνεργασία της Κίνας και Ελλάδας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» μέσα από τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ δήλωσε ότι η χρηματοδότηση της ναυτιλίας διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ναυτιλιακής βιομηχανίας και των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, προσφέροντας ζωτικής σημασίας σταθερότητα στις τελευταίες. Λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο μέγεθος των στόλων της Κίνας και της Ελλάδας, οι ναυτιλιακοί και χρηματοοικονομικοί κύκλοι των δύο χωρών συμβάλλουν σημαντικά στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια, η ναυτιλιακή χρηματοδότηση της Κίνας αναπτύσσεται ταχύτατα με τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα να αυξάνουν συνεχώς τη στήριξή τους στη ναυτιλία. Καθώς οι χώρες μας είναι δύο μεγάλες ναυτιλιακές δυνάμεις, η Κίνα είναι πρόθυμη να αδράξει τις ευκαιρίες που προσφέρει η 10η επέτειος της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και να συνεργαστεί με τους Έλληνες φίλους της για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέλλον της ναυτιλιακής χρηματοδότησης και να μοιραστούμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης που αυτή θα προσφέρει.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας Γιώργος Ξηραδάκης δήλωσε ότι η σινοελληνική ναυτιλιακή συνεργασία έχει μακρά ιστορία. Εδώ και δεκαετίες, ο ελληνικός εμπορικός στόλος μεταφέρει μεγάλο ποσοστό των κινέζικων εισαγωγών και εξαγωγών, και η συνεργασία των χωρών μας στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση εξελίσσεται ομαλά. Η Τράπεζα Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας αποτελεί ένα από τα πρώτα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υποστήριξε τη ναυτιλιακή χρηματοδοτική συνεργασία των χωρών μας, κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά εκτιμά ιδιαιτέρως. Προσδοκούμε ότι στο μέλλον οι δύο χώρες θα εμβαθύνουν περαιτέρω τις φιλικές ανταλλαγές και τη συνεργασία τους, αποκομίζοντας αμοιβαίο όφελος.

Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης δήλωσε ότι στο σημερινό περίπλοκο και ρευστό διεθνές περιβάλλον, τα μηνύματα διαλόγου και συνεργασίας που στέλνει η από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά. Η Κίνα αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ το λιμάνι του Πειραιά έχει καταστεί σταυροδρόμι που ενώνει τον Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού με την Ευρώπη. Σήμερα, χάρη στη σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση της μεσαίας τάξης της Κίνας, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη συνεχή εμβάθυνση και επέκταση της φιλίας και της συνεργασίας των χωρών μας στο μέλλον.

Μέσα από τον διάλογο και τις ανταλλαγές στο πλαίσιο του συνεδρίου, εκπρόσωποι των ναυτιλιακών και χρηματοοικονομικών τομέων της Κίνας και της Ελλάδας συζήτησαν εις βάθος θέματα που απασχολούν τον κλάδο τους, και ιδιαίτερα το ακριβές περιεχόμενο και τη λειτουργία των πολιτικών χρηματοδότησης της Τράπεζας Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας, προωθώντας σημαντικά τις σινοελληνικές ανταλλαγές και τη συνεργασία στον τομέα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης και στην από κοινού εκμετάλλευση επιχειρηματικών ευκαιριών, στηρίζοντας την ανάπτυξη των ναυπηγήσεων και του θαλάσσιου εμπορίου των δύο χωρών.