Με την ηθοποιό Έφη Χαντζούλη γνωρίστηκα σε μια παρουσίαση ενός βιβλίου, η ηθοποιός διάβασε κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο τόσο παραστατικά και εκφραστικά που αφέθηκα στη διήγησή της. Είναι μια ηθοποιός που παίζει σε τρεις παραστάσεις αυτή τη σεζόν, πάντα ακούραστη και γελαστή γιατί αγαπάει την τέχνη της υποκριτικής και αυτό αναδύεται στο πρόσωπο της. Έτσι ήθελα να την γνωρίσω καλύτερα, δέχθηκε και είμαι χαρούμενη για αυτό, το γιατί θα το καταλάβετε διαβάζοντας αυτή την συνέντευξη
Κ.Κ. Μιλήστε μου για τη νέα παράσταση που ετοιμάζεται στο Θέατρο «Studio Κυψέλης» με τίτλο «Ημερολόγιο ψυχών αρχαίου δράματος».
Ε.Χ. Πρόκειται για ένα θεατρικό δρώμενο και συγκεκριμένα για αποσπάσματα από κορυφαίους μονολόγους της ελληνικής δραματουργίας που παρουσιάζονται με τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Σίμωνα Πάτροκλου από έγκριτες μεταφράσεις στο Studio Κυψέλης. Ο Προμηθέας του Αισχύλου που θα τον υποδυθεί ο Νίκος Τουλιάτος, η Ηλέκτρα του Ευριπίδη που θα την υποδυθεί η Ιωάννα η Προσμίτη, ο Τειρεσίας και ο Οιδίποδας τύραννος του Σοφοκλή που θα τους υποδυθεί ο Γιώργος Δήμου, η Ελένη του Ευριπίδη που θα την υποδυθώ εγώ, ο Αίαντας του Σοφοκλή που θα τον υποδυθεί ο Ξενοφώντας Χαντζής , η Κλυταιμνήστρα του Αισχύλου που θα την υποδυθεί η Ζωή Τριανταφυλλίδη και μέρος Χορικού από την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Αναφέρω κατά σειρά εμφάνισης τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην παράσταση αυτή .Φιλική συμμετοχή σε βουβό πρόσωπο: Nikifor Danailov,κρουστά – ζωντανά: Νίκος Τουλιάτος, κουστούμια και σχεδιασμών φωτισμών: Σίμωνας Πάτροκλος και τεχνικός φώτων : Μάνος Τσιβιλής.
Κ.Κ. Θα ήθελα να αναφερθείτε στο δικό σας ρόλο σε αυτή την παράσταση.
Ε.Χ. Εγώ υποδύομαι την Ωραία Ελένη σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ευριπίδη. Τη γυναίκα που για χάρη της έγινε ολόκληρος Τρωικός πόλεμος σύμφωνα με τη μυθολογία φυσικά γιατί όλοι γνωρίζουμε πως τα πραγματικά αίτια ήταν ολότελα διαφορετικά. Ήταν οικονομικοί λόγοι που οδήγησαν τους Αχαιούς τον 12ο αιώνα στα παράλια της Τροίας (ακμή εμπορίου εκεί και όχι μόνο..). Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία όμως τα αίτια του πολέμου ανάγονται στη θεϊκή διαμάχη ανάμεσα στην ΄Ηρα, την Αθηνά και την Αφροδίτη, την οποία προκάλεσε η θεά ΄Εριδα δίνοντάς τους ένα χρυσό μήλο με την αναγραφή στην ομορφότερη (την καλλίστῃ). Ο Δίας θέλοντας να δώσει λύση στη διαμάχη για το ποια αξίζει το μήλο, τις παρέπεμψε στον Τρώα Πρίγκιπα Πάρη, που επέλεξε την Αφροδίτη γιατί του είχε υποσχεθεί τον έρωτα και την αγάπη της πιο όμορφης, θνητής γυναίκας της εποχής, της Ελένης που ήταν νόμιμη σύζυγος του βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαου. Η ΄Ηρα όμως οργισμένη για την ήττα της, δημιουργεί από σύννεφο ένα ομοίωμα (είδωλον) το οποίο θα πάρει μαζί του ο Πάρης, νομίζοντας ότι απαγάγει την Ελένη. Την πραγματική Ελένη την έστειλε ο Δίας μέσω του Ερμή στην Αίγυπτο, για να ζήσει στο παλάτι του Πρωτέα, περιμένοντας τον άνδρα της Μενέλαο να επιστρέψει από τον πόλεμο και να την πάρει κοντά του. Η Ελένη στην τραγωδία του Ευριπίδη βρίσκεται από χρόνια στην Αίγυπτο, στο παλάτι του Πρωτέα, μετά το θάνατο του οποίου ο διάδοχος και γιος του Θεοκλύμενος, επιμένει παρά την άρνησή της να την παντρευτεί.
Κ.Κ. Στον μονόλογό σας υπάρχουν τα παρακάτω λόγια: «΄Όταν πλαγιάσει μια γυναίκα με άντρα που σιχαίνεται, σιχαίνεται τον εαυτό της». Ποια είναι η δική σας άποψη;
Ε.Χ. Αναμφισβήτητα θα συμβεί αυτό αν μια γυναίκα αναγκαστεί να κάνει έρωτα με έναν άνδρα που δεν της αρέσει, που δεν τον ποθεί αλλά άλλοι λόγοι την οδηγούν να πλαγιάσει μαζί του. Ποιοί μπορεί να είναι οι λόγοι αυτοί;
Πολλές φορές μια γυναίκα πλαγιάζει με έναν άνδρα που δεν τον ποθεί ερωτικά για οικονομικούς λόγους. Μπορεί ακόμη και να παντρευτεί κάποιον που δε θέλει μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει μια άνετη οικονομικά ζωή που όμως στερείται από έρωτα και σεξουαλική έλξη. Σε αυτή την περίπτωση πιέζει τον εαυτό της να πλαγιάσει με τον σύζυγό της που δυστυχώς δεν της αρέσει ή που είναι για εκείνη ολότελα αδιάφορος ή αποκρουστικός με αποτέλεσμα να κάνει αγγαρεία όταν κάνει έρωτα μαζί του. Αυτό για μερικές φορές ίσως και να καταφέρει να το υποστεί, να το ανεχθεί χωρίς συνέπειες. Αν όμως είναι αναγκασμένη να πλαγιάζει μαζί του συχνά τότε σίγουρα θα νιώσει από δυσφορία μέχρι και μέγιστη αηδία. Τότε γίνεται δυστυχισμένη και προσπαθεί να καλύψει αυτό το ερωτικό της κενό με τη συνεύρεσή της εξωσυζυγικά με κάποιον άλλο άνδρα που ποθεί εφόσον δεν μπορεί να χωρίσει το σύζυγό της γιατί εξαρτάται οικονομικά από εκείνον. Δύσκολες καταστάσεις που όμως συμβαίνουν ακόμη και στον 21ο αιώνα που ζούμε. Το δίλημμα για την Ελένη εδώ είναι αν θα πρέπει να δεχθεί την πρόταση γάμου του βασιλιά της Αιγύπτου Θεοκλύμενου που την θέλει δική του, μιας και ο σύζυγός της ο Μενέλαος πιστεύει πως δεν ζει πια για να έρθει στην Αίγυπτο και να τη γλυτώσει από τα δεινά της. Εδώ η Ελένη παρουσιάζεται μια αξιοπρεπής γυναίκα που δεν θέλει να συμβιβασθεί με τα πλούτη του Θεοκλύμενου μόνο και μόνο για να ζήσει μια άνετη ζωή χωρίς όμως να τον ποθεί. Ο συμβιβασμός γενικά δεν είναι για μένα λύση στη ζωή μας. Θα προτιμούσα να ζω με αξιοπρέπεια μόνη μου παρά να είμαι αναγκασμένη να έχω δίπλα μου έναν άνδρα που δεν μου αρέσει μόνο και μόνο για να έχω ασφάλεια και σιγουριά.
4.Μιλήστε μου για το πρόγραμμα των θεατρικών σας παραστάσεων.
Ε.Χ. Θα παίζουμε κάθε Τετάρτη από 14 Δεκεμβρίου αρχικά για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Συγκεκριμένα 14, 21, 28 Δεκεμβρίου 2022 και 4 Ιανουαρίου 2023.Επίσης, θα ήθελα να πω πως η παράσταση αυτή ευελπιστούμε να παιχθεί και σε σχολεία.
Κ.Κ. Από 18 Δεκεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων θα παίζεται στη θεατρική παράσταση «Το Χριστουγεννιάτικο όνειρο του Σκρουτζ» στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων. Συγκεκριμένα 12.30 η ώρα 18 Ιανουαρίου και ανήμερα τα Χριστούγεννα όπως και στις 26 Δεκεμβρίου και την 1η του νέου έτους σωστά;
Ε.Χ. Ακριβώς.΄Εχετε πάρει σωστές πληροφορίες βλέπω! Η παράσταση αυτή θα είναι μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους! Γιορτινή και φαντασμαγορική που σας προτρέπουμε να έλθετε να τη δείτε! Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Γιάννης Ρωμανός που υποδύεται και τον ομώνυμο ρόλο και η Αλίκη Πήτερσον .Παίζουν εκτός από εμένα οκτώ ακόμη ηθοποιοί και συγκεκριμένα : η Αλίκη Πήτερσον, η Μίρνα Μηλιώνη, ο Λεόντιος Πετμεζάς, ο Ξενοφών Χαντζής, o Στ. Βογιατζής, ο Γιώργος Δήμου, η Ράνια η Πρέβεζα και η Κατερίνα η Βαρβαρέσου.
Κ.Κ. Μιλήστε μου για τους ρόλους σας σε αυτή την παράσταση.
Ε.Χ. Υποδύομαι την Ιζαμπέλ, την αρραβωνιαστικιά του Σκρουτζ, μια γλυκιά κοπέλα, ρομαντική κι ευαίσθητη που όμως αναγκάζεται να τον αφήσει και να φύγει μακριά του από την υπερβολική του τσιγκουνιά. Την πληγώνει η αδιαφορία του και η μεγάλη του αγάπη για τα χρήματα και το κέρδος. Υποδύομαι επίσης και την Τζάνετ, τη σύζυγο του ανιψιού του Σκρουτζ του Φρεντ που δεν έχει και την καλύτερη γνώμη για τον Σκρουτζ εξαιτίας της παθολογικής του φιλαργυρίας.
Κ.Κ. Πιστεύεται ότι ο τσιγγούνης άνθρωπος είναι τσιγγούνης και στα αισθήματα;
Αναμφισβήτητα. Ο ΄Αγγλος φιλόσοφος Βάκων είχε πει για τα χρήματα: «Τα λεφτά είναι σαν την κοπριά. Αν τα σκορπίσεις τριγύρω κάνουν καλό. Αν τα μαζέψεις σε έναν σωρό βρωμάνε απαίσια». Τα χρήματα δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός στη ζωή μας αλλά θα πρέπει να είναι το μέσο που θα μας εξυπηρετεί στις ανάγκες της καθημερινότητά μας. «Οι τσιγκούνηδες έχουν τη μοίρα της μέλισσας που δουλεύουν σαν να πρόκειται να ζήσουν για πάντα» είχε πει ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος. Η τσιγκουνιά είναι αρρώστια που δεν γιατρεύεται. Ο τσιγκούνης άνθρωπος γυναίκα ή άνδρας είναι ερωτευμένος με το χρήμα. Δεν ξέρει να ζήσει και γίνεται παράσιτο της κοινωνίας γιατί δεν έχει μάθει να προσφέρει στους συνανθρώπους του. Όλοι θα φύγουμε από τον μάταιο αυτό κόσμο που ζούμε. Δεν παίρνουμε τίποτα κοντά μας στην άλλη ζωή. Τα υλικά αγαθά είναι απαραίτητα όταν μας υπηρετούν. ΄Όταν όμως εμείς γίνουμε δούλοι αυτών τότε χάνουμε το αληθινό νόημα της ζωής και τον όμορφο τρόπο να ξέρουμε να ζούμε την κάθε της στιγμή.
Κ.Κ. Από όσο γνωρίζω παίζεται κάθε Πέμπτη από 10 Νοεμβρίου στο Θέατρο Βαφείο 21.15 στην παράσταση «Κώδικας…γυναίκα» που έχει συζητηθεί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Θα θέλατε να μου πείτε δύο λόγια και για αυτή σας την παράσταση;
Ε.Χ. Ακριβώς. Είναι μια κατάθεση ψυχής και από τους τέσσερεις ηθοποιούς: τον Βαλεντίνο Τσίλογλου, τη Χριστιάνα Ανανιάδου και την Κατερίνα Παπαθανασιάδη κι εμένα. Είναι μια παράσταση που αφορά όλες τις γυναίκες και όχι μόνο…Κάθε γυναίκα θα δει μέσα σε αυτούς τους μονολόγους κάποιες πλευρές του χαρακτήρα της αλλά της ζωής που η ίδια ζει στην καθημερινότητά της. Η προσέλευση του κοινού είναι μεγάλη. Μας έχει αγκαλιάσει με μεγάλη αγάπη το κοινό κι εμείς χαιρόμαστε πολύ γι΄ αυτό. Παίζουμε κάθε Πέμπτη 21.15 η ώρα στο Θέατρο Βαφείο, Κωνσταντινουπόλεως 115 και Αγ.΄Ορους 16.
Κ.Κ. Ευχαριστώ πολύ.