Συνέντευξη με την Ιωάννα Προσμίτη….

Συνέντευξη με την Ιωάννα Προσμίτη με αφορμή την παράσταση Δούλες του Ζενέ ,που θα παιχτεί στο @Χώρο Τέχνης Ασωμάτων, την Δευτέρα, στις  2 Μάϊου 2022, στις 21:00.

  1. Ποιο είναι το νόημα του έργου;

Οι Δούλες του Ζαν Ζενέ είναι ενα διαχρονικό έργο που διαπραγματεύεται την ανθρώπινη ελευθερία καθώς και την γοητεία που ασκεί η δύναμη και η εξουσία. Ένα βαθυστόχαστο έργο με βαθειά και ποικίλα  νοήματα που δείχνει από τη μια  πως  τα καταπιεσμένα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε τραγωδία και από την άλλη πως η εξουσία και ο πλούτος κινούν τα νήματα και ανοίγουν όλες τις πίσω πόρτες.  Το κάθε πρόβλημα έχει λύση από την πλευρά της ανώτερης κοινωνικής τάξης ενώ όλα ανατρέπονται όταν οι σκλάβοι σηκώνουν ανάστημα. Πώς όμως θα διεκδικήσει την ελευθερία του κάποιος που δεν έμαθε ποτέ να ζει ελεύθερος. Θα  χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο ή θα πέσει μέσα στην ίδια του την παγίδα;

  1. Ποιες οι εντυπώσεις σας από τη συνεργασία σας με την ομάδα Μυθος;

 Η ομάδα μύθος έχει διακριθεί σε ερμηνευτικά φεστιβάλ και συγκεκριμένα οι συντελεστές της παράστασης Δούλες βραβεύτηκαν από την art axion Internasional  και την Διαβαλκανική Επιτροπή διεθνών θεατρικών βραβείων. Επίσης έχω συνεργαστεί και στην παράσταση Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ του Σαίξπηρ ,σε μετάφραση –διασκευή Νίκης Τριανταφυλλίδη, που επίσης πήρε καλές κριτικές και κέρδισε τις εντυπώσεις. Η ομάδα ανεβάζει κλασικά έργα με μοντέρνα σκηνοθεσία τόσο σε θέατρα όσο και σε άλλες εναλλακτικές σκηνές.

3.Ποια η ανταπόκριση και οι αντιδράσεις του κοινού στα bar  theater  που κάνετε παραστασεις;

 Το κοινό είναι πολύ θερμό αναφορικά με τις παραστάσεις και η αλήθεια είναι ότι ακολουθεί την ομάδα σε χώρους και bar theater. Η ιδέα του bar theater τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς που αρέσκονται σε πρωτότυπους συνδυαστικούς  τρόπους διασκέδασης.

  1. Δύσκολη η εποχή μας .Τι ευχή θέλετε να δώσετε στους θεατές;

Στην εποχή των διακρίσεων ,της καταπίεσης, του φόβου  και της αβεβαιότητας που έφερε και θα φέρει ο Covid  ,θα ήθελα να τονίσω πόσο μεγάλη σημασία έχει να μείνουμε στο κέντρο μας και να είμαστε ψύχραιμοι παρατηρητές  των γεγονότων.  Βιώνουμε την αρχή μιας μεγάλης αλλαγής όπου χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη της ενότητας και της αλληλεγγύης.   Ο φόβος, ο θυμός και η απόγνωση είναι συναισθήματα χαμηλών συχνοτήτων και πρέπει να απαλλαχτούμε, έχοντας εμπιστοσύνη στο ανώτερο καλό όλων και στο σχέδιο του Θεού. Ας έχουμε ανοιχτή καρδιά,  φώτιση, διάκριση και διαίσθηση και με αυτά να πορευόμαστε.

Συνέντευξη: Ζωή Τριανταφυλλίδη (zoi triadafullidh, zoi.masoura@hotmail.com

20.4.2022

Τελευταία Άρθρα