Συνέντευξη με τον Γιώργο Καστρούνη συγγραφέα, σεναριογράφο, σκηνοθέτη και δάσκαλο σε βιωματικά μαθήματα υποκριτικής του Συστήματος Στανισλάβσκι

Γνώρισα τον Γιώργο Καστρούνη σαν δάσκαλο στα βιωματικά μαθήματα υποκριτικής του Συστήματος Στανισλάβσκι, πραγματικά ήταν μία εξαιρετική εμπειρία που με βοήθησε στο να μπορώ να εκφράζομαι αυθόρμητα και κατανοητά στην καθημερινότητα μου αλλά και σε επαγγλατικό επίπεδο. Εκτός από αυτή την πρώτη γνωριμία, είχα και την ευκαιρία να διαβάσω την υπέροχη ποιητική του συλλογή, «ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ». Ένας άνθρωπως γελαστός (πολύ σημαντικό για μένα) με πολλά και ανεξάντλητα ταλέντα.

Πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξη, πείτε μας λίγο για τις σπουδές σας, το συγγραφικό σας έργο, τη θεατρική σας σχολή (“Actors in Action”) και την ιδιότητά σας ως Acting Coach και Σκηνοθέτης.

Κατ’ αρχάς ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς για την πρόσκληση. Είμαι Ελληνοαμερικάνος και γεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασα οικονομικές επιστήμες (Bachelor of Arts) στην Αγγλία στο Kingston University. Στη συνέχεια ακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά (Master of Arts) στο London School of Economics στην Αγγλία και στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης. Η αγάπη μου όμως για το θέατρο με ώθησε να σπουδάσω Υποκριτική και Σκηνοθεσία στο American Academy of Dramatic Arts στη Νέα Υόρκη, όπου σπούδασαν ηθοποιοί όπως ο Robert Redford, Kirk Douglas, Danny DeVito, και John Cassavetes. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα (North Dakota State University) στην Αμερική, όπου και απέκτησα το πτυχίο Master of Arts στις Θεατρικές Τέχνες.

Η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή και το θέατρο άρχισε όταν ήμουν ακόμα στο λύκειο. Κείμενά μου έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Το 2008 εξέδωσα ένα λεύκωμα / gift book («ΕΡΑΣΤΕΣ – Ιστορίες και Εικόνες») με τις Εκδόσεις Καλέντη. Το 2010 και το 2012 εξέδωσα δυο βιβλία-ημερολόγια με τις Εκδόσεις Κοντύλι, με τίτλο «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ», και το 2014 εξέδωσα τα «ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-Η Κόκκινη Συλλογή» με τις Εκδόσεις Αμφιθέατρο. Τέλος, το 2018, εξέδωσα με τις Εκδόσεις 24γράμματα την ποιητική συλλογή με τίτλο, «Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ». Το πιο πρόσφατο συγγραφικό μου έργο είναι η ποιητική μου συλλογή, «ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ», που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2020, από τις Εκδόσεις 24 γράμματα.

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής, «ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ»

Επιπλέον, έχω γράψει θεατρικά έργα τα οποία έχουν παιχτεί από πανεπιστημιακές θεατρικές ομάδες καθώς και από ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς θιάσους στην Αμερική και στην Ελλάδα. Έχω επίσης συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός και ως σκηνοθέτης, και σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές ως ηθοποιός. Τον χειμώνα του 2018 ανέβασα επαγγελματικά ως παραγωγός και ως σκηνοθέτης ένα δικό μου θεατρικό έργο, το «ΘΕΟΣ ΑΠΩΝ», στο “Θέατρο της Ημέρας” καθώς και τον Ιούνιο του 2022, μια σύνθεση 5 μονοπράκτων με ενιαίο τίτλο, «CASUS BELLI» στο “Θέατρο Παραμυθίας” για το οποίο έλαβα το πρώτο βραβείο κειμένου στον Διαγωνισμό Πρωτότυπου Θεατρικού Έργου από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος .

Επίσης, από πέρυσι τον Δεκέμβριο ξεκίνησα να κάνω πανελλαδικά Σεμινάρια Υποκριτικής βασισμένα στο Σύστημα Στανισλάβσκι, με πρώτη στάση τη Λάρισα, στο “Θέατρο Τεχνών Λάρισας”.

Από το 1992, είμαι διευθυντής του Κέντρου Ξένων Γλωσσών, “iSpeak Language School” (πρώην “Αμφιθέατρο-Ξένες Γλώσσες”) στην Καισαριανή (www.ispeak.edu.gr & σελίδα στο Facebook: www.facebook.com/ispeaklanguageschool).

Το 2009 πραγματοποίησα ένα όνειρο ζωής. Δημιούργησα τη Θεατρική Σχολή “Actors in Action” για παιδιά και ενήλικες, με παραρτήματα στο Κολωνάκι και στην Καισαριανή (σελίδα στο Facebook: www.facebook.com/actorsinaction

To 2014, ίδρυσα τον δικό μου εκδοτικό οίκο, Εκδόσεις ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ (σελίδα στο Facebook: www.facebook.com/georgekastrounissygrafeasekdotis). Τα «ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – Η Κόκκινη Συλλογή» είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδω με τις δικές μου εκδόσεις.

Τέλος, το 2019 δημιούργησα το “EQ Fitness Program”, ένα πρόγραμμα βιωματικών σεμιναρίων, για την ανάπτυξη, ενδυνάμωση, και εκγύμναση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης μέσω επιλεγμένων ασκήσεων υποκριτικής (Σύστημα Στανισλάβσκι) [Σελίδα στο Facebook: www.facebook.com/EQ-Fitness-Program-363709850843418]

Σε ποιους απευθύνονται τα μαθήματα / σεμινάρια που προσφέρεται στη θεατρική σχολή σας, “Actors in Action” ;

Οι συμμετέχοντες στα μαθήματα υποκριτικής της Θεατρικής Σχολής “ACTORS in ACTION” θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές του Constantin Stanislavski για ψυχολογικό ρεαλισμό και συναισθηματική αυθεντικότητα. Τα μαθήματα απευθύνονται σε ΟΛΟΥΣ: επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, σε σπουδαστές δραματικών σχολών, καθώς και σε και σε όσους θεατρόφιλους επιθυμούν να ανακαλύψουν τα “μυστικά” της υποκριτικής τέχνης. Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν είναι προϋπόθεση κάποιος να έχει γνώσεις από θέατρο ή να έχει παρακολουθήσει παρόμοια μαθήματα για να συμμετάσχει στη θεατρική μας ομάδα, καθώς οι αρχές και οι τεχνικές του Συστήματος Στανισλάβσκι δεν περιορίζονται μόνο στο θέατρο επί σκηνής, αλλά έχουν ευρύτερες εφαρμογές και στην ίδια μας την καθημερινότητα και αφορούν όλους μας (όπως π.χ. εκπαιδευτικούς, δικηγόρους, γιατρούς, κλπ.). Το ζητούμενο είναι να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί επικοινωνιακά, μέσα από μια σειρά θεατρικών ασκήσεων αυτογνωσίας (το «γνώθι σαυτόν»), αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης, ελεύθερης έκφρασης, κλπ.

   

Έχουν τα μαθήματα αυτά προεκτάσεις και εφαρμογές στην ίδια μας τη ζωή;

Φυσικά! Μέσα από τα βιωματικά μαθήματα υποκριτικής του Συστήματος Στανισλάβσκι μαθαίνουμε να αγαπάμε, να σεβόμαστε και να αποδεχόμαστε τους άλλους και πρώτα από όλα τον εαυτό μας. Έτσι μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τους φόβους και τις ανασφάλειές μας. Με λίγα λόγια το θέατρο είναι μια μορφή ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Επίσης οι ασκήσεις που κάνουμε ενισχύουν και εκγυμνάζουν την συναισθηματική μας νοημοσύνη και κατ’ επέκταση την αποτελεσματική επικοινωνία,  βελτιώνοντας έτσι τις ήπιες δεξιότητές μας (soft skills). Τέλος μαθαίνουμε πώς να συνδεόμαστε με τους άλλους, να κατανοούμε την αξία της ενσυνειδητότητας, και να ασκούμε ενσυναίσθηση στις αλληλεπιδράσεις μας. Το ζητούμενο είναι η ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ. Να αποκτήσουμε δηλαδή, τις δεξιότητες αυτές που θα μας βοηθήσουν  όχι μόνο στην προσωπική, αλλά και στην κοινωνική και επαγγελματική μας ζωή!

Ποιος είναι ο στόχος των μαθημάτων;

Στόχος των μαθημάτων είναι η γνωριμία με τον εαυτό μας (ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ). Αυτό επιτυγχάνεται επιχειρώντας ένα “ταξίδι” στα μύχια της ψυχής μας προκειμένου να ανασυρθούν σκέψεις, μνήμες, εμπειρίες και να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση και ολοκλήρωση ενός ρόλου.

Παράλληλα οι ασκήσεις που κάνουμε μας βοηθάνε να απαλλαγούμε από τα βαρίδια εγκατεστημένων συμπεριφορών, προκαταλήψεων, ταμπού, και πάσης φύσεως αναστολές. Επιδιώκοντας κάθε φορά την απόλυτη απογύμνωση και αποδόμηση του προσωπικού συστήματος συμπεριφοράς του κάθε εκπαιδευόμενου, επιτυγχάνεται η ανασύσταση ενός νέου και αυθεντικού χαρακτήρα πιστό στον εκάστοτε ρόλο χωρίς να υποκύπτει σε εύκολες και “κωδικοποιημένες” (στερεότυπες) “μανιέρες” ή “μούτες” ασφαλείας, δηλαδή σε ένα στυλαρισμένο ή επιτηδευμένο παίξιμο γεμάτο υπερβολές. Με αλλά λόγια ο σκοπός των ασκήσεων που κάνουμε είναι να μάθουμε να παίζουμε αυθεντικά, αυθόρμητα, και με συναίσθημα πάνω στη σκηνή, και όχι τεχνικά, προαποφασισμένα, προκατασκευασμένα, με οδηγό τη στείρα λογική. Για να εμπλακεί συναισθηματικά ο θεατής πρέπει πρώτα να εμπλακεί συναισθηματικά ο ηθοποιός έτσι ώστε να υπάρξει αυτή η πολυπόθητη σύνδεση μεταξύ θεατή και ηθοποιού. Μόνο τότε ο θεατής από απλός παρατηρητής του δρώμενου θα γίνει ενεργός συμμέτοχος.

Ο ηθοποιός δεν πρέπει να κρύβει τίποτα, ούτε να μιμείται και να προσποιείται, αλλά να μεταμορφώνεται, χρησιμοποιώντας το κείμενο μόνο σαν εργαλείο για να ανακαλύψει τα άπαντα του κορμιού και της ψυχής του. Με όλα αυτά τα όπλα (ψυχικά, πνευματικά, σωματικά) ο εν δυνάμει ηθοποιός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ρόλο και να ενσαρκώσει ένα χαρακτήρα τρισδιάστατο και πλούσιο σε συναισθήματα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ με τη Σχολή Υποκριτικής, “Actors in Action”:
Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τη σχολή, μπορείτε να επισκεφτείτε τα ακόλουθα link του FACEBOOK ή στο κινητό που ακολουθεί:
●ΠΡΟΦΙΛ (George Kastrounis A): https://www.facebook.com/george.kastrounisa
●ΣΕΛΙΔΑ: ACTORS IN ACTION, Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Καστρουνής): https://www.facebook.com/actorsinaction
●ΚΙΝΗΤΟ: 6944386730 Email: gekelk@hotmail.com