Συνέντευξη με τον εμπνευστή της παράστασης “Αι Καρυάτιδαι” Πέτρο Καφαντόγια.

Αι Καρυάτιδαι” σε σκηνοθεσία του Πέτρου Καφαντόγια (Σίμων ο Κυνόκαρδος)

Αι Καρυάτιδαι μια παράσταση γεμάτη δροσιά. Οι Καρυάτιδες ζωντανεύουν, η κάθε μία με την δική της χάρη! (Βγάζοντας γέλιο), γύρω τους εξελίσσετε μια απίθανη ιστορία με ανατροπές. Η φαντασία το χιούμορ και το “ηθικό δίδαγμα” ότι η Καρυάτιδα πρέπει να γυρίσει, στην πατρίδα της συντροφιά με τις άλλες μοναδικές! Είναι αυτό που εισπράττει ο θεατής. Μία παράσταση με χρώμα που συνδυάζεται απόλυτα με τους νέους ταλαντούχους ηθοποιούς, κατά την γνώμη μου παρότι κωμωδία και αυθόρμητα παιγμένη, πολύ πειθαρχημένοι στην σκηνοθεσία του Πέτρου Καφαντόγια. 

Συντελεστές

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΙΜΩΝ ο ΚΥΝΟΚΑΡΔΟΣ / ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΠΕΤΡΟΣ Α. ΚΑΦΑΝΤΟΓΙΑΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥ /ΣΚΗΝΙΚΑ:ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ

ΗΧΟΣ ΦΩΤΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΗΦΑΚΗΣ /ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

ΦΙΛΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ /ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ:ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΙΔΗΣ

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΑΡΑ /ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ: JOHN TERZIOTIS

ΚΩΜΩΣΕΙΣ –MAKE UP ARTIST: ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ /ΣΚΙΤΣΑ:ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΕΪΜΟΝΗ

Πρωταγωνιστούν

ΛΟΡΔΟΣ ΕΛΛΗΝ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΥΘΟΚΛΗΣ / ΚΑΤΑΡΑ:ΑΝΝΑ ΚΟΡΕ

ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΧΟΡΟΣ

ΘΑΛΛΩ (ΚΟΡΥΦΑΙΑ): ΕΙΡΗΝΗ ΧΙΛΜΠΙΛΗ /ΑΓΛΑΥΡΟΣ:ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ

ΗΛΑΚΑΤΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥ/ ΠΑΝΔΡΟΣΟΣ:ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΝΙΩΤΗΣ

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ: ΠΕΤΡΟΣ Α. ΚΑΦΑΝΤΟΓΙΑΣ /ΕΡΣΗ: Η ΑΠΟΥΣΑ ΚΑΡΥΑΤΙΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ

ΑΜΚΕ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ Αθήνα, 3 Οκτώβρη, του Σωτήριου Έτους 2021 μΧ. Την ιστορία για την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα λίγο πολύ όλοι την έχουμε ακουστά, γι’ αυτό δε θα σας κουράσουμε με άλλη μια εκτενή αναφορά του τι συνέβη και πολύ περισσότερο με το τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα, ως προς την εξέλιξη της επιστροφής τους. Τις προηγούμενες δεκαετίες πολλοί προσπάθησαν να εμπλακούν χωρίς όμως αποτέλεσμα. Σειρά μας και σειρά σας να συνεχίσουμε την προσπάθεια, όχι όμως με κλάψες και παρακάλια, αλλά με δράση…. Το έργο που θα παρακολουθήσετε, γράφτηκε για να παιχτεί στο Λονδίνο έξω από το Βρετανικό μουσείο σαν street theater και θα φτάσει ως εκεί, μονάχα αν εσείς που πληρώσατε τόσο ακριβό εισιτήριο για να μας κάνετε τα ναύλα………….. το εγκρίνετε. Με Τιμή.. …………………………….. ο θίασος του Μικρού Αριστοφάνη

Συνέντευξη με τον εμπνευστή της παράστασης “Αι Καρυάτιδες” Πέτρο Καφαντόγια.

Κ.Κ. Το θεατρικό έργο ΑΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑΙ που έχετε γράψει, σκηνοθετήσει και κρατάτε και το ρόλο της Λυσιστράτης είναι αντιπροσωπευτικό, ενός νέου τρόπου προσέγγισης του θέματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ακούμε διαβήματα, δηλώσεις πολιτικές –διπλωματικές προσεγγίσεις και τόσα άλλα., Εσείς αντιθέτως φεύγετε από τα καθιερωμένα, θέτοντας το ζήτημα με έναν απίστευτα κωμικό(θεατρικό) τρόπο. Πιστεύετε ότι η κωμωδία με αφοπλιστικό χιούμορ, περνά πιο εύκολα (στον θεατή-πολίτη) το νόημα το εθνικού μας τούτου ζητήματος;

Π. Κ. Η εκστρατεία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα πάρα μα πάρα πολύ σοβαρό εθνικό θέμα και τον τελευταίο καιρό όλοι βλέπουμε με πόσο προσεκτικό τρόπο ή μη, γίνονται διεθνώς κάποιες ενέργειες από πολιτικούς, από διπλωμάτες, από καθηγητές πανεπιστημίων ακτιβιστές διεθνείς οργανισμούς κτλ. Μιλάνε μεταξύ τους, καμαρώνουν τους καμαρώνουμε και εμείς και φτου και πάλι απ το μηδέν. Θα μου πείτε αυτοί κάνουν ότι μπορούν, εσύ τι κάνεις γι αυτό ρε φίλε; Εμείς οι απλοί πολίτες τι κάνουμε; Καθόμαστε αναπαυτικά στον καναπέ μας και παρακολουθούμε άλλο ένα βαρετό σίριαλ του παραλόγου, τρώγοντας πίτσες και πίνοντας μπύρες μέχρι να φιλοτιμηθούν οι Άγγλοι να μας τα επιστρέψουν κάποτε δανεικά και αφού πρώτα παραδεχτούμε ότι δεν εκλάπησαν και τους ζητήσουμε και συγνώμη που είπαμε κλεφταρά το λεβέντη τους.

Έτσι λοιπόν το μόνο σίγουρο αν δεν πούμε και δεν κάνουμε και εμείς κάτι, το μόνο που θα μας δώσουν πίσω οι Άγγλοι θα ναι το τρίτο το μακρύτερο. Κάπως έτσι σκέφτηκα και παρακινούμενος από αυτό, είπα να γράψω ένα θεατρικό έργο το οποίο δεν θα απευθύνεται ούτε στα κράτη, ούτε στις κεφαλές τους, ούτε στους ανυπόφορα ευθυνόφοβους επιτρόπους των μουσείων τους κτλ κτλ, αλλά στους απλούς καθημερινούς πολίτες του Κόσμου που έχουν άποψη για το τι σημαίνουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα για εμάς αλλά και για αυτούς και επειδή είμαι κωμωδιογράφος έγραψα κωμωδία και τινά Αριστοφανική καθώς το αυθόρμητο πολιτικό χιούμορ είναι πάρα πολύ κοντά και στη δική μας κουλτούρα αλλά και των Άγγλων. Μέσα λοιπόν από μια κωμική προσέγγιση του ζητήματος πιστεύω οι κοινές μας γνώμες θα έρθουν πολύ πιο κοντά και ίσως έτσι να σπάσει ακόμα πιο γρήγορα ο πάγος που κρατά το θέμα αυτό αγκυλωμένο σε έναν αέναο κύκλο διπλωματικών και τεχνοκρατικών ευχολογίων και σιβυλλικών δηλώσεων του τύπου………… αφήστε το και θα το δούμε ………..

Κ.Κ. Οι κεντρικοί ήρωες του έργου σας, λες και είναι βγαλμένοι μέσα από έναν συνδυασμό Μεσαιωνικού & σύγχρονου Αστικού παραμυθιού, με την Κατάρα του Σαίξπηρ, τον Λόρδο Έλλην και την Κουκουβάγια από τη μια μεριά και τις Καρυάτιδες από την άλλη, να συγκρούονται μεταξύ τους μέσα από μια συνεχόμενη εναλλαγή ρόλων θύτη & θύματος αλλά και δικαιωμένου – αδικημένου πολίτη και να προκαλούν τους θεατές να ταξιδέψουν μαζί τους, στον μαγικό κόσμο του κοινού περί δικαίου αισθήματος, μέσα από τον σαρκασμό αλλά και τον αυτοσαρκασμό που μας διέπει σαν σύνολο, πρώτα εμάς και ύστερα βέβαια τους Βρετανούς απλούς πολίτες. Για ένα τόσο σοβαρό για την αξιοπρέπεια και των δύο λαών ζήτημα, πιστεύετε ότι προσεγγίζοντας το θέμα αυτό με κωμικό τρόπο θα φέρετε το επιθυμητό για εμάς τους Έλληνες αποτέλεσμα;

Π.Κ. Η αλήθεια είναι πως σε εμάς τους Έλληνες ούτε η κριτική ούτε η αυτοκριτική μας αρέσει. Γουστάρουμε να κοροϊδεύουμε τους άλλους αλλά όταν έρχεται η ώρα να ξεκομπλαριστούμε και να αυτοσαρκαστούμε……… εμείς μια χαρά είμαστε, όλοι οι άλλοι δεν είναι! Αυτήν την απάντηση εισπράττεις. Το έργο αυτό έρχεται να μας παρακινήσει επιτέλους να αρχίσουμε να το κάνουμε, γιατί σε σοβαρά θέματα, μόνο έτσι αφαιρείς από τον σνομπ συνομιλητή σου, το πλεονέκτημα της ισχύος του…. που δεν είναι άλλο από το όταν πηγαίνεις να μιλήσεις μαζί του με το υφάκι ενός παιδιού που του σπάσαν το παιγνίδι του (θα σου δώσει καραμέλες για να σταματήσεις την κλάψα , θα σου πει μην στενοχωριέσαι μικρέ… τα Χριστούγεννα ο Αη Βασίλης θα σου φέρει άλλο…. θα σου δώσει και μια σοκολάτα και μετά θα σε στείλει στο καλό). . Αντιθέτως οι Άγγλοι δεν έχουν τέτοια κόμπλεξ και αν θες να τους βάλεις στο θέμα σωστά έτσι πρέπει να το κάνεις. Τους προκαλείς να σαρκάσουν και να αυτοσαρκαστούν και να τοποθετηθούν επί του θέματος από μια άλλη οπτική γωνία, αυτήν της κωμικής πλευράς και αυτό προσπαθεί να καταφέρει ετούτη η κωμωδία….. Παρ όλα αυτά,η επιστροφή των μαρμάρων δεν θα επιτευχθεί με ένα θεατρικό εργάκι κάποιου παγκοσμίως άγνωστου ποιητή, αλλά με ομοβροντία από πολλά τέτοια εργάκια του καθενός μας, από τη θέση, τη δεξιότητα, το ρόλο ή το λειτούργημα που κατέχει!

Κ.Κ Αλήθεια, πως τα καταφέρατε όλο αυτό να βγάζει γέλιο;

Π.Κ. Μου αρέσει πάρα πολύ ο βουβός κινηματογράφος. Τα περισσότερα κωμικά σκετς του έργου τα έχω σκαρφιστεί επηρεαζόμενος από αυτόν. Ήθελα ένα έργο όπου θα συνυπάρχουν στη σκηνή το φάντασμα του Τσάπλιν, του Χοντρού & του Λιγνού και του Αριστοφάνη μέσα από την αιώνια πρωταγωνίστρια του την Λυσιστράτη…… και χαίρομαι καθώς εκ του αποτελέσματος νομίζω δικαιώθηκα… ο κόσμος που το βλέπει γελάει με την καρδιά του χωρίς το έργο να χάνει σε τίποτα ως προς τα βασικά του νοήματα!

Κ.Κ. Πως σκεφτήκατε να συνδυάσατε τις Καρυάτιδες με τους υπόλοιπους ήρωες του έργου;

Π.Κ. Ήθελα να γράψω Αριστοφανική κωμωδία με Χορό. Ο χορός συνήθως στο αρχαίο Δράμα είναι εξαμελής. Οπότε πέντε Καρυάτιδες εδώ και μια στην Αγγλία μας κάνουν έξι. Ήταν δώρο εξ ουρανού καθώς υπηρετούν εξαίσια το λυρικό κομμάτι του έργου, αλλά και μπαινοβγαίνουν στην κωμωδία με απίστευτο τρόπο.

Η Κορυφαία κρατά το σοβαρό κείμενο, οι άλλες τέσσερις το Βακχικό και η μια είναι απούσα (στο Βρετανικό Μουσείο). 

Κ.Κ. Αυτή η παράσταση θα “ταξιδέψει” μακριά στο χρόνο;

Π.Κ. Η παράσταση μας ΑΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑΙ ξεκίνησε το ταπεινό της ταξίδι στο θεατρικό γίγνεσθαι και όχι μόνο, στις 5 Νοεμβρίου 2021, στο θέατρο της Ημέρας όπου και θα παίζεται έως τις 26 Φεβρουαρίου 2022 κάθε Σάββατο στις 21:00. Μετά θα διακόψουμε ως τον Μάιο όπου τότε θα ξεκινήσουμε Καλοκαιρινές παραστάσεις ανά την Ελλάδα και κατά το Φθινόπωρο αν όλα πάνε καλά θα πετάξουμε για Λονδίνο, καθώς αυτό το έργο γράφτηκε για να παιχτεί εκεί έξω απ το μουσείο που έχουν τα Γλυπτά μας.

Κ.Κ. Πέστε μας το καλλιτεχνικό σας πρόγραμμά για το μέλλον. 

Π.Κ. Το Αι Καρυάτιδαι είναι τριλογία. Το πρώτο επεισόδιο ΟΝΕΙΡΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΥΚΤΟΣ είναι αυτό που παίζεται στο θέατρο αυτήν την εποχή. Θα ακολουθήσουν άλλα δυο που θα ανέβουν προσεχώς εκτός κι αν μέχρι τότε οι Άγγλοι θα μας έχουν επιστρέψει τα Γλυπτά (και μακάρι να συμβεί αυτό γρήγορα) οπότε πάμε για άλλα.

Το δεύτερο επεισόδιο με τίτλο GREEK SAFARI IN LONDON– Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ, έρχεται ως συνέχεια του πρώτου επεισοδίου και θα διαδραματίζεται μέσα στον τάφο του Σαίξπηρ. Ο Προγραμματισμός του είναι να ανέβει τον Νοέμβριο 22 σε σκηνή στην Αθήνα και μετά βλέπουμε.

Το τρίτο επεισόδιο με τίτλο ΚΑΡΥΑΤΙΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΗ βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της γραφής. Περιληπτικά, θα διαδραματίζεται μέσα στο Βρετανικό μουσείο και θα πρωταγωνιστεί η Απούσα Καρυάτις.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω τον Μάιο 22 θα περιοδεύσουμε και με το παιδικό μας έργο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΒΥΘΟΣ (κωμωδία). Απευθύνεται σε παιδιά από 3 έως 8 ετών είναι διαδραστικό και έχει ως θέμα του την μόλυνση των βυθών αλλά και την παράνομη αλιεία και αιχμαλωσία ψαριών σε ενυδρεία για ψυχαγωγικούς σκοπούς.  

Κ.Κ. Υπηρετείτε τον κόσμο του θεάματος με πολλούς τρόπους και ιδιότητες. Πως θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε τον εαυτό σας σαν καλλιτέχνη: ποιητή; θεατρικό συγγραφέα; σκηνοθέτη; ηθοποιό; μήπως κάτι τι άλλο;  

Π.Κ. Πιστέψτε με, Δεν είμαι τίποτα από όλα τα παραπάνω! Είμαι απλώς ένας ακόμα ανώνυμος, μαθητευόμενος θεατρίνος (φυγόπονος ποιητής) που πεισματικά αρνείται να αναμετρηθεί με τη μοίρα που του έχει προσάψει η σάρκα του!

Κ.Κ. Σας ευχαριστώ πολύ!

Π.Κ. Εγώ σας ευχαριστώ για το βήμα που μου παραχωρήσατε, ώστε να συστηθώ στους αναγνώστες σας!

Κατερίνα Καράμπελα