Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην εφημερίδα «ΤΟ MANIFESTO»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Manifesto» δήλωσε ότι:

΄΄Στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή αποστείλαμε αμυντικό υλικό, από τα πλεονάζοντα αποθέματά μας και μόνον, έτσι ώστε να μην αποδυναμώσουμε κατ’ ελάχιστον την αμυντική μας ισχύ, κάτι βεβαίως που ουδέποτε θα επιχειρούσαμε. Θα ήταν αδιανόητο να αποδυναμώναμε οποιοδήποτε σημείο στην αμυντική μας διάταξη προκειμένου προκειμένου να ενισχύσουμε κάποιον τρίτον που θα είχε ανάγκη την ενίσχυση αυτή. Προέχει πάντα η πατριωτική αντίληψη της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και της ακεραιότητας της χώρας.

Με απλά λόγια η Ελλάδα ενίσχυσε την Ουκρανία στον αγώνα της να αντιμετωπίσει την εισβολή των Ρώσων με αμυντικό υλικό συνολικού βάρους 40 τόνων που αποτελείται από πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων και τυφέκια. Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε την αποστολή αριθμού Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης με συμφωνημένη την αντικατάσταση αυτών από αντίστοιχο γερμανικό αμυντικό υλικό (οχήματα).

Εν κατακλείδι, το Υπουργείο Άμυνας εφήρμοσε την κυβερνητική γραμμή επί του θέματος. Από την πρώτη στιγμή χωρίς δισταγμό, διά στόματος του Πρωθυπουργού, η γραμμή αυτή ήταν να ταχθεί η χώρα μας με την σωστή πλευρά της Ιστορίας.΄΄

Απαντώντας στο τι σηματοδοτεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το «Μητσοτάκης τέλος για μένα» του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι:

΄΄Στην πρόσφατη συνάντηση στο Νταβός, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας με τον πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ, έστειλε το δικό του σαφές μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο. Και το μήνυμα αυτό είναι ότι με την Τουρκία είμαστε γείτονες και επομένως πάντα θα πρέπει να κρατάμε ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας, όταν μάλιστα, μιλάμε για δύο χώρες που αποτελούν μέλη της ίδιας Συμμαχίας. Επομένως δεν θα είμαστε εμείς που θα διακόψουμε τους διαύλους συνεννόησης. Ο διάλογος όμως δεν συμβαδίζει με επιθετική ρητορική και προκλητικές συμπεριφορές. Δεν έχει κανένα νόημα τότε κι αυτό που πρέπει να αντιληφθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, είναι ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, δεν κάνει όμως εκπτώσεις στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σφάλλει αν νομίζει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας ή δεν θα αντιμετωπίσει την επιβουλή της εδαφικής ακεραιότητας της. Ασφαλώς και δεν θα είμαστε εμείς που θα προκαλέσουμε οποιαδήποτε ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Όμως αποτελεί πλέον γνώριμη τακτική της άλλης πλευράς, ο Τούρκος Πρόεδρος κάθε φορά που αισθάνεται απειλούμενος ή αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα να προκαλεί εντάσεις. Να θυμίσω ότι το επιχείρησε με την υβριδικού τύπου επιχείρηση μέσω της εργαλειοποίησης μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και με τις συνεχείς παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου ή την αμφισβήτηση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με το ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις. Τις τελευταίες ημέρες έβγαλε στο πλαίσιο της ίδιας τακτικής και το σκάφος Τσεσμέ για υδρογραφικές έρευνες στο κέντρο του Αιγαίου!! ΄΄

Σε ερώτηση εάν προβληματίζεται «από την πρόσφατη χαλαρή αντίδραση της Κομισιόν σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα», απάντησε ότι:

΄΄Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τις πρόσφατες δηλώσεις ενός έμπειρου ευρωπαίου πολιτικού, του Ιταλού πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Ερωτηθείς σχετικά με την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να νιώθει απόλυτα ήσυχη και ασφαλής. Αν υπήρξε ποτέ μια περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να νιώθει ασφαλής και ήσυχη, είναι αυτή που διανύουμε τώρα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί, οι ευρωπαϊκές χώρες προστατεύονταν και προστατεύονται. Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ασφάλεια της Ελλάδας ή κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας».

Από την άλλη πλευρά η Κομισιόν έχει πολλές φορές υποστηρίξει την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά και έχει κρίνει επίσης πολλές φορές, ως αντιπαραγωγικά τα οποιαδήποτε σχόλια που μπορεί να προέρχονται από Τούρκους αξιωματούχους. Επομένως, ας μην υποτιμούμε τη στήριξη και την ασφάλεια που παρέχει η Ε.Ε. στην Ελλάδα. Κι ας αναρωτηθούμε πώς θα ήταν τα πράγματα εάν η Ελλάδα ήταν τώρα εκτός Ε.Ε.!΄΄

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αναβάθμισης των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο υπουργός εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το:

     ΄΄ Σας υπενθυμίζω ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή όταν επρόκειτο να ψηφιστεί η επέκταση της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, είχα αναφέρει ότι ο δρόμος για την απόκτηση από την Τουρκία των F-16, είναι μακρύς και αβέβαιος. Η προεδρία Μπάιντεν τους προσέφερε την απόκτηση πυραυλικών συστημάτων και την αναβάθμιση και αγορά 120 συνολικά F-16 στην εκδοχή viper. Αμφιβάλλω αν τελικά εγκριθεί από τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, Βουλή των αντιπροσώπων και Γερουσία. Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να αποδεχτούν την πώληση στην Τουρκία των F-35 όταν έχει προηγηθεί από τη Ρωσία η τουρκική αγορά των S-400. Είναι αυτονόητο ότι η όλη υπόθεση θα εξαρτηθεί από τη συνολική συμπεριφορά των Τούρκων. Η οποία θα αξιολογηθεί δεόντως από τις ΗΠΑ.΄΄

3.6.2022