Συναντήσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολωνίας κ. Konrad Szymanski και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Pawel Jablonski

Συνομιλίες με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολωνίας κ. Konrad Szymanski και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας κ. Pawel Jablonski είχε σήμερα στη Βαρσοβία ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η κατάσταση ασφαλείας και το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα ενεργειακά ζητήματα και οι διμερείς σχέσεις.

Ειδικότερα, ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει καταδικάσει εξαρχής τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς είναι αντίθετη στις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας κάθε κράτους, που διέπουν την ελληνική εξωτερική πολιτική εδώ και δεκαετίες. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο καθεστώς των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ενώ τόνισε την ανάγκη να συμμορφωθεί και η Τουρκία προς τις κυρώσεις αυτές, προκειμένου να μην υπονομεύεται η κοινή προσπάθεια στην πράξη.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε επίσης στην ανθρωπιστική διάσταση του πολέμου της Ουκρανίας. Αφού ενημερώθηκε για τις αυξημένες προσφυγικές ροές που έχει υποδεχτεί η Πολωνία μετά τη ρωσική εισβολή, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει σταθερά αλληλεγγυη στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής που υποδέχονται προσφυγικές ροές, με πλήρη σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες, όπως έχει πράξει και η ίδια. Και πρόσθεσε ότι τα διδάγματα αυτών των κρίσεων πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη διαμορφωση της κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε επίσης η ανάγκη ευρωπαϊκού συντονισμού για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ενέργειας, αλλά και τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και αυτάρκειας της Ευρώπης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια κοινή ενεργειακή στρατηγική με έμφαση στην αξιοποίηση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών, όπως τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβεβαίωσαν εκ νέου τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις τους, ενώ διαπίστωσαν και τις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσής τους σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

13.4.2022