Συνελήφθη 53χρονος αλλοδαπός που κατάρτιζε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο

Συνελήφθη, κατόπιν επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, που πραγματοποιήθηκε  στην περιοχή των Πατησίων, 53χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για πλαστογραφία και κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων.

O 53χρονος,  από το 2020, δραστηριοποιούνταν στην κατάρτιση και εμπορία πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων που προορίζονταν για την παράνομη διακίνηση μεταναστών ή τη παράνομη νομιμοποίηση τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το σκοπό αυτό λειτουργούσε πλήρες εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων, έχοντας ειδίκευση σε έντυπα χορήγησης αιτούντος πολιτικού ασύλου Ελλάδας και δελτία ταυτότητας Ιταλικών Αρχών.

Από την εμπορία των εγγράφων εκτιμάται πως αποκόμιζε χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από -300- έως και -800- ευρώ ανά έγγραφο, ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου.

Ο 53χρονος εντοπίστηκε στην περιοχή των Πατησίων και κατόπιν έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

  • -290- δελτία ταυτότητας, εκ των οποίων τα -286- Ιταλικών Αρχών,
  • πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων (ηλεκτρονικός υπολογιστής, -2- πλαστικοποιητές, -2- εκτυπωτές, μεταλλική μήτρα με ανάγλυφο εντύπωμα Ιταλικών Αρχών και πλήθος γραφικής ύλης),
  • άδεια ικανότητας οδήγησης Ιταλικών Αρχών,
  • -2- δελτία αιτούντος πολιτικού ασύλου Ελληνικών Αρχών και
  • -2- κινητά τηλέφωνα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και της Επιχειρησιακής Δράσης EAST MED 2.2 του κύκλου πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ηγείται η χώρα μας.

Κατά την ημέρα δράσης (Action Day), η Διεύθυνση Αλλοδαπών ενισχύθηκε και με ειδικό εμπειρογνώμονα της EUROPOL προκειμένου να συνδράμει στην ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των πληροφορικών στοιχείων με τη χρήση της κινητής μονάδας ανάλυσης δεδομένων της EUROPOL (MOBILE OFFICE).

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

29.6.2024