Ολοκληρώθηκε, με μεγάλη προσέλευση, το απόγευμα της Τρίτης η συνέντευξη τύπου στον κατάμεστο κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα ιστορικά σινεμά του κέντρου της Αθήνας ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ –εξελίξεις που θέτουν εν αμφιβόλω την επιβίωση των δύο αιθουσών της Πανεπιστημίου και της Στοάς Κοραή. Τη συνέντευξη τύπου συντόνισε ο Λουκάς Κατσίκας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.
ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ξεκινώντας με ένα συνοπτικό χρονικό της υπόθεσης να πούμε πως ο e-ΕΦΚΑ αποφάσισε να εκμισθώσει σε επενδυτές τα κτίρια στα οποία βρίσκονται οι δυο ιστορικοί κινηματογράφοι: τo κτίριο του ΙΝΤΕΑΛ στον Όμιλο Μήτση (ο οποίος αναδείχθηκε ανάδοχος του σχετικού πλειοδοτικού διαγωνισμού) για πεντάστερο ξενοδοχείο, και μελλοντικώς το κτίσμα όπου στεγάζεται το ΑΣΤΟΡ (πιθανόν για συγκρότημα γραφείων). Μετά την εύλογη ανησυχία που προκλήθηκε για την τύχη των σινεμά, ο ΕΦΚΑ υπήρξε καθησυχαστικός για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη σχετική αιτιολογική έκθεση του, πρότεινε την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέας της χρήσης των δύο κινηματογράφων.
Όμως στην πορεία, αιφνιδιαστικά, ο ΕΦΚΑ άλλαξε στάση και έκανε ένσταση στην θετική αυτή απόφαση του ΥΠΕΝ, με το σκεπτικό ότι αυτό “θα αποτελέσει τροχοπέδη στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του κτιρίου”.
Έκτοτε, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το ΥΠΕΝ προκειμένου να αποφασίσει αν θα χαρακτηρίσει διατηρητέα τη χρήση των δύο σινεμά -ουσιαστικά διασώζοντας τα. Όμως το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί ακόμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του ΥΠΕΝ.
Το Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει αναρμόδιο.
Σε ομόφωνή απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, υποστήριξε την διάσωση των δύο κινηματογράφων.
Ας σημειωθεί πως σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο όμιλος Μήτση, εξέφρασε την πρόθεσή του να «επεκτείνει τη χρήση του ΙΝΤΕΑΛ σε θέατρο και συνεδριακό κέντρο».
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ, ΦΑΤΙΧ ΑΚΙΝ, ΚΕΝ ΛΟΟΥΤΣ, ΕΜΙΡ ΚΟΥΣΤΟΥΡΙΤΣΑ
Σε βίντεο που απέστειλε, ο Κώστας Γαβράς, τόνισε το πόσο διαφορετικό είναι να βλέπεις μία ταινία στη μεγάλη οθόνη σε σχέση με την οθόνη ενός κινητού. «Είναι βάρβαρο αυτό που πάει να γίνει», είπε, κάνοντας έκκληση «στον πολιτιστικό και κινηματογραφικό πατριωτισμό της υπουργού».
Ο Φατίχ Ακίν τόνισε πως ο κινηματογράφος είναι η κληρονομιά μας ήδη από τότε που οι πρόγονοί μας διηγούνταν ιστορίες σε σπηλιές, και προσπαθούσαν να κατανοήσουν τον κόσμο. «Είναι αμαρτία να κλείσουν αυτά τα σινεμά», είπε.
Θερμά κείμενα υποστήριξης προς τους κινηματογράφους, διαβίβασαν, μέσω του διευθυντή του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Νίνου Φένεκ Μικελίδη, οι Κεν Λόουτς και Εμίρ Κουστουρίτσα ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος στο ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στα δύο σινεμά: «η κατεδάφισή τους θα είναι έγκλημα».
Ταινίες όλων τους έχουν προβληθεί πολλές φορές στο παρελθόν στους δύο κινηματογράφους.
ΟΙ ΑΙΘΟΥΣΑΡΧΕΣ
«Ζητάμε την κήρυξη της χρήσης ως διατηρητέα των δύο κινηματογράφων», υπογράμμισε ο Μπάμπης Κονταράκης, αιθουσάρχης του ΑΣΤΟΡ, μαζί με τον πατέρα του Ανδρέα Κονταράκη. «Ο ΕΦΚΑ παραχωρεί τα κτίρια χωρίς να προβλέπει την διατήρηση της λειτουργίας των κινηματογράφων. Ταυτόχρονα, εμποδίζει να κηρυχθούν διατηρητέοι ως προς την χρήση τους οι κινηματογράφοι, που είναι ο μόνος τρόπος που εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία τους, ενώ αποτελεί και ένα καθεστώς προστασίας που δικαιούνται. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μετά τις φαιδρές αιτιάσεις που περιλάμβανε η ένσταση του ΕΦΚΑ ενάντια στην κήρυξη, το ΥΠΕΝ κωλυσιεργεί να κηρύξει διατηρητέα την χρήση τους, παρόλο που οι κινηματογράφοι εκπληρώνουν όλα τα κριτήρια. Και αναρωτιόμαστε γιατί. Το θέμα αναβλήθηκε ήδη 3 φορές. Δεν εξετάζεται η πρόταση για να μην εγκριθεί».
«Έχουμε συγκεντρώσει ήδη 10 χιλιάδες υπογραφές στήριξης – μπορούμε να φέρουμε όσες χρειαστεί – και μας λείπει ακόμα μια. Αυτή του Υπουργού. Βρισκόμαστε στο σημείο που ο Υπουργός χρειάζεται να βάλει απλώς μια υπογραφή, όμως απ’ ότι φαίνεται κάτι τον εμποδίζει».
«Και προσέθεσε: «Το ΥΠΕΝ και το ΥΠΠΟΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους στον πολιτισμό, το δημόσιο συμφέρον, την πόλη, τους κατοίκους της, και να κηρύξουν άμεσα διατηρητέα την χρήση των κινηματογράφων. Βάσει των αιτιολογικών εκθέσεων του ΥΠΕΝ δικαιούνται αυτό το καθεστώς.
Ο ΕΦΚΑ διαχειρίζεται δημόσια περιουσία με όρους real-estate. Όμως την Κυριακή με το κάλεσμα μας “ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΜΑΣ, Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ”, η στήριξη του κόσμου ήταν πρωτοφανής. Απέδειξε ο κόσμος ότι τα θέλει τα σινεμά του, ότι τη θέλει την πόλη του να είναι μια πόλη ζωντανή.»
Ο Μπάμπης Κονταράκης διέψευσε εμφατικά το επιχείρημα περί μειωμένης προσέλευσης θεατών, και κατέληξε: «Οι κινηματογράφοι δεν είναι μουσεία, ούτε μαυσωλεία, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν. Οι κινηματογράφοι όχι μόνο κουβαλούν μεγάλη ιστορία, αλλά εξακολουθούν με συνέπεια να γράφουν ιστορία στην πόλη και τον πολιτισμό.
Και θύμισε πως οι αίθουσες μόλις φέτος βγήκαν από το καθεστώς του covid, κι όμως κατάφεραν να ανακάμψουν εντυπωσιακά με σολντ άουτ. «Πού αποσκοπεί όλη αυτή η παραφιλολογία ότι δεν έχουμε θεατές ενώ μόλις φέτος μας επέτρεψαν να έχουμε θεατές; Όλο αυτό το διάστημα ήταν οι αίθουσες του κέντρου που το κράτησαν όρθιο μέσα στην συστηματική και καλά σχεδιασμένη ερημοποίηση του. Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου προειδοποίησε ότι μια πόλη χωρίς σινεμά, είναι μια πόλη σε κρίση.
Το Ιντεάλ, το Άστορ και η Ίριδα, ο Απόλλων-Αττικόν, το Αβέρωφ και το Έμπασυ, το Άστυ, η Όπερα, η Έλλη, η Ααβόρα, ήταν, είναι και θα είναι τα οχυρά της πόλης μας».
Ο Ανδρέας Κονταράκης, τα τελευταία 8 χρόνια, άνοιξε και έδωσε ξανά στους Αθηναίους 5 κινηματογράφους, που είχαν εγκαταλειφθεί. «Το καλοκαίρι του 2022, ψάχνοντας στην Διαύγεια για κάτι άσχετο, είδα με έκπληξη ότι ο κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ, πρόκειται να «αξιοποιηθεί» από τον ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια, ούτε ο ΕΦΚΑ, ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού, άνοιξαν τις πόρτες τους, για να μας εξηγήσουν ή να μας βοηθήσουν. Ακολούθησαν την τακτική της παραπληροφόρησης και του καθησυχασμού. Αποφάσισα να δημοσιοποιήσω το πρόβλημα, σε φορείς, σε δημοτικές παρατάξεις, στα κόμματα της Βουλής και φυσικά σε όλη την κινηματογραφική κοινότητα. Η συμπαράσταση ήταν καθολική. Δύο ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, επερωτήσεις στην Βουλή από δεκάδες βουλευτές και ψηφίσματα συμπαράστασης από όλη την κινηματογραφική κοινότητα.Στις 21 Μαΐου, είναι η παγκόσμια ημέρα του πολιτισμού. Εδώ θα έχουμε εθνικές εκλογές, με κλειστούς κινηματογράφους ;».
Και προσέθεσε: «Αυτή λοιπόν η ερημοποίηση του κέντρου της Αθήνας, αυξάνεται σε ρυθμούς, με πολλούς τρόπους και ένας από αυτούς είναι η ευθεία επίθεση σε κάθε μορφή πολιτισμού, όπως οι κινηματογράφοι που θέλουν να κλείσουν. Φοβάμαι, ότι στην αρχή της Σταδίου, σε λίγο, θα μπουν διόδια, για να περνούν μόνο αυτά τα διώροφα κόκκινα τουριστικά πούλμαν. Καλώ για μια ακόμα φορά, την κα Υπουργό Πολιτισμού, να χαρακτηρίσει διατηρητέα την χρήση όλων των κινηματογράφων της Αθήνας. Κινηματογράφοι, που όπως όλοι είδατε προχθές την Κυριακή, υποστήριξαν πάνω από 5.000 Αθηναίοι με την παρουσία τους, στην πλειονότητά τους, οι νέοι μας, και πάνω από 10.000 πολίτες με την υπογραφή τους.»
Το ΙΝΤΕΑΛ γίνεται 102 χρονών φέτος και ο Γιώργος Σπέντζος, συγκινημένος, μίλησε για τη μεγάλη μάχη που δίνουν με τον αδερφό του Σπύρο Σπέντζο. «Προχθές που ανοίξαμε τα σινεμά μας στον κόσμο ήταν μια μεγαλειώδης νύχτα, όμως ούτε ένα συστημικό κανάλι δεν ήρθε να καλύψει το γεγονός. Στήθηκαν ουρές, άνθρωποι που περίμεναν να υπογράψουν για τη διάσωση του Ιντεάλ, ευλαβικά, σαν να μπαίνουν σε εκκλησία. Δεν είμαστε ένα μαγαζάκι που το παίρνεις και το μεταφέρεις απέναντι. Περιστοιχιζόμαστε από διατηρητέα κτίρια, κι όμως το σινεμά μας δεν έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Έπρεπε να περάσουν 30 μέρες και να χάσουμε τόσο χρόνο μέχρι να μας πει τελικά το ΥΠΠΟΑ πως δεν είναι αρμόδιο, αλλά αρμόδιο είναι το ΥΠΕΝ».
Καταλήγοντας τόνισε: «Δεν μας ενδιαφέρει αν θα λειτουργούμε εμείς το σινεμά, ας το πάρει άλλος, όποιος κρίνει ο επενδυτής. Το μόνο που θέλουμε είναι να διασωθεί το Ιντεάλ».
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι κινηματογράφοι αυτοί παίζουν ένα είδος ταινιών που δεν έχουν ανταπόκριση πουθενά αλλού», ανέφερε ο Σπύρος Σπέντζος. «Ταινίες σινεφίλ, μεγάλων δημιουργών, ταινίες φεστιβαλικές που οι Αθηναίοι έρχονται στο κέντρο να δουν. Οι κινηματογράφοι είχαν πάντα τα πάνω τους και τα κάτω τους. Ηταν η τηλεόραση, η ιδιωτική τηλεόραση, το βίντεο, η πειρατεία. Τώρα είναι οι πλατφόρμες. Ο κόσμος όμως επανέρχεται πάντα στην αίθουσα. Αρα δεν έχει νόημα να δώσουμε μια σφαλιάρα στο σινεμά και να το αποτελειώσουμε. Δεν είναι δυνατόν να απομείνουν 3 κινηματογράφοι στο κέντρο της Αθήνας. Υπάρχει μια κωλυσιεργία στο να συζητηθεί το θέμα από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του ΥΠΕΝ, ώστε να κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση τους. Τρεις εβδομάδες περιμένουμε να συμπεριληφθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος αναφέρθηκε στα «δύο ομόφωνα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, και μάλιστα με διαπαραταξιακή συναίνεση. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουν να λειτουργούν οι δύο κινηματογράφοι. Υπάρχει άλλωστε το προηγούμενο της διάσωσης των 47 θερινών κινηματογράφων, το 1997, όταν χαρακτηρίστηκε διατηρητέα η χρήση τους».
«Οι κινηματογράφοι αυτοί είναι στο DNA της Αθήνας», είπε ο κ.Μπακογιάννης. «Ναι, θέλουμε επενδύσεις, ναι, θέλουμε τουρισμό αλλά δεν θέλουμε η Αθήνα να χάσει την ψυχή της».
Την ολόψυχη συμπαράστασή τους στο ζήτημα της επιβίωσης των δύο σινεμά εξέφρασαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων του οπτικοακουστικού χώρου και του πολιτισμού που ανέβηκαν στο πάνελ και συγκεκριμένα οι:
Ίλια Παπασπύρου από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Κώστας Σταματόπουλος από την Ένωση Σκηνοθετών Δημιουργών, Θοδωρής Κουτσαύτης από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, Σπύρος Μπιμπίλας από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Τώνης Λυκουρέσης από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Κώστας Κεχαγιόγλου από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και Ζαχαρίας Μαυροειδής από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Στο πάνελ βρέθηκαν επίσης οι: Γιώργος Φουρτούνης από την Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, ο Χρήστος Σκυλλάκος από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, ο Δημήτρης Καλαντίδης από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος, και οι παραγωγοί Αμάντα Λιβανού και Μαρία Δρανδάκη από τον Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών ‘Εργων.
Φοιτητές αντιπροσώπευσαν την ιστορική Ίριδα, στην οδό Ιπποκράτους, που επίσης απειλείται, μετά από αλλαγές που φέρνει το Υπουργείο Παιδείας στα Πανεπιστήμια, καθώς και τη Σχολή Σταυράκου.
Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, με επικεφαλής τη γενική διευθύντρια Αθηνά Καρτάλου, η οποία έκανε παρέμβαση.
ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
Παρεμβάσεις έκαναν οι:
Σία Αναγνωστοπούλου, Τομεάρχης Πολιτισμού Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ,
Άννα Χατζησοφιά, Συντονίστρια Τμήματος Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια στο Βόρειο Τομέα Αθήνας,
Νάσος Ηλιόπουλος, υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας,
Γρηγόρης Βαφειάδης, αναπληρωτής γραμματέας Τομέα Πολιτισμού ΠΑΣΟΚ, αρχαιολόγος στο ΥΠΠΟΑ, μέλος ΔΣ Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού του κόμματος
και
Κλέων Γρηγοριάδης, βουλευτής του ΜΕΡΑ 25.
Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν οι:
Ράνια Σβίγκου, γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία,
Ίρις Ζαχμανίδη, αναπληρώτρια Γραμματέας του Τομέα Πολιτισμού, αρμόδια για θέματα Οπτικοακουστικού Τομέα, του ΠΑΣΟΚ
Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αθήνας (ΚΚΕ)
και
Κυριάκος Αγγελάκος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθήνας-Ανοιχτή Πόλη (ΣΥΡΙΖΑ).
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: «ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ»
Πλήθος σκηνοθετών, καλλιτεχνών και εκπροσώπων φορέων έδωσαν το παρών, ενώνοντας τις φωνές τους, με κοινό αίτημα την διάσωση των κινηματογράφων του κέντρου της Αθήνας, και τον άμεσο χαρακτηρισμό της χρήσης τους ως διατηρητέας.
Ανάμεσά τους οι Βασίλης Βαφέας, Δήμος Αβδελιώδης αλλά και η φανατική σινεφίλ Ζυράννα Ζατέλη, η οποία είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ θα φύγω από την Αθήνα αν φύγουν οι κινηματογράφοι. Παρακαλώ θερμά, πάνω από οποιοδήποτε κόμμα, οι κινηματογράφοι μας να σωθούν από φιλότιμο. Όσοι είναι αρμόδιοι να θυμηθούν το φιλότιμο…».
Συνημμένες, αυτούσιες, οι ομιλίες του Ανδρέα και του Μπάμπη Κονταράκη.
Καλημέρα σας. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και πιστεύω στην υποστήριξή σας.
Ονομάζομαι Ανδρέας Κονταράκης και του χρόνου, κλείνω 40 χρόνια επαγγελματικής απασχόλησης με τις ταινίες. Εδώ και 14 χρόνια έχω την εταιρία διανομής WEIRDWAVE και τα τελευταία 8 χρόνια, άνοιξα και έδωσα ξανά στους Αθηναίους, 5 κινηματογράφους, που είχαν εγκαταλειφθεί. Συγκεκριμένα το 2015 βρήκα το ΑΣΤΟΡ, που ήταν κλειστό 4 χρόνια, το 2017 άνοιξα το ΑΝΔΟΡΑ, που ήταν κλειστό 13 χρόνια και στη συνέχεια τα 3 θερινά το 2018 την ΣΤΕΛΛΑ κλειστή για 8 χρόνια περίπου, το 2019 το ΚΑΡΜΕΝ που ήταν κλειστό για 16 ολόκληρα χρόνια και τέλος το 2020 την ΔΑΦΝΗ. Και όλα αυτά, χωρίς καμία βοήθεια του κράτους. Μόνο ο κ. Δήμαρχος βρήκε ένα ΕΣΠΑ και βοήθησε τις αίθουσες του κέντρου, άσχετα αν το ΑΣΤΟΡ ήταν η μοναδική αίθουσα που δεν πήρε ούτε ένα ευρώ, γιατί κάποιος γραφειοκράτης, πάτησε το ΑΦΜ μου, είδε πρώτο ΚΑΔ το video club και με απέρριψε
Παράλληλα έκανα διανομή 250 περίπου ταινιών, όλες του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Η επιχείρησή μου, είναι υγιέστατη τόσο εμπορικά, όσο και οικονομικά.
Τώρα, για το ΑΣΤΟΡ. Το καλοκαίρι του 2022, ψάχνοντας στην διαύγεια για κάτι άσχετο, είδα με έκπληξη ότι ο κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ, πρόκειται να «αξιοποιηθεί» από τον ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια, ούτε ο ΕΦΚΑ, ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού, άνοιξαν τις πόρτες τους, για να μας εξηγήσουν ή να μας βοηθήσουν. Ακολούθησαν την τακτική της παραπληροφόρησης και του καθησυχασμού. Αποφάσισα να δημοσιοποιήσω το πρόβλημα, σε φορείς, σε δημοτικές παρατάξεις, στα κόμματα της Βουλής και φυσικά σε όλη την κινηματογραφική κοινότητα. Η συμπαράσταση, ήταν καθολική. Δύο ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, επερωτήσεις στην Βουλή από δεκάδες βουλευτές και ψηφίσματα συμπαράστασης από όλη την κινηματογραφική κοινότητα.
Στις 21 Μαΐου, είναι η παγκόσμια ημέρα του πολιτισμού. Εδώ θα έχουμε εθνικές εκλογές, με κλειστούς κινηματογράφους ;
Είμαι 70 ετών Αθηναίος και μεγάλωσα τα παιδιά μου, με βόλτες τις Κυριακές, να ανεβαίνουμε την Σταδίου και στο Σύνταγμα να στρίβουμε και να κατεβαίνουμε την Πανεπιστημίου. Αυτή την διαδρομή, τώρα δεν μπορώ να την κάνω με τις 4 εγγονές μου, γιατί είναι επικίνδυνη.
Αυτή λοιπόν η ερημοποίηση του κέντρου της Αθήνας, αυξάνεται σε ρυθμούς, με πολλούς τρόπους και ένας από αυτούς είναι η ευθεία επίθεση σε κάθε μορφή πολιτισμού, όπως οι κινηματογράφοι που θέλουν να κλείσουν. Φοβάμαι, ότι στην αρχή της Σταδίου, σε λίγο, θα μπουν διόδια, για να περνούν μόνο αυτά τα διώροφα κόκκινα τουριστικά πούλμαν. Φοβάμαι επίσης, ότι στο μέλλον, μπορεί να καίνε και βιβλία, εδώ στο κέντρο της πόλης μας, καθώς ο μεθοδευμένος εκφασισμός της κοινωνίας, μαζί με την βία, ολοένα και θα αυξάνονται. Καλώ για μια ακόμα φορά, την κα Υπουργό Πολιτισμού, να χαρακτηρίσει διατηρητέα την χρήση όλων των κινηματογράφων της Αθήνας. Κινηματογράφοι, που όπως όλοι είδατε προχθές την Κυριακή, υποστήριξαν πάνω από 5.000 Αθηναίοι με την παρουσία τους, στην πλειονότητά τους, οι νέοι μας, και πάνω από 10.000 πολίτες με την υπογραφή τους.
Τώρα, σε ότι αφορά την μονοκαλλιέργεια του air b n b, μπορώ να ανακοινώσω δημόσια το ενδιαφέρον ενός φίλου μου, από το Κατάρ, που έχει πάθει πλάκα με τον Εθνικό Κήπο και δίνει όσο-όσο. Επίσης, ένας άλλος γνωστός μου, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το κτήριο του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς είναι ακριβώς πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο και σε ευθεία, με το τεράστιο ξενοδοχείο, που κτίζεται μπροστά στην Πατησίων, εκεί που γκρέμισαν το Αθήναιον και την μνήμη μας, από το Μεγάλο μας Τσίρκο.
Σας ευχαριστώ.
Γεια σας,
σας ευχαριστούμε πολύ που είστε μαζί μας.
Σας καλέσαμε σήμερα εδώ γιατί θέλαμε να σας εξηγήσουμε την κατάσταση σχετικά με τους κινηματογράφους ΑΣΤΟΡ και ΙΝΤΕΑΛ, και γιατί, ζητάμε κήρυξη διατηρητέας χρήσης.
Και για να καλέσουμε τους δημόσιους φορείς ΕΦΚΑ, ΥΠΕΝ και ΥΠΠΟΑ να πράξουν το καθήκον τους. Γιατί αυτοί είναι αρμόδιοι σε σχέση με την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, του πολιτισμού, της δημόσιας περιουσίας, της πόλης και των κατοίκων της.
Γιατί οδηγηθήκαμε εδώ:
Ο ΕΦΚΑ, διαχειριστής μεγάλης ακίνητης δημόσιας περιουσίας, και ιδιοκτήτης των κινηματογράφων ΑΣΤΟΡ & ΙΝΤΕΑΛ, θέλει να τους εξαφανίσει, αφού παραχωρεί τα κτίρια που στεγάζονται, χωρίς να προβλέπει την απρόσκοπτη λειτουργία των δυο κινηματογράφων. Μετά από αντιδράσεις σύσσωμης της ελληνικής κινηματογραφίας, αλλά και το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων, ο ΕΦΚΑ εξακολουθεί να σχεδιάζει τον αφανισμό τους, αφού τώρα εμποδίζει να κηρυχθούν διατηρητέοι ως προς την χρήση τους οι κινηματογράφοι, που είναι ο μόνος τρόπος που εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Ενώ αποτελεί και ένα καθεστώς προστασίας που δικαιούνται. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μετά τις φαιδρές αιτιάσεις που περιλάμβανε η ένσταση του ΕΦΚΑ ενάντια στην κήρυξη, το ΥΠΕΝ κωλυσιεργεί να κηρύξει διατηρητέα την χρήση τους, παρόλο που οι κινηματογράφοι εκπληρώνουν όλα τα κριτήρια.
Και αναρωτιόμαστε γιατί.
Μετά από μήνες εμπαιγμού από τον ΕΦΚΑ και αδιαφορίας από το ΥΠΠΟΑ,
το ΥΠΕΝ έπραξε το αυτονόητο και πριν από περίπου 2 μήνες, κίνησε τη διαδικασία κήρυξης διατηρητέας χρήσης των κινηματογράφων Α+Ι. Μετά την ένσταση του ΕΦΚΑ και ενώ η πρόταση θα περνούσε από συμβούλιο, το θέμα έχει αναβληθεί τρεις φορές. Έχουμε όλα τα κριτήρια να ενταχθούμε σε αυτό το καθεστώς που προβλέπει ο ελληνικός νόμος και δεν εξετάζεται η πρόταση, ώστε να μην εγκριθεί!
Ταυτόχρονα το ΥΠΠΟΑ με την πρόσφατη ανακοίνωση του μας υπέδειξε μια ακόμα οδό για να προστατευτούν οι κινηματογράφοι, που τόσο καιρό αγνοούσαμε 🙂 Η έκθεση τεκμηρίωσης του τμήματος ΔΑΟΚΑ του ΥΠΕΝ περιέχει όλους τους όρους που εκπληρώνουν τις προδιαγραφές προστασίας μας, τόσο μέσω ΥΠΕΝ, όσο και μέσω ΥΠΠΟΑ.
Έχουμε συγκεντρώσει ήδη 10Κ υπογραφές στήριξης – μπορούμε να φέρουμε όσες χρειαστεί – και μας λείπει ακόμα μια. Αυτή του Υπουργού. Βρισκόμαστε στο σημείο που ο υπουργός χρειάζεται να βάλει απλώς μια υπογραφή και από ότι φαίνεται κάτι τον εμποδίζει.
Κάτι συμβαίνει.
Κάποιοι εμποδίζουν να κηρυχθεί άμεσα διατηρητέα η χρήση των κινηματογράφων Α+Ι.
ΖΗΤΑΜΕ:
Το ΥΠΕΝ και το ΥΠΠΟΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους στον πολιτισμό, το δημόσιο συμφέρον, την πόλη, τους κατοίκους της, και να κηρύξουν άμεσα διατηρητέα την χρήση των κινηματογράφων Α+Ι που βάσει των αιτιολογικών εκθέσεων του ΥΠΕΝ δικαιούνται αυτό το καθεστώς.
Θέλουμε ακόμα,
να καταδείξουμε την αναξιοπιστία του δημόσιου φορέα ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται δημόσια περιουσία με όρους real-estate. Ο ΕΦΚΑ αποδείχθηκε αναξιόπιστος αφού μόνο στόχο είχε τελικά να ξεγελάσει όχι μόνο τους άμεσους συνομιλητές του, αλλά και όλο τον κόσμο. Θυμίζω το δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο με τον πομπώδες τίτλο “Δεν δρομολογείται αλλαγής χρήσης των κινηματογράφων”.
Με ποια κριτήρια προάγει το δημόσιο συμφέρον ο διοικητής του Παναγιώτης Δουφεξής; Σε ποιούς έχουμε εμπιστευτεί αυτή την περιουσία;
Να δηλώσουμε ότι οι συνομιλητές μας δεν είναι ο ΕΦΚΑ, ούτε οι επενδυτές. Δεν είναι δικό τους θέμα η προστασία των κινηματογράφων. Υπάρχει ήδη ένα πλαίσιο που προβλέπει την προστασία χώρων πολιτισμού όπως είναι οι δικοί μας – και ενώ εκπληρώνουμε τους όρους ένταξης μας, μας εμποδίζουν.
Aυτή τη στιγμή η τεκμηριωμένη έκθεση που προτείνει την κήρυξη διατηρητέας χρήσης των κινηματογράφων βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργού και περιμένει την υπογραφή του. Ζητάμε να μπει στην ημερήσια διάταξη του επόμενου συμβουλίου, όπου και αναμένεται να εγκριθεί.
Όλοι → ΛΙΣΤΑ
Τα Φεστιβάλ, Νύχτες Πρεμιέρας, Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, Εθνογραφικού Κινηματογράφου, Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά,
Η Ακαδημία Κινηματογράφου,
η ΕΣΠΕΚ, ο ΣΑΠΟΕ, ο ΣΕΗ, ο ΠΟΘΑ, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ, ——
ζητάμε το αυτονόητο.
Να αναλάβει η πολιτεία τις υποχρεώσεις της, το δημόσιο συμφέρον.
Να κρατηθούν οι αίθουσες στη θέση τους για να κρατηθεί η πόλη.—
Την Κυριακή με το κάλεσμα μας “ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΜΑΣ, Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ”, η στήριξη του κόσμου ήταν πρωτοφανής. Απέδειξε ο κόσμος ότι τα θέλει τα σινεμά του, ότι τη θέλει την πόλη του να είναι μια πόλη ζωντανή. Γι αυτό τον λόγο ήταν το κάλεσμα μας, αυτό απαντήθηκε εμφατικά. Δεν ήρθε απλώς για τις προβολές. Το είδαμε όλοι αυτό που συνέβη εδώ την Κυριακή. Την αγάπη, την συγκίνηση, το φηλινγκ, την χαρά που βρεθήκαμε όλοι μαζί να καταλάβουμε το κέντρο μας και να στηρίξουμε τα σινεμά μας.
Αν οι μόνοι που τελικά ενδιαφέρονται να σταθεί ξανά στα πόδια της η πόλη, είναι οι πραγματικοί κάτοικοι της, τότε εμείς θα συνεχίσουμε τα καλέσματα πιο δυναμικά, θα διευρύνουμε τις συμμαχίες με όλους όσους δεν διεκδικούν απλώς τα σινεμά τους και την πόλη τους, αλλά την ίδια τους τη ζωή.
Τώρα, επειδή αντιμετωπίσαμε κριτική από μερίδα του τύπου, που από τη μια επισήμανε την μειωμένη προσέλευση των θεατών, και από την άλλη φόρτιζε τους κινηματογράφους με νοσταλγία, σαν να είναι κομμάτι του παρελθόντος, ‘η απολειφάδι του χρόνου θα ήθελα να πω ότι,
Οι κινηματογράφοι δεν είναι μουσεία, ούτε μαυσωλεία, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν. Η πολιτιστική τους επίδραση είναι αστείρευτη, όσο και η 7η τέχνη. Οι κινηματογράφοι όχι μόνο κουβαλούν μεγάλη ιστορία, αλλά εξακολουθούν με συνέπεια να γράφουν ιστορία στην πόλη και τον πολιτισμό.
Από το 2015, που διαχειριζόμαστε το ΑΣΤΟΡ, ο κινηματογράφος μας στήριξε την ίδια περιοχή του κέντρου η οποία υπέφερε ήδη από το κλείσιμο των κινηματογράφων Αττικόν-Απόλλων, προβάλλοντας κάθε χρόνο περισσότερες από 100 ταινίες από όλο τον κόσμο σε συνολικά περισσότερες από 600 προβολές. Μέλος του ευρωπαϊκού δίκτυου κινηματογράφων Europa Cinemas, το ΑΣΤΟΡ, έχει καθημερινό και αυστηρά επιμελημένο πρόγραμμα προβολών ανεξάρτητου κινηματογράφου. Καθώς και ειδικές προβολές, σχολικές προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων, live & dj sets, masteclasses και workshops κινηματογραφίας. Στον κινηματογράφο έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις σε συνεργασία, ενδεικτικά, με το Γαλλικό Ινστιτούτο, Ινστιτούτο Γκαίτε, Σουηδικό Ινστιτούτο, και με τις Πρεσβείες, μεταξύ άλλων, Σουηδίας, Λουξεμβούργου, Εσθονίας, Φινλανδίας, κλπ.. Φιλοξένησε εκδηλώσεις με την αιγίδα, μεταξύ άλλων, της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ στεγάζει διαρκώς πλήθος ειδικών προβολών ταινιών νέων Ελλήνων σκηνοθετών, και screening-tests μεγάλων ελληνικών παραγωγών πριν τη συμμετοχή τους στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάννες, Βερολίνο, κλπ.).
Ταυτόχρονα, το ΑΣΤΟΡ είναι σταθερά το “σπίτι” των μεγαλύτερων φεστιβάλ της χώρας: Νυχτες Πρεμιέρας – AIFF, Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας, Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας, κ.α.
Ταυτόχρονα προσελκύει και διεθνές ενδιαφέρον συνεργασιών, με διεθνείς οργανισμούς, όπως οι “Χρυσές Νύχτες” της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ένα ενδιαφέρον που κορυφώθηκε φέτος με την επιλογή του από το “Rolex Arts Festival: Celebrating 20 years of mentoring”, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο 2023, εκτός από το ΑΣΤΟΡ, σε κορυφαίους χώρους πολιτισμού της Αθήνας (EMST, Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre, Benaki Pireos 138, Megaron, κλπ.).
Αυτά όσο αφορά το ΆΣΤΟΡ.
Όμως θέλω να σημειώσω και δυο ακόμα θέματα.—
Όλο το προηγούμενο διάστημα αποκλεισμού των αιθουσών – 2 χρόνια υποχρεωτικό λουκέτο, 1 χρόνο με κρατική επίταξη της εισόδου, QR codes, σκαναρίσματα και αποκλεισμοί κοινού, προσχηματικές αποζημιώσεις – ανέστειλαν την λειτουργία μας.
Φαίνεται πως συχνά ξεχνάμε ότι οι κινηματογράφοι μόλις φέτος βγήκαν από το ειδικό καθεστώς του κόβιντ, μετά από αυτό το σοκ που μας κράτησε τρία χρόνια μακρυά από τον κόσμο.
Παρά τις καλλιεργημένες εντυπώσεις, η ανάκαμψη τους είναι εντυπωσιακή φέτος, τα σολντ-άουτ επανήλθαν, οι ταινίες πυροδότησαν συζητήσεις, το σινεμά επανέρχεται, με αιχμή τις νεότερες ηλικίες. Ακόμα και αν εξακολουθούν να χρειάζονται στήριξη, το σινεμά είναι ακόμα εδώ.
Οπότε πού αποσκοπεί αυτή η παραφιλολογία ότι οι κινηματογράφοι δεν έχουν πια θεατές, όταν μόλις μας επιτράπηκε να έχουμε θεατές;
Οι κινηματογράφοι στηρίζουν όλο το κινηματογραφικό οικοσύστημα της χώρας.
Και κινηματογράφοι του κέντρου είναι η ραχοκοκαλιά του.
Πού αποσκοπεί λοιπόν αυτό το ιδιότυπο “cinema-assasination” που υποτιμά τους κινηματογράφους όταν, οι καλύτερες ταινίες, με τις περισσότερες πρεμιέρες κάθε εβδομάδα, παίζονται μόνο στα σινεμά μας. Όταν κανείς στο παρελθόν δεν μπέρδευε την τηλεόραση με το σινεμά.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση οι κινηματογραφικές αίθουσες αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο και προτεραιότητα, όχι μόνο για την κοινότητα, αλλά και για τη διανομή του ανεξάρτητου σινεμά.
Έχουμε λοιπόν μια πολιτεία που αυτοθαυμάζεται ως υπέρμαχη της Ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, την ώρα που μας βυθίζει αυταρχικά σε πραγματικότητες τρίτου κόσμου.
Θέλω
να προσθέσω και κάτι τελευταίο. Αυτός ο τριετής αποκλεισμός των κινηματογράφων, έγινε παράλληλα με τον αποκλεισμό του κέντρου της Αθήνας – αστυνομικά μπλόκα, κλούβες, περίπατοι, σκάμματα, επικίνδυνες περιφράξεις και τρύπες στην Πανεπιστημίου, σκοτάδι και φόβος τη νύχτα, το Απόλλων-Αττικόν αφημένο σαν σκιάχτρο. Η πρόσβαση στο κέντρο ήταν αποτρεπτική.
Όλο αυτό το διάστημα ήταν οι αίθουσες του κέντρου που το κράτησαν όρθιο μέσα στην συστηματική και καλά σχεδιασμένη ερημοποίηση του.
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου προειδοποίησε, ότι μια πόλη χωρίς σινεμά, είναι μια πόλη σε κρίση.
Το Ιντεάλ, το Άστορ και η Ίριδα,
ο Απόλλων-Αττικόν,
το Αβέρωφ και το Έμπασσυ,
το Άστυ, η Όπερα, η Έλλη,
η Ααβόρα,
ήταν, είναι και θα είναι τα οχυρά της πόλης μας.
Ευχαριστώ