Συνωστισμός στο Καμίνι για τον λήσταρχο Χωσάδα… Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Κιούπη

«Σημασία στη ζωή έχουν οι καλοί φίλοι που είναι δίπλα σου και στις χαρές και στις λύπες», έγραψε εμφανώς συγκινημένος στο Facebook ο δημοσιογράφος
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Χρήστου Κιούπη «Θανάσης Χωσάδας ο λήσταρχος του τρόμου και του
χάους», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» του δήμου Γαλατσίου.  Στη «σύναξη φίλων» όπως την χαρακτήρισε ο δημοσιογράφος, συμμετείχαν
εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του συνδικαλιστικού χώρου, και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναδείχθηκε η ερευνητική δουλειά του δημοσιογράφου, ο οποίος μέσα από τη ζωή και τη δράση του Θανάση Χωσάδα, φέρνει στο φως  άγνωστες πτυχές του ληστρικού φαινομένου.
Οι ομιλητές ανέδειξαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην πρώτη δεκαετία της ζωής του νεότευκτου ελληνικού Βασιλείου όπως:
-η αγωνία των πολεμιστών της Επανάστασης για το μέλλον τους,
-τα θολά όρια μεταξύ της νομιμότητας και της παρανομίας,
-η αδυναμία επιβολή της εξουσίας από τη Βαυαρική διοίκηση του Βασιλιά Όθωνα,
-η σχέση των ληστρικών συμμοριών με τις κατά τόπους κοινωνίες και τα τοπικά δίκτυα, όπως για παράδειγμα οι βοσκοί.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης, παρουσίασε  τη συνολικότερη εικόνα του ληστρικού φαινόμενου στη μετεπαναστατική Ελλάδα δίνοντας έμφαση στους λόγους της άνθησής του.
Ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Αγγελάκος, μίλησε για την ερευνητική δραστηριότητα και τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε ο Χρήστος Κιούπης κατά τη συγγραφή.
Ο διδάσκων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Βασίλης Μαστρογιάννης, έκανε έναν παραλληλισμό με το σήμερα, λόγω της εγκατάλειψης της υπαίθρου, η οποία όπως είπε οδηγείται σε μαρασμό.
Ο εκπαιδευτικός-ιστορικός Νίκος Μαγκανάρης, ανέλυσε τα πραγματολογικά στοιχεία της εποχής, σημειώνοντας ότι το ληστρικό φαινόμενο αναδεικνύει το άλλο 1821 και την Ελλάδα των ατάκτων και της ανομίας.
Η δικηγόρος Νανά Παπαδογεωργάκη, έθεσε το νομικό και το ηθικό πλαίσιο της εποχής, ενώ η Κατερίνα Γκιζά (master οινολογία αμπελουργία) σταχυολόγησε και παρουσίασε τα καίρια σημεία της πορείας και της δράσης του λήσταρχου Χωσάδα.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος- ιστορικός και προσωπικός φίλος του Χρήστου Κιούπη, Πιέρρος Τζανετάκος.
Ο Χρήστος Κιούπης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την παρουσία των φίλων του, κάτι που έγινε σαφές από την ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Το ευχαριστούμε είναι πολύ λίγο για να εκφράσει αυτό που ζήσαμε στο Καμίνι.
Η συζήτηση για τον λήσταρχο Χωσάδα εξελίχθηκε σε μια σύναξη φίλων. Και αυτό είναι τελικά που έχει σημασία στη ζωή. Οι καλοί φίλοι. Που είναι δίπλα σου και στις χαρές και στις λύπες», έγραψε χαρακτηριστικά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας και  Γιώργος Κοτρωνιάς και ο αντιπρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Θωμάς Κόντος.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Κώστας Ζαχαριάδης, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Σαρακιώτης και η πρώην βουλεύτρια Ελένη Αυλωνίτου.
Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησαν η βουλευτής Τόνια Αντώνιου και το μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Έφη Χαλάτση.

9.10.2022