ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ ως πλασιέ των καρτέλ λέει «όχι» σε πλαφόν στις τιμές ενέργειας και πως δεν υπάρχει αισχροκέρδεια- Ν. Ηλιόπουλος: αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Ανακοίνωση του Γ.Τ. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής: Τη στιγμή που νοικοκυριά και επιχειρήσεις στενάζουν από τους λογαριασμούς του ρεύματος και ο τόπος βοά για τα υπερκέρδη της ΔΕΗ και άλλων παρόχων στις πλάτες των καταναλωτών, οι εκπρόσωποι της ΝΔ εμφανίζονται δημοσίως ως εκπρόσωποι των καρτέλ με γελοία επιχειρήματα και υπεκφυγές.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Γαϊτάνης δήλωσε ότι αν μπει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, δεν θα προσφέρεται ηλεκτρικό ρεύμα και θα έχουμε μπλακ άουτ. Ο δε κ. Ρωμανός, διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, διαφώνησε ότι υπάρχει κερδοσκοπία και δήλωσε ότι δεν είναι το πρωτεύον να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το συμπέρασμα είναι ένα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να στηρίξει την κοινωνία στηρίζει τα καρτέλ. Αντί να αξιοποιήσει τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις εισηγήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά πολίτες και επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια, βάζει πλάτη στα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών.

Σε συνέντευξη του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλίοπουλου στο κ.δ ειδήσεων στο Star Κεντρικής Ελλάδας είπε τα εξής «Χθες είδαμε μία κακογυρισμένη φάρσα, μία προσβολή απέναντι σε μια κοινωνία που δεν μπορεί να βγάλει το μήνα», και αναφερθείς στο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ακρίβεια.

Επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι μέτρα-κοροϊδία, ανέφερε: «13 ευρώ το μήνα για τη βενζίνη είναι πραγματικά αστείο ποσό». «Το πρώτο μέτρο που πραγματικά χρειάζεται σήμερα, είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη στην οποία ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010». «Μια τέτοια αύξηση», είπε, «δεν θα ενίσχυε μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους, γιατί σχεδόν το σύνολο αυτού του ποσού κατευθύνεται στην κατανάλωση».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ πρακτικά έχει εφαρμόσει πλαφόν στους μισθούς και έχει αφήσει ανεξέλεγκτα τα κέρδη», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και δήλωσε: «οι μισθοί πρέπει να ανέβουν και οι τιμές να πέσουν, για να μείνει όρθια η κοινωνία». «Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, μόνο για το Γενάρη –με βάση τα στοιχεία του πληθωρισμού- ένας εργαζόμενος που είναι στο βασικό μισθό έχει χάσει το 14% της αγοραστικής του δύναμης», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για το 50% της ελληνικής κοινωνίας το εισόδημα τελειώνει στις 19 του μήνα». «Άρα η αύξηση του βασικού μισθού αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ κρίσιμη», επισήμανε.

«Η εργαλειοθήκη της Κομισιόν μας δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε πλαφόν στις τιμές ενέργειας και την ίδια στιγμή να φορολογήσουμε με έναν έκτακτο τρόπο τα υπερκέρδη στις εταιρείες ενέργειας – ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για υπερκέρδη». «Υπολογίζεται ότι οι εταιρείες θα έχουν περίπου 1 δισ. κέρδη. Αυτά πρέπει να φορολογηθούν και με αυτά τα χρήματα να στηριχθούν παρεμβάσεις για την κοινωνία, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ή η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αντίθετα, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων για να επιδοτεί την αισχροκέρδεια», εξήγησε. «Μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στη μείωση του ΕΦΚ», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για συγκεκριμένες αντοχές της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε με νόημα: «αυτό είναι παράξενο πράγμα για τη ΝΔ, φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αντοχών της οικονομίας όταν ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ παίρνει 360.000 ευρώ το χρόνο ή όταν τα γαλάζια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ δίνουν στον εαυτό τους bonus 60.000, υπάρχει όμως πρόβλημα αντοχών όταν οι πολίτες παίρνουν 13 ευρώ το μήνα».

«Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ, για ένα χρόνο, θα στοίχιζε 1,5 δισ. –αυτό είναι απόλυτα εφικτό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και ανέφερε ότι «η αύξηση του βασικού μισθού δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος, αντιθέτως θα έχουμε περισσότερα έσοδα και για τα δημόσια ταμεία». Επανέλαβε δε ότι «αν μπει πλαφόν στις τιμές ενέργειας, αντί να επιδοτούμε την αισχροκέρδεια, θα εξοικονομήσουμε χρήματα για να στηρίξουμε ουσιαστικά την κοινωνία». «Άλλωστε όλα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων», σημείωσε και εξήγησε: «μόνο η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, στην οποία προχώρησε η ΝΔ, κοστίζει στους πολίτες 1,5 δις. το χρόνο, ενώ η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει 7 δισ. ευρώ σε κλειστούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις». «Είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αφήνει την κοινωνία να παγώνει μπροστά στα τιμολόγια της ενέργειας», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η πολιτική της ΝΔ είναι μία πανδημία μέσα στην πανδημία», τόνισε, λέγοντας ότι «χρειάζονται εκλογές, η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη». «Πρέπει να υπάρξει ένα γρήγορο σχέδιο ρύθμισης του πανδημικού χρέους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μία διαφορετική πολιτική υπέρ των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, υπέρ του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων αγαθών», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.