ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Στην τελική ευθεία για το Διαρκές Συνέδριο το Σάββατο 2/9

Σε ρυθμούς συνεδρίου κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στο Διαρκές Συνέδριο του Σαββάτου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Στην Κουμουνδούρου εργάζονται πυρετωδώς για την επιτυχή διεξαγωγή της συνεδριακής διαδικασίας, όπου θα εγκριθούν οι 5, τουλάχιστον, υποψηφιότητες για την προεδρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ενιαία πρόταση. Μάλιστα, οι 5 διεκδικητές της προεδρίας θα ξεδιπλώσουν την ατζέντα και τις προτεραιότητές τους για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους.

Βέβαια, η Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή, θεωρείται για πολλούς μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην πορεία του κόμματος, καθώς τα μέλη του, παλιά και νέα, θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες για να ψηφίσουν για τη νέα ηγεσία.

Διαδικαστικά ζητήματα μεν, ουσίας δε συζήτησε χθες το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, λίγες ημέρες πριν από το Διαρκές Συνέδριο, με τους εκλογικούς καταλόγους της 10ης Σεπτεμβρίου και τον τρόπο που θα στηθούν οι κάλπες στις Οργανώσεις Μελών Εξωτερικού να βρίσκονται στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης. Αναφορικά με το ζήτημα του ντιμπέιτ μεταξύ των διεκδικητών της προεδρίας του κόμματος, το θέμα εντέλει παραπέμφθηκε στους ίδιους τους υποψήφιους. Άλλωστε, μέλη της Π.Γ. επισήμαναν ότι δεν είναι αρμόδιο το όργανο να λάβει τέτοιες αποφάσεις. Τούτων δοθέντων, το ζήτημα αναμένεται να τεθεί εκ νέου στην επόμενη συνάντηση των επιτελείων των πέντε, πλέον, υποψηφίων.

Το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Θα διεξαχθεί το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ώρα έναρξης 11.00 π.μ.) με μοναδικό θέμα την έγκριση των υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του Κόμματος, οι οποίες μπορούν να κατατεθούν μέχρι και το Διαρκές Συνέδριο. Οι υποψηφιότητες θα εγκριθούν ως ενιαία πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι, πλην των υποψηφίων που έχουν εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή της Έφης Αχτσιόγλου, του Νίκου Παππά, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Στέφανου Τζουμάκα, όποιο μέλος προτίθεται να συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα πρέπει κατά την έναρξη της συνεδριακής διαδικασίας να καταθέσει 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Η απόφαση προβλέπει ακόμη ότι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από μία υποψηφιότητα. Σημειωτέον, η συγκεκριμένη διάταξη αφορά και το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ανακοίνωσε την Τρίτη από τα Χανιά την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Οι αντιπρόσωποι του συνεδρίου θα μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία είτε με δυνατότητα διαδικτυακής παρουσίας είτε φυσικής, εξού και ο υβριδικός του χαρακτήρας, ενώ ομιλητές θα είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι. Η εκλογή Προέδρου θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου και εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος αυτός θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι εσωκομματικές κάλπες

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα προσέλθουν στις 10 Σεπτεμβρίου στις κάλπες που θα στηθούν σε όλη τη χώρα προκειμένου να ψηφίσουν για τη νέα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία έχουν όσοι και όσες είναι ήδη μέλη αλλά και όσοι πολίτες γίνουν μέλη του κόμματος την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι με τον ίδιο τρόπο στήθηκαν οι εσωκομματικές κάλπες και τον Μάιο του 2022. Στο μεταξύ, να ψηφίζουν και οι φίλοι του κόμματος, πέρα από τα μέλη, πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Παππάς.

Από την πλευρά της, η Πολιτική Γραμματεία πρότεινε ως πρόεδρο της εννεαμελούς Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιάννη Δρόσο, ενώ μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να οριστικοποιήσει τα βήματα ενόψει του έκτακτου συνεδρίου, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του φθινοπώρου.

Ως προς την εκλογική διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις Οργανώσεις Μελών του Εξωτερικού, όπως αποφάσισε χθες η Πολιτική Γραμματεία, τα μέλη τους θα μπορούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά με τη χρήση μοναδικού κωδικού, ενώ θα μπορούν να εγγράφονται στο μητρώο μελών έως και δύο ημέρες πριν από τη διαδικασία.

1.9.2023