ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ΝΔ να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου – Κοστολογημένες οι προτάσεις μας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Μπροστά στη γενική κατακραυγή από τον αγροτικό κόσμο, η ΝΔ αντί να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του, ξεχνά πως είναι κυβέρνηση και αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ότι προτείνει μέτρα ακοστολόγητα και που αναρωτιέται πού θα βρεθούν τα χρήματα.

Να επαναλάβουμε ότι οι προτάσεις που καταθέσαμε είναι κοστολογημένες και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Να επαναλάβουμε, επίσης, ότι η μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6%, κοστολογούνται 188 εκατ. ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση ότι τα υπερκέρδη από τα διυλιστήρια ήταν 5,3 δισ. ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια και ότι θα κάνουμε αυτό που δεν κάνει η ίδια. Από την φορολόγηση των υπερκερδών θα βρούμε τα λεφτά.

Για το αγροτικό ρεύμα, οι πέντε εταιρείες διανομής ενέργειας είχαν υπερκέρδη μόνο από Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Κι εδώ θα κάνουμε αυτό που δεν κάνει η κυβέρνηση. Από την φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών, εκεί θα βρούμε τα λεφτά.

Με απλά λόγια θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη επτά εταιρειών που ξεπερνούν ως σήμερα τα 8 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε 700.000 αγρότες να παραμείνουν στον τόπο τους, να συνεχίσουν να εργάζονται και να παράγουν βοηθώντας την εθνική οικονομία.

Από εθνικούς πόρους θα χρηματοδοτηθεί η επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων, η οποία κοστολογείται συνολικά 210 εκατ. ευρώ.

Η μείωση της βασικής ενίσχυσης με την ΚΑΠ κατά 240 εκατ. ευρώ, οφείλεται στην αναδιανομή πόρων των ευρωπαϊκών ενισχύσεων και τους πρότεινε η ΝΔ με το Στρατηγικό της σχέδιο εις βάρος των αγροτών. Εμείς θα επαναδιαπραγματευτούμε την αναδιανομή και θα επιστρέψουμε αυτούς τους πόρους στον Πυλώνα Ι των ενωσιακών ενισχύσεων.

Επιπλέον, αποτελεί θράσος να μας κουνάει το δάχτυλο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που με την ανεπάρκειά της επέφερε κόστος άνω των 2 δισ. ευρώ για τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προγραμμάτων που χάθηκαν από τον εκλεκτό πρώην περιφερειάρχη της ΝΔ, κ. Αγοραστό. Πλέον, με αοριστολογίες και θολές εξαγγελίες τάζει αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία απροσδιόριστων δισεκατομμυρίων ευρώ, το ύψος των οποίων όχι μόνο δεν έχει κοστολογήσει, αλλά αλλάζει από μήνα σε μήνα. Αποτελεί θράσος να λέει πως ενδιαφέρεται, όταν έχει ομολογήσει πως με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προς την Κομισιόν έχει ήδη απεντάξει κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τον μέχρι πρότινος εκλεκτό της Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, θα απολογηθούν για τα εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν στον θεσσαλικό κάμπο για έργα που ποτέ δεν έγιναν; Πού πήγαν αυτά τα χρήματα;

θα μας πει, τέλος, η ΝΔ πότε θα πληρώσει τα 435 εκατ. ευρώ για τα δάνειά της;

31.1.2024