Γράφει η Vicky Kostenas Lagdos από τη Ζυρίχη
Δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τις καταγγελίες για εγκλήματα της κυβέρνησης Ερντογάν κατά προσωπικοτήτων της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Καταθέσεις από περισσότερα από 1300 θύματα παραδόθηκαν στη Χάγη.
Το κατηγορητήριο, που υποβλήθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) στη Χάγη, κάνει λόγο για βασανιστήρια, αναγκαστική εξαφάνιση, παράνομη κράτηση και δίωξη περίπου 200.000 αντιπάλων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτό ανακοινώθηκε από την πρωτοβουλία «Turkey Tribunal», που ιδρύθηκε στη Γενεύη πριν δύο χρόνια το 2021.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βελγίου Johan Vande Lanotte, ο οποίος συμμετείχε στην υποβολή του κατηγορητηρίου, εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το δικαστήριο θα αποδεχτεί τον φάκελο.
Βασικά μέλη της τουρκικής κυβέρνησης “δεν μπορούν να αρνηθούν, ότι είναι υπεύθυνοι, επειδή διακήρυξαν περήφανα την ευθύνη τους”, είπε Lanotte.
Το «Turkey Tribunal» υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ευρωπαίων Δικαστών και Εισαγγελέων. Σύμφωνα με Ευρωπαίους δικηγόρους οι έρευνες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και κατά «ανωτάτων αξιωματούχων ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ». Η Τουρκία είναι μέλος της Αμυντικής Συμμαχίας.
Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Karim Khan πρέπει τώρα να αποφασίσει, εάν θα διεξαγάγει την έρευνα.
Η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο. Ωστόσο οι εμπνευστές είναι της άποψης, ότι η εισαγγελία μπορεί ακόμα να διερευνήσει. Διότι η Τουρκία θα έχει διαπράξει πολυάριθμα εγκλήματα στο έδαφος 45 συμβαλλόμενων κρατών του δικαστηρίου. Ο γενικός εισαγγελέας είναι εξουσιοδοτημένος να διερευνά, πότε συστηματικά εγκλήματα έχουν αρχίσει ή έχουν τελειώσει σε ένα κράτος.
Η Μιανμάρ αναφέρεται ως παράδειγμα
Οι εμπνευστές αναφέρονται στην περίπτωση της Μιανμάρ. Η χώρα δεν είναι μέρος της IStGH, αλλά η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνες για τη δίωξη της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια. Αυτό είναι δυνατό, επειδή πολλοί από τους διωκόμενους είχαν καταφύγει στο Μπαγκλαντές στη χώρα η οποία είναι μέλος του δικαστηρίου.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε εξαιρετικά βάναυση δράση εναντίον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων
Οι 1.300 υποθέσεις, που αναφέρονται στο κατηγορητήριο σχετίζονται όλες με άτομα, που η τουρκική κυβέρνηση έχει συνδέσει με τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ. Η Άγκυρα τον βλέπει ως τον εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Προέδρου Ερντογάν το 2016. Μεταξύ άλλων αναφέρονται 17 φερόμενες απαγωγές από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Καμπότζη, την Γκαμπόν, την Κένυα, τη Μολδαβία, τη Μογγολία και την Ελβετία μέχρι την Τουρκία.
Επιπλέον περισσότερα από 200 άτομα φέρονται να τους έχουν αφαιρεθεί αυθαίρετα τα διαβατήριά τους.
Vicky Kostenas Lagdos
Schriftstellerin, Dichterin
Zürich, 2. März 2023