Σωκράτης Φάμελλος : Στηρίζουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο, θέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα

«Να αποσαφηνίσει τη στρατηγική και τις κόκκινες γραμμές του», καλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη ο Ν. Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  σε συνέντευξη του τη Παρασκευή στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» και τους δημοσιογράφους Γ. Μελιγγώνη και Γ. Τραπεζιώτη.

Στηρίζουμε τον διάλογο, αλλά έχουμε σοβαρά ερωτήματα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και παρουσίασε μία σειρά από ερωτήματα που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με την επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την τοποθέτησή του Κυρ. Μητσοτάκη. «Τι σημαίνει υποχώρηση σε θέματα κυριαρχίας», διερωτήθηκε, για να προσθέσει με νόημα ότι «αυτά δε λέγονται πριν την διαπραγμάτευση»  Επίσης, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά αν η διαφωνία για την ΑΟΖ, για την υφαλοκρηπίδα είναι «η βασική ή η μόνη διαφορά», όπως και κατά πόσον «είναι νομική ή γεωπολιτική» όπως ισχυρίστηκε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα θέσει προϋποθέσεις η Ελλάδα για την πώληση των F 16 στην Τουρκία;», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος διερωτώμενος επίσης «αν η Ελλάδα θα θέσει την ατζέντα στη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την οποία και εκκίνησε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις διατυπώσεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει διάλογος και προοπτική ειρήνης», επανέλαβε ο Σωκράτης Φάμελλος, συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «έχει κατοχυρώσει ότιείναι δύναμη πατριωτική». «Μας έχει δημιουργήσει μία ανησυχία ο τρόπος που τοποθετείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά εμείς βάζουμε θετική ατζέντα στην κυβέρνηση γιατί δεν είμαστε ίδιοι με τη Νέα Δημοκρατία», συνέχισε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θέλουμε να προχωρήσει ο διερευνητικός διάλογος και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν παρασυρόμαστε από τη στάση που είχε κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στις Πρέσπες». Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε να έρθουν στη Βουλή οι τρεις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει φορολογήσει τα υπερκέρδη. «Από τα διυλιστήρια δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ», συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι «το market pass προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών». Επίσης, αναφερόμενος στις διαφοροποιήσεις Μηταράκη, Φλωρίδη και Βορίδη, ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι «αυτό δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης».

Τέλος σε σχέση με την ψήφο των αποδήμων, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει «και να ψηφίζουν οι απόδημοι και να εκλεγούν αντιπροσώπους» και πρόσθεσε: «τους λέμε δώστε λίγο χρόνο να γίνει συζήτηση αλλά η κυβέρνηση τους θέλει μόνο για εκλογικό ακροατήριο. Είναι υποκριτικό να λες μία εβδομάδα διαβούλευση και μετά ψήφιση στη Βουλή», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Αναφορικά με τα εσωκομματικά, ο Σ, Φάμελλος επέμεινε ότι μετά το μεγάλο σοκ της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «έκανε σε πολύ μικρό διάστημα μεγάλες αλλαγές», συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό πως η πολιτική Γραμματεία έχει δημιουργήσει οδικό χάρτη τόσο σύντομα. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε υποχρεωμένοι να ανακαλύψουμε το καινούργιο, δεν θα είναι εύκολη διαδικασία», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Κώστας Μεσσηνέζης

Δημοσιογράφος

14.7.2023