Σύσκεψη στα Ιωάννινα υπό την υπουργό Πολιτισμού για την ένταξη του Δήμου Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO

Τα χρονοδιαγράμματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco  τέθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Ηπείρου παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λ.Μενδώνη και τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, του δημάρχου Ζαγορίου Γεωργίου Σουκουβέλου και υπηρεσιακών παραγόντων

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η δημιουργία ενός γραφείου διαχείρισης του πολιτιστικού τοπίου Ζαγορίου, το οποίο αποφασίστηκε ότι θα στεγαστεί στην Πασχάλειο Σχολή στο Καπέσοβο και η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενημέρωσης. Η επίσημη τελετή για την ένταξη του Ζαγορίου θα γίνει στις 24 και 25 Μαΐου, παρουσία κορυφαίων παραγόντων της Unesco και φυσικά της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

Σε δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη η υπουργός Πολιτισμού, τόνισε: «Κύριος σκοπός της σύσκεψης ήταν να δούμε τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα μας μετά την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο με τα πολιτιστικά τοπία της UNESCO. Είναι μία σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε τον Δεκέμβριο του 2024 να έχουμε ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις μας, για να φτάσουμε στην επίσημη ανακήρυξη του Ζαγορίου ως Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Καταλόγου της Unesco τον επόμενο Μάιο. Αυτό που θα ήθελα να πω και να συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι ότι ο Δήμος Ζαγορίου είναι ο πρώτος Δήμος στην επικράτεια που είναι ολόκληρος μνημείο της Unesco. Έχουμε σε τουλάχιστον 18 άλλους Δήμους μνημεία Unesco. Εδώ έχουμε όλο τον Δήμο Μνημείο Unesco. Και αυτό είναι τεράστια τιμή, τεράστια επιτυχία της χώρας, της Ηπείρου, αλλά και πολύ μεγάλη ευθύνη για τον Δήμο και τον Δήμαρχο που σήμερα εκπροσωπεί το σύνολο των οικισμών και των χωριών του Ζαγορίου».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, αφού ευχαρίστησε την υπουργό για την άψογη συνεργασία τους, δήλωσε: «Συζητήσαμε για τις υποχρεώσεις που έχουμε από εδώ και πέρα για να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά, όπως τα δουλέψαμε μέχρι σήμερα. Όπως έχουμε πει, δεν είμαστε μόνο για τους πανηγυρισμούς, είμαστε και για τη δουλειά, η οποία θέλει συνέπεια και εμείς θα την κάνουμε».

Ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα συμπεράσματα της σύσκεψης και τόνισε: «Από δω και πέρα έχουμε και υποχρεώσεις. Συζητήσαμε το χρονοδιάγραμμα ως τον Μάιο που θα γίνει η επίσημη τελετή. Το Ζαγόρι πλέον αλλάζει ρότα».

Κατά την έναρξη της σύσκεψης η υπουργός Πολιτισμού παρέδωσε την περγαμηνή με την εγγραφή του Ζαγορίου στον κατάλογο πολιτιστικών τοπίων της UNESCO στον Δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκουβέλο.

17,12.2023