Σ. Κασσελάκης: O Κ. Μητσοτάκης οικειοποιείται τις προσπάθειες πολλών ετών του ελληνικού λαού

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, μιλά στο 27ο Συνέδριο του Economist κατά το επίσημο δείπνο του κλεισίματος των εργασιών του Συνεδρίου που διεξάγεται στο Grand Resort Hotel, Lagonisi.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε αρχικά ότι ο Κ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα το βράδυ, σε αυτό το συνέδριο,θα υπερηφανευτεί για την επενδυτική βαθμίδα της χώρας. «Όντως, είναι αναμφίβολλα θετικό το ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται επιτέλους. Και ο κ. Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του, αμέσως μετά την υπερηφάνεια του για το κατόρθωμα της χώρας, έσπευσε να πει ότι θα συνεχίσει την μεταρρυθμιστική του ατζέντα. Υπονοώντας ότι η ατζέντα του οφείλεται γι’αυτό το κατόρθωμα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ήταν μία εκλογική χρονιά, στην οποία το κόμμα του έχασε τις δύο εκλογές, στην οποία «φιλοδοξούσαμε να ηγηθούμε μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού. Ήταν μια ηχηρή νίκη για τον κ. Μητσοτάκη, μόλις δύο μήνες μετά την τραγική σύγκρουση τρένων που σκότωσε 57 ανθρώπους, κυρίως νέους που επέστρεψαν στο πανεπιστήμιο μετά από ένα μακρύ Σαββατοκύριακο».

Αναφέρθηκε εκτεταμένα στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Αλίμονο, ο προκάτοχός μου, αποφάσισε να παραιτηθεί από πρόεδρος του Σύριζα – παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, ήθελε να παραμείνει».

Ανέφερε ακόμη ότι «ο Αλέξης είναι ο λόγος που πολλοί από εμάς μπήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου». Για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «’Ανοιξε τον ΣΥΡΙΖΑ στο προοδευτικό κέντρο, έβγαλε την χώρα από τρία αυστηρά πακέτα λιτότητας διατηρώντας παράλληλα το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για το μέγιστο ευάλωτα. Και όλα αυτά προστατεύοντας τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της χώρας και επιλύοντας ένα μακροχρόνιο ευρωπαϊκό ζήτημα στον Βορρά μας, ανάμεσα στην Ελλάδα και τώρα στη Βόρεια Μακεδονία».

Για την δική του πορεία σημείωσε: «Δύο μήνες αφότου ο Αλέξης αποφάσισε να αποχωρήσει, ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για να τον διαδεχτώ. Δεν ήμουν μέλος του κόμματος, επίσης, δεν ταίριαζα στο προφίλ της παραδοσιακής Αριστεράς – από την απασχόληση στην Goldman Sachs, και ως πρώην επιχειρηματίας και στέλεχος ναυτιλίας. Αλλά εκλέχτηκα, με μεγάλη διαφορά, ως αουτσάιντερ στην κούρσα, που κέρδισε τις εργατικές γειτονιές και τις αγροτικές περιοχές. Και αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι της θέσης μου σήμερα: ότι όσοι έμειναν έξω από το λεγόμενο σύστημα, έβλεπαν σε μένα έναν σύγχρονο μαχητή, όχι μόνο για τα συμφέροντά τους, αλλά για το συλλογικό μέλλον της χώρας. Φιλοδοξώ να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας για όλους τους Έλληνες – εγχώρια και διεθνώς – αλλά η πίστη μου είναι πάνω από όλα στους ανθρώπους που με αγκάλιασαν και με ώθησαν».

Ο Στ. Κασσελάκης διαβεβαίωσε πως θα είναι στο πλευρό των ανθρώπων «που αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, που λαχταρούν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα, που είναι θαμμένοι σε στοίβες λάσπης μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και με αμελητέα κρατική υποστήριξη».

Όπως τόνισε ο Στ. Κασσελάκης, ο πρωθυπουργός οικοποιείται «τις προσπάθειες επί σχεδόν 15 χρόνια ενός ολόκληρου λαού. Οικειοποιείται και τα αποτελέσματα που έφερε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ειναι ανάγκη να πιστέψετε εμένα. Απλά διαβάστε την ανάλυση της Standard & Poor’s που εξηγεί την απόφασή της».

Ανέφερε πως η ανάλυση λέει πως μέχρι το 2019, η κατάσταση είχε βελτιωθεί όσον αφορά στη φοροδιαφυγή, στους όρους ανταγωνισμού της αγοράς και στις μετταρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη. «Εκθιάζει τη ρύθμιση χρέους που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώνοντας στη πολύ μακρά διάρκεια ωρίμανσης του Δημόσιου χρέους, 19.7 ετών και στο πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού που κλείδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με 1.64% επιτόκιο»

«Η S&P αναφέρεται επίσης στο τωρινό 37 δις ταμειακό απόθεμα ως «πολύ μεγάλη ρευστότητα» για το μέγεθος της οικονομίας. Να θυμήσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δις στα ταμεία το 2019, και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα.

Με άλλα λόγια, η ΝΔ παρά τα πολλά πακέτα στήριξης που έχει διοχετεύσει στην αγορά, έχει αναλογικά μειώσει το μαξιλαράκι της χώρας. Έχει ενδιαφέρον όμως να ακούσουμε τι άλλα είπε η S&P.

Αναφέρθηκε στο πολύ υψηλό έλλειμα τρεχούσων συναλλαγών, παρά την μεγάλη ανάκαμψη στον τουρισμό. Περιέγραψε την εξωστρέφεια της χώρας ως αδύναμη.

Θεωρεί τις δαπάνες για τις πυρκαγιές και τις πλυμμήρες μεμονωμένες και τοπικού αντίκτυπου – μια εκτίμηση με την οποία διαφωνώ πλήρως.

Αναφέρεται στις ευνοϊκές πιστωτικές συνθήκες μετά τις βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα – αγνοώντας πλήρως βέβαια την τεράστια κερδοφορία των τραπεζών καθώς κρατάνε τα επιτόκια στις καταθέσεις πολύ χαμηλά».

Παράλληλα, ο Στ. Κασσελάκης ανέφερε «απέναντι στην κυβερνητική δαπάνη, είδαμε πέρυσι μια προσωρινή και μη βιώσημη ένεση ρευστότητας ήρθε πέρυσι απο Άμεσες Ξένες Επενδύσεις – κυρίως σε real estate – οι οποίες και αυτές έχουν πέσει κατά 68% στο πρώτο μισό του 2023, δημιουργώντας συνθήκες για επιβράδυνση.

Πρόκειται για μια οικονομία που έχει τεράστιο δρόμο μπροστά της για να πετύχει τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το ΑΕΠ κατά κεφαλήν είναι λιγότερο από το 60% του μέσου όρου της ΕΕ. Μιλάμε για μια 15-ετία ανάπτυξης που έχει χαθεί – μια ολόκληρη γενιά.

Πρόκειται για μια οικονομία με άδικο φορολογικό σύστημα. 1 στους 2 πολίτες δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, δημιουργώντας ένα δυσβάσταχτο φορτίο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Παράλληλα με αυτό έχουμε και μια στρεβλή αναλογία έμμεσων με άμεσων φόρων, που πλήττει τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας.

Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά στα σουπερμάρκετ και στους δυσβάσταχτους λογαριασμούς, και ενώ η ανάπτυξη του 2023 θα είναι 2,3%, οι φόροι το 2023 αναμένονται αυξημένοι κατά 8% σε σχέση με τους κυβερνητικούς στόχους!»

27.10.2023