Τάκης Θεοδωρικάκος: «Οι στοχευμένες επιχειρήσεις για όπλα και ναρκωτικά στους καταυλισμούς θα συνεχιστούν»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε συνέντευξη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega». Μιλώντας στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο εφάπαξ επίδομα που δοθεί σε αστυνομικούς και λιμενικούς, στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το έργο της Αστυνομίας, στις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στους καταυλισμούς των ΡΟΜΑ και στην πολύκροτη υπόθεση της Εύας Καϊλή.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Στα χέρια της Δικαιοσύνης η υπόθεση του 16χρονου – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ  

Ασφαλώς το περιστατικό είναι εξαιρετικά θλιβερό και παρότι τα μηνύματα που έχουμε από το νοσοκομείο δεν είναι καθόλου ευχάριστα, άλλη μία φορά θέλω να ευχηθώ να ξεπεράσει ο 16χρονος το πρόβλημα. Από εκεί και ύστερα ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει για ενδεχόμενες ευθύνες είναι η δικαιοσύνη,  της οποίας οι αποφάσεις πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστές  από όλους. Τις ημέρες αυτές, πράξεις αντεκδίκησης και μίσους δεν έγιναν και δεν πρόκειται να γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτές και γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία διεξάγει μία σειρά επιχειρήσεις οι οποίες δεν στρέφονται εναντίον συνολικά των συνανθρώπων μας Ρομά αλλά εναντίον παραβατικών. Έχουν γίνει σε αυτές τις μέρες δεκάδες συλλήψεις σε καταυλισμούς για όπλα και ναρκωτικά. Η Ελληνική Αστυνομία έχει όλη την επιχειρησιακή ικανότητα να το κάνει και το έκανε και προτού συμβεί αυτό το περιστατικό και οι διάφορες πράξεις αντεκδίκησης που εκδηλώθηκαν.  Δεν υπάρχουν άβατα και οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν.

Δεν θα έχουμε επανάληψη του 2008

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υπάρχουν καταστάσεις που θα παρεκτρέπουν από την κοινωνική τάξη και την ηρεμία. Το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό και κανένα πρόβλημα δε λύνεται με τη βία. Όμως, όλες τις τελευταίες ημέρες κάποιοι παρακαλούσαν να έχουμε επανάληψη του 2008. Η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν απολύτως προσανατολισμένη σε αυτό και γι΄αυτό έριξε άπειρο λάδι στη φωτιά με επιθετικές και εμπρηστικές δηλώσεις, απαράδεκτες για τέτοιου είδους γεγονότα. Εδώ είχαμε ένα κακό περιστατικό σε κάθε περίπτωση και θα έπρεπε όλοι να συμπεριφερθούν με αίσθημα ευθύνης και με σοβαρότητα. Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο και την Ελληνική Αστυνομία δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να διασαλευθεί η τάξη σε καμία περίπτωση.

Μετεκπαίδευση και εξοπλισμός

Όταν πέρυσι συνέβη το περιστατικό  στις 22 Οκτωβρίου στο Πέραμα, ανακοινώσαμε μία σειρά μέτρων, τα οποία έχουν όλα υλοποιηθεί. Τα μέτρα αυτά ήταν ότι αντικαταστάθηκε ο κανονισμός με τον οποίο επιχειρούν σε έκτακτες καταστάσεις και σε καταδιώξεις οι αστυνομικοί μας, παίρνοντας υπόψη τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, επανεκπαιδεύτηκε το σύνολο των αστυνομικών ειδικών φρουρών που υπηρετούν στις ομάδες ΔΙ.ΑΣ, έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια καμερών που θα τοποθετηθούν πάνω σε όλους αυτούς τους αστυνομικούς. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι όταν συμβαίνουν χιλιάδες αστυνομικές δράσεις ή επιχειρήσεις έχει υπάρξει μία περίπτωση που έχει αυτό το τραγικό αποτέλεσμα για το οποίο επαναλαμβάνω ο μόνος αρμόδιος να αξιολογήσει είναι η δικαιοσύνη. Κανένας πολιτικός δεν έχει το δικαίωμα να μετατραπεί σε δικαστή και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιχειρεί, να βάλλει και να κατακρίνει συλλήβδην εναντίον της Ελληνικής Αστυνομίας, του κράτους και της κυβέρνησης.

Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το επίδομα των 600 ευρώ – Έχουν αλλεργία με την Αστυνομία

Το επίδομα των 600 ευρώ που όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός θα χορηγηθεί τις επόμενες μέρες οριζόντια στους αστυνομικούς, τους ένστολους αστυνομικούς, και στους πυροσβέστες, ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε. Την αναγκαία οικονομική στήριξη προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν περάσει τα τελευταία τρία χρόνια νυχθημερόν εργαζόμενοι για να στηρίξουν την κοινωνική συνοχή από την πανδημία και να κρατήσουν όρθια τα σύνορα της πατρίδας στον Έβρο από τις διαρκείς ασύμμετρες απειλές με τις οποίες τροφοδοτούν τα σύνορα οι γείτονες μας οι Τούρκοι με τους παράνομους μετανάστες. Ούτε αυτό δεν θέλησαν να ψηφίσουν. Δυστυχώς, έχουν αλλεργία απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Το επίδομα αφορά το ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο εκτός από τους αστυνομικούς υπάγεται και το ένστολο προσωπικό που υπηρετεί στα κέντρα κράτησης και στις φυλακές, οι σωφρονιστικοί, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής. Επαναλαμβάνω ότι, είναι μέσα στο επίδομα αυτό των 600 ευρώ, το οποίο είναι ακατάσχετο. Το ένστολο προσωπικό του συνόλου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Να βγουν τα πάντα στο φως στην υπόθεση Καϊλή

Είχαμε από τον αξιωματικό μας σύνδεσμο την ενημέρωση για όλα τα αστυνομικά μας γεγονότα, που συνέβαιναν γύρω από το συγκεκριμένο θέμα της κα. Καϊλή.  Αυτό που θέλω να σχολιάσω αν μου επιτρέπετε, είναι ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι πάρα πολύ υψηλός και ισχυρός θεσμός. Θα έπρεπε και  πρέπει να εκπροσωπεί το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών και συνεπώς είμαι ένθερμος υποστηρικτής να βγουν τα πάντα στο φως. Γιατί εδώ αντιλαμβάνομαι ότι, το θέμα δεν είναι μόνο μία ευρωβουλευτής. Υπήρχε μία συνολικότερη προσπάθεια που επιχειρούσε έναντι χρήματος να βγάλει πολιτικές πράξεις από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου.

Αποτελεσματική η Ελληνική Αστυνομία

Υπό άκρα μυστικότητα η Ελληνική Αστυνομία έδρασε και έφερε εις πέρας μια πολύ σπουδαία έρευνα η ΕΛ.ΑΣ που αφορούσε την βάρβαρη και βάναυση σεξουαλική κακοποίηση αλλά και συνολική κακοποίηση του 12χρονου παιδιού. Σας θυμίζω ότι κανείς δεν γνώριζε τίποτα στην περίοδο διεξαγωγής της έρευνας της ΕΛ.Α.Σ. Μέχρι την ώρα βέβαια που άρχισαν οι συλλήψεις. Η Αστυνομία και στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι κάνει πολύ σωστά τη δουλειά της. Φέτος έχει ποσοστό εξιχνίασης εγκληματικών  δράσεων μεγάλων και δολοφονιών της τάξης  του 90%. Δεν αφήνει καμία υπόθεση να μην διερευνάται. Αυτό θέλω να είναι ένα μήνυμα προς όλους τους Έλληνες πολίτες που πρέπει να ανακτήσουν πλήρως την εμπιστοσύνη τους απέναντι στους ενστόλους μας που υπηρετούν την ασφάλειά μας. Η εμπιστοσύνη των πολιτών ενισχύεται όταν φαίνεται με όλες τις πράξεις ότι απέναντι στο νόμο όλοι οφείλουμε να είμαστε ίδιοι και ίσοι και ότι υπάρχει ισονομία και ότι δεν χαριζόμαστε σε κανέναν. Γι’ αυτό βρίσκεται φυλακή σήμερα ένας πασίγνωστος συγγραφέας που συνελήφθη από το υπερσύγχρονο λογισμικό της ΕΛ.ΑΣ για κατοχή δεκάδων παιδοφιλικών πορνογραφικών βίντεο. Γι’ αυτό κάναμε τα πάντα και φέραμε από την Αλβανία τον βιαστή της 34χρονης κοπέλας από το Παλαιό Φάληρο μέσα σε 48 ώρες, για να μην υπάρχει κανείς που να λέει ότι αφήνουμε να ξεφεύγει ο οποιοσδήποτε.

Το μήνυμα είναι ένα. Δεν θέλω να δείχνω τα πράγματα καλύτερα απ’ ότι είναι, αλλά θέλω να καλέσω τους πολίτες να βλέπουν την πολύ μεγάλη δουλειά που γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, ότι ο νόμος είναι νόμος και ισχύει απαρέγκλιτα για όλους χωρίς διακρίσεις και αυτό κάνουμε πράξη.