Οι απεργίες και οι ελλείψεις προσωπικού αναγκάζουν τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν χιλιάδες πτήσεις που προκαλούν ουρές ωρών σε μεγάλα αεροδρόμια, διαψεύδοντας τις ελπίδες για ένα καυτό πρώτο καλοκαίρι μετά τα εκτεταμένα lockdown που συνδέονται με τον COVID.
Μετά από σαρωτικές περικοπές θέσεων εργασίας και περικοπές μισθών όταν ο COVID-19 σταμάτησε τα ταξίδια, το προσωπικό σε ολόκληρο τον κλάδο, από πιλότους έως χειριστές αποσκευών, ζητά μεγάλες αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Νορβηγικός αερομεταφορέας (NAS. OL) τον Ιούνιο συμφώνησε αύξηση μισθών 3,7% για τους πιλότους μεταξύ άλλων παροχών.
Σκανδιναβικός αερομεταφορέας SAS (SAS. ST) και η Ιρλανδική Ryanair (RYA. I) τον Ιούλιο συμφώνησαν με ορισμένα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους πιλότους τους, ενώ η British Airways (ICAG. L) και KLM (AIRF. PA) υπέγραψε μισθολογικές συμφωνίες με υπαλλήλους εδάφους, καθώς οι απεργίες επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες κατά την κρίσιμη περίοδο των διακοπών. διαβάστε περισσότερα
Οι εργαζόμενοι της πολιτικής αεροπορίας της Πορτογαλίας την 1η Αυγούστου απείλησαν να απεργήσουν στις 19-21 Αυγούστου, ένα συνήθως πολυάσχολο καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο για ταξίδια. Δύο συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους κατηγόρησαν τον φορέα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου ANA, ο οποίος διαχειρίζεται 10 αεροδρόμια στην Πορτογαλία, συμπεριλαμβανομένης της Λισαβόνας, του Πόρτο και του Φάρο, και τον γαλλικό όμιλο Vinci (SGEF). PA), η οποία ελέγχει την ANA, ότι έχει καθαρά κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά να μην καταβάλλει αξιοπρεπείς μισθούς στους εργαζομένους της.
Οι πιλότοι του γερμανικού εμβληματικού αερομεταφορέα ψήφισαν στις 31 Ιουλίου υπέρ των εργατικών κινητοποιήσεων. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συνδικάτου πιλότων VC είπε ότι η ψηφοφορία δεν σήμαινε απαραίτητα ότι θα γινόταν απεργία και ότι ήταν έτοιμοι να διαπραγματευτούν. Η Lufthansa δήλωσε την 1η Αυγούστου ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της μισθολογικής διαφοράς βρίσκονταν σε εξέλιξη.
Η VC απαιτεί αύξηση μισθών 5,5% φέτος για τους πιλότους της και αυτόματη αποζημίωση πληθωρισμού στη συνέχεια.
Η Lufthansa είχε ήδη συγκλονιστεί από μια απεργία του προσωπικού εδάφους στις 27 Ιουλίου, η οποία την ανάγκασε να ακυρώσει περισσότερες από 1.000 πτήσεις. Το συνδικάτο Βέρντι απαιτεί αύξηση μισθών 9,5% για περίπου 20.000 εργαζόμενους και προειδοποίησε ότι περισσότερες απεργιακές κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να είναι στα χαρτιά.
Τα μέλη του ισπανικού συνδικάτου πληρωμάτων καμπίνας της Ryanair σχεδιάζουν να απεργούν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα μέχρι τον Ιανουάριο για να πιέσουν τα αιτήματα για υψηλότερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας, δήλωσε το συνδικάτο USO στις 27 Ιουλίου. Η απεργιακή κινητοποίηση, που υποστηρίζεται επίσης από τη Sitclpa, θα πραγματοποιείται από Δευτέρα έως Πέμπτη κάθε εβδομάδα από τις 8 Αυγούστου έως τις 7 Ιανουαρίου. διαβάστε περισσότερα
Οι εργαζόμενοι της Ryanair προκάλεσαν επίσης αναστάτωση σε πολλά ισπανικά αεροδρόμια κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, όταν αποχώρησαν για αρκετές ημέρες, κυρίως τα Σαββατοκύριακα.
Οι αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Lufthansa, British Airways, easyJet, KLM και Wizz Air, έχουν διακόψει χιλιάδες πτήσεις από τα καλοκαιρινά τους δρομολόγια για να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές, ενώ μεγάλα αεροδρόμια, όπως το Heathrow του Λονδίνου και το Schiphol του Άμστερνταμ, περιόρισαν την επιβατική κίνηση.
Η British Airways διέκοψε τις πωλήσεις εισιτηρίων σε πτήσεις μικρών αποστάσεων που αναχωρούν από το Χίθροου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, μετά την απόφαση του αεροδρομίου να περιορίσει τη χωρητικότητα. Ο ιστότοπος της αεροπορικής εταιρείας δεν έδειξε εισιτήρια για πτήσεις πριν από τις 16 Αυγούστου σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως το Παρίσι, το Μιλάνο και το Άμστερνταμ.
Τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους από πιλότους έως προσωπικό ασφαλείας και συνοριακού ελέγχου και χειριστές αποσκευών μετά την αποχώρηση πολλών κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19.
Τα στελέχη της βιομηχανίας λένε ότι είναι δύσκολο να προσληφθούν με σχετικά χαμηλά αμειβόμενη εργασία σε αεροδρόμια που συχνά βρίσκονται έξω από την πόλη. Η εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων και η εξασφάλιση άδειας ασφαλείας για να εργαστούν στα αεροδρόμια διαρκεί επίσης μήνες.
Ο Schiphol συμφώνησε να πληρώσει 15.000 καθαριστές, χειριστές αποσκευών και προσωπικό ασφαλείας 5,25 ευρώ (5,50 $) επιπλέον ανά ώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης πρέπει να προσλάβει 500 υπαλλήλους ασφαλείας. Αυτή τη στιγμή έχει 58.000 εργαζόμενους στο αεροδρόμιο και γύρω από αυτό, 10.000 λιγότερους από ό, τι πριν από την πανδημία.
Τα αεροδρόμια Charles de Gaulle και Orly στο Παρίσι πρέπει να καλύψουν 4.000 θέσεις εργασίας κυρίως στην ασφάλεια, τη συντήρηση και το ταξιδιωτικό λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου Groupe ADP και την CDG Alliance.
Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι απολύθηκαν στο Σαρλ ντε Γκωλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT.
Η εταιρεία ασφάλειας αεροδρομίων ICTS, η οποία λειτουργεί στο Σαρλ ντε Γκωλ, προσφέρει ένα εφάπαξ μπόνους 180 ευρώ σε όσους καθυστερούν τις διακοπές τους μέχρι μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και 150 ευρώ για το προσωπικό που εγγράφει νεοσύλλεκτους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του συνδικάτου CGT.
Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ο πιο πολυσύχναστος κόμβος της Γερμανίας, έχει επαναπροσλάβει σχεδόν 1.000 υπαλλήλους υπηρεσιών εδάφους αφού έκοψε περίπου 4.000 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά θα συνεχίσει να βλέπει διαταραχές λόγω έλλειψης εργαζομένων τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες, δήλωσε ο φορέας εκμετάλλευσης του Fraport (FRAG.DE). διαβάστε περισσότερα
Η Γερμανία σχεδιάζει να επιταχύνει τις άδειες εργασίας και τις βίζες για αρκετές χιλιάδες ξένους εργαζόμενους στα αεροδρόμια, κυρίως από την Τουρκία, για να βοηθήσει στην άμβλυνση του ταξιδιωτικού χάους. διαβάστε περισσότερα
Σύμφωνα με την ένωση αεροδρομίων ADV, περίπου μία στις πέντε θέσεις εργασίας στον τομέα της ασφάλειας, του check-in και του χειρισμού αεροσκαφών είναι κενές στα γερμανικά αεροδρόμια.
Πηγή: Reuters