Τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων νέων Πρέσβεων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε τα διαπιστευτήρια των νέων Πρέσβεων της Δημοκρατίας του Ελ Σαλβαδόρ Efrén Arnoldo Bernal Chévez (έδρα Ρώμη), της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σρι Λάνκα Jagath Wellawatte (έδρα Ρώμη), της Ισλανδίας Högni S. Kristjánsson (έδρα Όσλο), της Νέας Ζηλανδίας Jacqueline Anne Frizelle (έδρα Ρώμη), της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας του Νεπάλ Bharat Kumar Regmi (έδρα Βιέννη), της Δημοκρατίας της Μοζαμβίκης Santos Álvaro (έδρα Ρώμη), της Δημοκρατίας της Ονδούρας Ernesto Pumpo Aguilar (έδρα Ρώμη), της Δημοκρατίας της Νικαράγουας Maurizio Carlo Alberto Gelli (έδρα Μαδρίτη), του Πριγκιπάτου της Ανδόρρας Gemma Cano Berné (έδρα Ανδόρρα), και της Δημοκρατίας της Γκάμπια Noah Touray (έδρα Μαδρίτη).

Η προσφώνηση της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Κυρίες και κύριοι Πρέσβεις,

Με χαρά σας υποδέχομαι στην Ελλάδα και εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας, με στόχο την εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, προς όφελος πάντα των λαών μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην κοινή μας αυτή προσπάθεια, θα έχετε την πλήρη στήριξη των Ελλήνων συνομιλητών σας.

Στην παγκοσμιοποιημένη εποχή, στην οποία ζούμε, οι γεωγραφικές αποστάσεις έχουν σχεδόν εκμηδενισθεί και οι σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αφορούν και επηρεάζουν, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, όλους μας.

Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, αντιλαμβανόμαστε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, η προστασία του περιβάλλοντος, ο σεβασμός των δικαιωμάτων και η εξάλειψη των ανισοτήτων, αξίες και αγαθά απαραίτητα για την πρόοδο και την ευημερία κρατών και πολιτών, προϋποθέτουν διαρκή εγρήγορση για την επίτευξη και τη διαφύλαξή τους.

Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, επιδιώκει διαχρονικά τον διάλογο και την εξεύρεση κοινών τόπων, με στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας, πάντα με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και στην ανεξαρτησία των άλλων κρατών.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των κοινών προκλήσεων και με αίσθημα ευθύνης, η Ελλάδα έχει υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26, με έμφαση στο τρίπτυχο Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία, τρεις λέξεις προερχόμενες από τα αρχαία ελληνικά, που συνεχίζουν να επιζητούν την ουσιαστική πραγμάτωσή τους.
Με τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών σας θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της θητείας σας, εύχομαι και πάλι καλή δύναμη και καλή επιτυχία».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστη ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Κώτσηρας.

30.10.2023