Τελευταίες παραστάσεις στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη για τη σεζόν 2023-24 | “Η Αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη” 26 & 27 Απριλίου και “Όνειρο στο κύμα-Έρως Ήρως” 29 Απριλίου

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ

Xάριν ενθουσιασμού & γνήσιας συγκίνησης

Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ, ΕΡΩΣ ΗΡΩΣ

Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Ερμηνεύει ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης

Στο ιστορικό STUDIO new star art cinema

Σταυροπούλου 33, Αθήνα, 11252

Μετά την sold out παράσταση του Φεβρουαρίου & του Μαρτίου και την ενθουσιώδη υποδοχή από το κοινό, ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει για μια ακόμα παράσταση τα αριστουργηματικά έργα, «Όνειρο στο κύμα» & «Έρως Ήρως» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, στις 20.00, στο STUDIO new star art cinema. Ερμηνεύει ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης.

Με τα δύο αυτά έργα, «Όνειρο στο κύμα» και «Έρως Ήρως», ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, αποδίδει δύο από τις όψεις του Έρωτα, με δικά του βιώματα, από το δέος, τη μέθεξη, το πάθος, τη συντριβή, έως το μεγαλείο και τον ηρωισμό της ψυχής του.

Στο πρώτο, μας μεταφέρει στα χρόνια της εφηβείας του σ’ ένα παραδείσιο τοπίο εικόνων, χρωμάτων και ήχων. Μια νύχτα αντικρίζει με δέος την νεαρή συνομήλική του Μοσχούλα, καθώς κολυμπώντας γυμνή μες τη θάλασσα, κινδυνεύει. Η ευχαρίστηση ότι της σώζει τη ζωή αποκτά πολύ μεγαλύτερη αξία από την ερωτική επιθυμία.

Στο δεύτερο, που θα μπορούσε να ήταν η φυσική εξέλιξη του προηγούμενου, ο Έρωτας του Γιωργή για την αγαπημένη του γίνεται πάθος, όταν κινδυνεύει να την χάσει από έναν πολύ μεγαλύτερό του και ευκατάστατο Άνδρα.

Είναι μάλλον πιο εύκολο να κατανοήσουμε μιαν αλήθεια μέσα από ένα καλλιτεχνικό έργο, παρά μέσα από μια ενδελεχή ανάλυση, κι ο Παπαδιαμάντης μας πείθει, λέγοντας απλά και ταπεινά πως κανένας έρωτας δεν μπορεί να ευτυχήσει, εάν δεν υπάρχει σεβασμός προς τον εαυτό μας και προς τον άλλο, αφού η πραγματική απόλαυση ως αγαθό δεν εξαρτάται από την ικανοποίηση, αλλά από την ψυχική και την ηθική μας πληρότητα.

Δραματουργία / Διδασκαλία Ερμηνείας /Σκηνική Όψη / Σκηνοθεσία, Δήμος Αβδελιώδης

Ερμηνεύει ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης

Μουσική: Claude Debussy, “Lamer” Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου

Επεξεργασία ήχων, δημιουργία μουσικών μοτίβων: Βαγγέλης Φάμπας massiveproductios.gr

Graphic Design:Tasos Grønn

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Συγκλονιστικός ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης, πηγαίνει πέρα από την ερμηνεία και την υπόκριση, ποιώντας με τον λόγο μουσική με γαιώδη χρώματα. Μια πλαστουργία του Αβδελιώδη κατά κυριολεξία, κι ένα παράδειγμα ένσαρκης απόδοσης με την πρωτοκαθεδρία του λόγου που πλάθει εικόνες, ανοίγοντας τη «μέσα όραση» του θεατή. Λέανδρος Πολενάκης, Κριτικός θεάτρου Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου

Ο Δήμος Αβδελιώδης, ιδανικός ερμηνευτής του Παπαδιαμάντη, επιτυγχάνει το ανέφικτο: με τιτάνια δύναμη γυρίζει τον τροχό του κόσμου ανάποδα, από την εξευτελισμένη εικόνα στον πανάκριβο, μονάκριβο, απογειωτικό ήχο, τον αθώο. Απόλαυσα εννεός τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη στο επεξεργασμένο εξελικτικό crescendo του, ανάμεσα σε δύο παράλληλες πτυχές κυματοειδούς χωροχρόνου: “όνειρο στο κύμα” και “έρως ήρως”. Κωνσταντίνος Μπούρας, Κριτικός Θεάτρου , Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

Να βλέπουμε Παπαδιαμάντη και να ακούμε τον λόγο του να βγαίνει στο άπλετο φως, από τον εξαίρετο Θεμιστοκλή Καρποδίνη-που θεώρησα προς στιγμή πως ήταν ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης-, για τους θεατές που έχουν παρακολουθήσει παραστάσεις του Δήμου Αβδελιώδη δεν είναι έκπληξη. Παραβιάζοντας λίγο τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, θα λέγαμε πως οι παραστάσεις του είναι: «Η λαλιά που δεν ξέρει από ψέμα, και το βάμμα του γλαυκού στα χείλη». Ανθούλα Δανιήλ , Δρ. Φιλολογίας, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ

STUDIO new star art cinema

Σταυροπούλου 33, Αθήνα, 11252

Τηλ:2108220008, 2108640054

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:

ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ, ΕΡΩΣ ΗΡΩΣ

Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, ώρα 20:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90’

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – online: https://www.ticketservices.gr/el/dimos-avdeliodis/ – τηλεφωνικά: 2107234567 – εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Α ζώνη 20€

B ζώνη 18€ (φοιτητικό, 65+, ανέργων, ΑμεΑ: 15€) Γ ζώνη 15€ (φοιτητικό, 65+, ανέργων, ΑμεΑ: 12€)

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Πρωινές παραστάσεις, πληροφορίες στο τηλ. 6948050808

Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

Στην αρχαία ελληνική γλώσσα του Πλάτωνα, σε διδασκαλία ερμηνείας & σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη

Ο Gilles Decorvet στον ρόλο του Σωκράτη

Μετά τη θριαμβευτική υποδοχή από κοινό και δημοσιογράφους των 2 παραστάσεων Οκτωβρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024

αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν άλλες δύο παραστάσεις, την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 21.00 και το Σάββατο 27 Απριλίου στις 20.00.

Στο ιστορικό STUDIO new star art cinema- Θεατρική σκηνή Δήμου Αβδελιώδ

Δημιουργία της Θεατρικής Σκηνής Δήμου Αβδελιώδη

Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

Μετά τη θριαμβευτική υποδοχή των δύο παραστάσεων τον Οκτώβριο 2023 και τον Ιανουάριο 2024, με το κοινό να κατακλύζει το STUDIO new star art cinema, και τις υμνητικές κριτικές, «Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη», όπως αποδίδεται μέσα από το μοναδικό στην ιστορία του πολιτισμού κείμενο του Πλάτωνα, «Απολογία Σωκράτη», θα παρουσιαστεί ξανά για δύο παραστάσεις, την Παρασκευή 26 Απριλίου, ώρα 21.00 και το Σάββατο 27 Απριλίου, ώρα 20.00, σε διδασκαλία εκφοράς αρχαίου κειμένου & σκηνοθεσία Δήμου

Αβδελιώδη, με τον Gilles Decorvet στον ρόλο του Σωκράτη, που επιστρέφει στην Αθήνα ειδικά για την παράσταση αυτή.

Στην παράσταση ακούγεται από σκηνής η αυθεντική Αρχαία ελληνική γλώσσα, από τον Gilles Decorvet στον ρόλο του Σωκράτη και από τον Μάρκο Παλαιό στο ρόλο του κατηγόρου Μέλητου, με υπέρτιτλους στα Νέα ελληνικά & στα Αγγλικά, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και την υποστήριξη της Ένωσης Γάλλων Ελλάδας.

Ο Δήμος Αβδελιώδης, εμπνευστής και δημιουργός της δυνατότητας να μιλιέται σήμερα η αρχαία ελληνική ως ζωντανή γλώσσα, διδάσκοντας από το 2012 την εκφορά της με την καινοτόμο «ΛΟΓΙΚΗ-ΜΟΥΣΙΚΉ» μέθοδό του, και καταθέτοντας παράλληλα την νέα του μετάφραση/απόδοση του Πλατωνικού κειμένου, επαναφέρει στο κοινό την παράσταση που έγινε εμπειρία ζωής για όσους την είχαν παρακολουθήσει.

Πρωτοπαρουσιάσθηκε το 2015 ως συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την ΑΜΚΕ «ANAGNORISIS», καθηλώνοντας χιλιάδες θεατές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με κορύφωση την παρουσίασή της στην ιστορική Όπερα του Ανόι στο Βιετνάμ, όπου αποθεώθηκε από το πλήθος των διπλωματικών αντιπροσωπειών 27 Πρεσβειών, από τα γνωστότερα κράτη του κόσμου, προκαλώντας πηγαίες εκδηλώσεις ενθουσιασμού, θεωρούμενη σπουδαίο σύγχρονο πολιτιστικό γεγονός για την συμβολή της επικαιροποίησης των ιδεών του Σωκράτη στην κρίσιμη ανέλιξη της παγκόσμιας κοινότητας.

Η παράσταση με τον Gilles Decorvet δόθηκε τον Νοέμβριο του 2022στη Γενεύη, με καθηλωτική αποδοχή από το ελβετικό κοινό, ενώ προγραμματίζονται νέες παραστάσεις ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο ελληνιστής Ελβετός Gilles Decorvet, διατελεί Καθηγητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Έχει μελετήσει ενδελεχώς την αρχαία και την σύγχρονη ελληνική γλώσσακι έχει μεταφράσει στα γαλλικά κορυφαίους Έλληνες συγγραφείς. Αφηγείται επίσης, σημαντικά κείμενα σε σχολεία, θέατρα και φεστιβάλ, στην Ελβετία και στη Γαλλία.

Δημιουργία της Θεατρικής Σκηνής

Ο κινηματογράφος Studio ιδρύθηκε το 1967 από τον πολυσχιδή στοχαστή, Σωκράτη Καψάσκη, με σκοπό τη διάδοση επίλεκτων κινηματογραφικών έργων τέχνης γαλουχώντας για χρόνια το κοινό με πρωτοπόρες δημιουργίες. Η διεύθυνση του STUDIO new star art cinema, έχοντας διασώσει και επανιδρύσει τον ιστορικό αυτό χώρο, θεωρεί ιδιαίτερη τιμή την ίδρυση της «ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ», που εγκαινιάζεται με αυτή την παράσταση κι όπου θα δοθεί η ευκαιρία για το κοινό και για τα σχολεία, να γνωρίσουν τις πρωτότυπες, ψυχαγωγικές θεατρικές δημιουργίες του Δήμου Αβδελιώδη, που καθηλώνουν απολαυστικά μικρούς και μεγάλους, στηριζόμενες στην δύναμη του Λόγου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση, Διδασκαλία Εκφοράς και Ερμηνείας Αρχαίου Κειμένου, Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Μετάφραση στα Αγγλικά: Αμαλία Κοντογιάννη

Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου

Σχεδιασμός Κλεψύδρας: Κώστας Κοτσανάς

Ροή υπέρτιτλων, ήχων: Maria Campagnolo-Pothitou

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Gilles Decorvet

ΜΕΛΗΤΟΣ: Μάρκος Παλαιό