ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | ΠΡΟΒΟΛΗ ​Το γεγονός – L’ événement από την Filmhouse // Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας}

Η ιστορία του παράτολμου αγώνα μιας νεαρής γυναίκας να ορίσει τη ζωή της μετατρέπεται στο συγκλονιστικό, ελπιδοφόρο «Γεγονός».
Μια ταινία που έρχεται για να μας θυμίσει ότι ποτέ δεν πρέπει να σταματήσουμε να πολεμάμε για το αυτονόητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου για αυτοδιάθεση και ελευθερία.
Πανάξιος Χρυσός Λέοντας και Βραβείο Καλύτερης Ταινίας FIPRESCI στο  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου  Βενετίας 2021.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Το γεγονός – L’ événement

Drama | K-15 | 2021 | Fr | 100΄

σκηνοθεσία: Audrey Diwan

παίζουν:  Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein, Luàna Bajrami

21:00 | αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας | Είσοδος 5 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Στην δεκαετία του ’60, μια 23χρονη φοιτήτρια λογοτεχνίας η Αν, ανακαλύπτει πως πάσχει «από εκείνη την ασθένεια που πλήττει μόνο γυναίκες και τις μεταμορφώνει σε νοικοκυρές». Η Αν είναι έγκυος  σε μια χώρα και μια εποχή που τιμωρεί την έκτρωση με ποινή φυλάκισης, οι επιλογές της είναι μετρημένες: είτε θα προχωρήσει με την εγκυμοσύνη της, κάτι που θα σημάνει το τέλος της φοιτητικής ζωής και της ελευθερίας της, είτε θα βρει έναν άλλο, παράνομο τρόπο για να την τερματίσει.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ανί Ερνώ, η οποία τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η σκηνοθετική ματιά της Οντρέ Ντιγουάν είναι ταυτόχρονα ρεαλιστική αλλά και μαγνητική, χωρίς να γίνεται καταγγελτική και  χωρίς να δραματικοποιεί υπερβολικά, καταγράφει με απόλυτη καθαρότητα και επώδυνη αλήθεια την κοινωνική πραγματικότητα, την ιατρική και νομική αναλγησία μιας όχι και τόσο μακρινής εποχής, που δυστυχώς είναι και απόλυτα επίκαιρη, μιας και το δικαίωμα της στην έκτρωση βρίσκεται και πάλι σε κίνδυνο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Με την πρωτοεμφανιζόμενη Αναμαρία Βαρτολομέι να ενσαρκώνει μια απόλυτα μοντέρνα και συνειδητοποιημένη ηρωίδα την οποία δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσεις με κομμένη την ανάσα στην αγωνιώδη διαδρομή της, το φιλμ κατορθώνει να κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή και να μην χάνει ποτέ την δύναμή και την ψυχραιμία του ακόμη κι όταν τα όσα βλέπει κανείς στην οθόνη δεν μπορούν παρά να γεμίσουν πόνο, τρόμο ή οργή. To Γεγονός είναι μια ταινία που έρχεται για να μας θυμίσει ότι ποτέ δεν πρέπει να σταματήσουμε να πολεμάμε για το αυτονόητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου για αυτοδιάθεση και ελευθερία.

Η ταινία κέρδισε το Χρυσό Λέοντα και το βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2021, τα Βραβεία Λυμιερ 2022 και δεκάδες άλλες διακρίσεις, η δε συγγραφέας του βιβλίου Arnie Ernaux τιμήθηκε φέτος με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Την ταινία προλογίζει η εκπαιδευτικός Νινέτα Σωτηράκη.

11.11.2022