Τζο Μπάιντεν επιθυμεί την απομάκρυνση της Ρωσίας από την ομάδα G-20

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη εάν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να παρακινήσει την G-20 να διώξει τη Μόσχα, ο Μπάιντεν είπε ότι “η απάντησή μου είναι ναι”.

“Εξαρτάται από την G-20”, συνέχισε ο Μπάιντεν. “Αυτό τέθηκε σήμερα.”

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είπε στους ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι εάν η Ρωσία δεν μπορεί να απομακρυνθεί από την G-20, η Ουκρανία θα πρέπει να προσκληθεί να παρευρεθεί στις συνεδριάσεις της ομάδας ως παρατηρητής.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σκοπεύει να παρευρεθεί στη σύνοδο της G-20 τον Οκτώβρη, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ινδονησία στο Reuters την Τετάρτη.

“Η απάντησή μου είναι ναι”, δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όταν ρωτήθηκε για το αν πρέπει να απομακρυνθεί η Ρωσία. “Εξαρτάται από την G20. Αυτό τέθηκε σήμερα, και έθεσα το ενδεχόμενο, εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει – εάν η Ινδονησία και άλλοι δεν συμφωνήσουν – τότε θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να ζητήσουμε τόσο από την Ουκρανία να είναι σε θέση να παρευρεθεί στις συνεδριάσεις όσο και … βασικά (έχοντας) την Ουκρανία να είναι σε θέση να παρευρεθεί στη σύνοδο της G20 και να παρατηρήσει.»

Ο Λευκός Οίκος είχε προηγουμένως αρνηθεί να σταθμίσει δημοσίως τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι θέλουν την απομάκρυνση της Ρωσίας από την ομάδα, αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα στο ενδεχόμενο. Και μετά από δημοσιεύματα αυτή την εβδομάδα που ανέφεραν ότι η Ρωσία ενδέχεται να απομακρυνθεί, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τζακάρτα δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν “θέλει να πάει” στη σύνοδο της G20 στην Ινδονησία το Νοέμβρη.

Επισκόπηση τύπου: BBC και CNN NEWS