Τζο Μπάιντεν: Η Φινλανδία και η Σουηδία καθιστούν το ΝΑΤΟ ισχυρότερο

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο την Πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νινίσστο για να συζητήσουν τις ιστορικές τους προσπάθειες για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Και οι τρεις ηγέτες κάλεσαν για γρήγορη αποδοχή των αιτήσεων εν μέσω αντίστασης από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του εναντιώνεται για την ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ.

“Συμπερασματικά είναι απλό, αρκετά απλό”, ανέφερε ο Μπάιντεν σε σχόλια που έκανε από τον Κήπο των Ρόδων. “Η Φινλανδία και η Σουηδία καθιστούν το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, όχι μόνο λόγω της ικανότητάς τους, αλλά λόγω των ισχυρών δημοκρατιών τους και ενός ισχυρού ενωμένου ΝΑΤΟ αποτελεί το θεμέλιο της ασφάλειας της Αμερικής”.

Τα δυο έθνη υπέβαλαν επίσημα τις αιτήσεις τους την Τετάρτη καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πρόκειται να εισέλθει στον τέταρτο μήνα της, λαμßανίζοντας την απόφαση αφού έλαβαν ισχυρή στήριξη από το λαό και την υποστήριξη των αντίστοιχων κυβερνήσεών τους. Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ, Φινλανδίας και Σουηδίας σχετικά με την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη και την ένταξη στο ΝΑΤΟ συνεχίζονται εδώ και μήνες και ότι έχουν την “πλήρη στηρίξει” της κυβέρνησής του. Την Πέμπτη, η κυβέρνησή του θα υποβάλει εκθέσεις για ένταξη στο Κογκρέσο, ώστε οι νομοθέτες να μπορούν να κινηθούν “αποτελεσματικά και γρήγορα” για να συναινέσουν στην επέκταση.

“Έχουμε πει στους σχετικούς φίλους μας ότι θα πούμε “όχι” στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και θα συνεχίσουμε έτσι την πορεία μας”, ανέφερε ο Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την Πέμπτη.

Ο Ερντογάν έχει επικρίνει αμφότερες τις χώρες, αναφέροντας ότι τις θεωρεί ότι υποστηρίζουν ομάδες που η Τουρκία θεωρεί εξτρεμιστικές — συμπεριλαμβανομένου του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, ή ΡΚΚ.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Σουηδίας όσο και ο πρόεδρος της Φινλανδίας μίλησαν για την αποδοκιμασία της Τουρκίας κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στον Λευκό Οίκο.

“Η Φινλανδία είχε πάντα περήφανες και καλές διμερείς σχέσεις με την Τουρκία”, δήλωσε ο Νινίσστο. “Ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, θα δεσμευτούμε για την ασφάλεια της Τουρκίας, όπως θα δεσμευτεί η Τουρκία για την ασφάλειά μας. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την τρομοκρατία, καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και συμμετέχουμε ενεργά στην καταπολέωσή της. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε όλες τις ανησυχίες που μπορεί να έχει η Τουρκία σχετικά με την ένταξή μας με ανοικτό και εποικοδομητικό τρόπο”.

Ο Άντερσον ανέφερε ότι η Σουηδία έχει διάλογο με όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για να διευθετήσει τυχόν ζητήματα.

Παρά την αντίθεση της Τουρκίας, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στην ανταποκρίτρια του Λευκού Οίκου ABC MaryAlice Parks την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση είναι “πεπεισμένη στο τέλος της ημέρας” ότι η Φινλανδία και η Σουηδία “θα έχουν μια αποτελεσματική και αποδοτική διαδικασία ένταξης” και ότι “οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορούν να αντιμετωπιστούν”.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνιος Μπλίνκεν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη για να “επιβεβαιώσουν την ισχυρή συνεργασία τους ως εταίροι και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ”, σύμφωνα με κοινή δήλωση.

“Συζήτησαν τρόπους και αξιολόγησαν συγκεκριμένα μέτρα για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε αμυντικά ζητήματα, αντιτρομοκρατία, ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, καταπολεμώντας την κλιματική αλλαγή και ενισχύοντας τους εμπορικούς δεσμούς, ενώ συμφώνησαν να εντείνουν τις διαβουλεύσεις για μια σειρά περιφερειακών θεμάτων”, ανέφερε η δήλωση.

Πηγή: ABC news Φωτογραφία: ABC news