“Τζο ο Λεμοναδας” σε ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση στους Κινηματογράφους

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΩΝ ΤΣΕΧΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ

Τζο ο Λεμονάδας (1964)

(Limonádový Joe aneb Konská opera)

από 30/06 σε ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση

Διανομή NEW STAR, σε συνεργασία με την Εθνική Ταινιοθήκη της Τσεχίας, το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας

και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Μια εκκεντρική παρωδία γουέστερν του Όλντριχ Λίπσκι.

Μια ξεκαρδιστική κωμωδία, σχόλιο στη δίψα για κέρδος του καπιταλισμού.

Μια τρελή, πολύχρωμη ταινία γεμάτη μουσική.

Κάτι ανάμεσα σε Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες και Blues Brothers.

Μια ανελέητη παρωδία γουέστερν, με λίγους διαλόγους, που βασίζεται ουσιαστικά στην εικόνα, στα γκαγκς και στα… τραγούδια που συχνά συνεχίζουν με μουσικό τρόπο την αφήγηση.

Σκηνοθεσία: Όλντριχ Λίπσκι

Σενάριο: Γίρι Μπρντέτσκα, Όλντριχ Λίπσκι

Πρωταγωνιστούν: Κάρελ Φιάλα, Ρούντολφ Ντέυλ Τζ., Μίλος Κοπέτσκι

Φωτογραφία: Βλαντιμίρ Νοβότνι

Μοντάζ: Μίροσλαβ Χάγεκ, Γίτκα Σούλκοβα

Μουσική: Βλαστίμιλ Χάλα, Γιαν Ρίτσκλικ

Διάρκεια: 95’

Γλώσσα: Τσέχικα

Σχετικά με την ταινία:

Ο Lipský θεωρείται ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του Νέου Κύματος του Τσεχικού Κινηματογράφου. Ειδικεύτηκε με μεγάλη επιτυχία στην κωμωδία, ενώ διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του Σατιρικού Θεάτρου της Πράγας.

Ένα δείγμα αυτής της κινηματογραφικής αφύπνισης είναι η εκκεντρική παρωδία γουέστερν «Τζο ο Λεμονάδας», που βάλλει ανελέητα κατά των χολιγουντιανών γουέστερν και κατά του αμερικανικού καπιταλισμού.

Σε μια τυπική πόλη του Φαρ Ουέστ, που μαστίζεται από τον αλκοολισμό και την εγκληματικότητα, φτάνει ο «φτωχός και μόνος καουμπόι», ο Τζο ο Λεμονάδας, που συμμαχεί με τους ελάχιστους «καλούς» του αντιαλκοολικού αγώνα και λανσάρει την Λόκα Κόλα, ένα μη αλκοολούχο αναψυκτικό.

Η ταινία, γυρισμένη με τρόπο που θυμίζει άλλοτε βωβή ταινία άλλοτε μιούζικαλ ή animation,  έχει όλα τα κλισέ γουέστερν: καυγάδες, σαλούν, πιστολέρος, μονομαχίες. Τα πάντα σατιρίζονται και κατακεραυνώνονται με έναν πρωτότυπο και απολαυστικό τρόπο.

Ένα άκρως σουρεαλιστικό δημιούργημα, που έκανε φύλλο και φτερό το υπερηρωϊκό φωτοστέφανο της αμερικανικής Δύσης και την αίγλη του καταναλωτισμού. Κυρίαρχο θέμα του έργου ήταν η εισαγωγή της Cola-Loca στην αμερικανική κωμόπολη με τη συνήθη χωροταξία: Σαλούν, κρατητήριο σερίφη, τράπεζα, γραφείο κηδειών…

Υπό την προώθηση του Τζο, η «λεγάμενη» ανέβαζε τα γράδα των μπεκροκαουμπόυδων της περιοχής, απογείωνε τις εργασίες του εργολάβου κηδειών και αναδείκνυε τον Τζο υπερπρωταθλητή της σκοποβολής.

24.6.2022