“Τηγανόψωμο Κύμης” της Στέλλας Καραπετάκου

Γράφει η Στέλλα Καραπετάκου
 

Απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ από τα παιδικά μου χρόνια στο χωριό σημαντικές εικόνες στην μνήμη μου είναι χαραγμένες οι στιγμές του ζυμώματος του τηγανόψωμου…

Τι χαρά που είχαμε! Πήγαινε από νωρίς η γιαγιά μου στο φούρνο και έπαιρνε μαγιά (τότε δεν είχαμε τα φακελάκια)… και ξεκινούσε η όμορφη διαδικασία …’Δεν πρέπει να φουσκώσει!’ το πατούσε με τα χέρια και δημιουργούσε λακουβίτσες με τα δάχτυλα… εμείς εν το μεταξύ παίρναμε κρυφά ζυμαράκι (δήθεν δεν το καταλάβαινε…) και παίζαμε φτιάχνοντας κουλουράκια η αντιγράφαμε τις κινήσεις της γιαγιάς Παναγιώτας. Αργότερα στο τηγάνι…λίγο ελαιόλαδο…έβαζε την πίτα επάνω στο τηγάνι και την γυρνούσε συνεχώς (για να ψηθεί παντού έλεγε…)

Και παίρναμε θέση στο ντιβάνι και μας έφερνε τηγανόψωμο σκέτο με πετιμέζι, ή τηγανόψωμο με γέμιση φέτα. Η φέτα τρίμμα λιγοστή ..”δεν είναι τυρόπιτα..” έλεγε…

…και λίγο η κούραση του παιχνιδιού λίγο τα ζεστά τηγανόψωμα, λίγο η ζεστούλα της σόμπας…ωωωπ! Χορτάτα ένα ένα μας έπαιρνε ο ύπνος….

Τα υλικά μας:

 • 1/2 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
 • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
 • 2 κ.σ ελαιόλαδο
 • 2 κ.σ ξύδι
 • 1/2 κ.σ ζάχαρη
 • 1/2 κ σ αλάτι
 • 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
 • 1/2 κιλό φέτα τριμμένη

Εκτέλεση

 1. Βάζουμε σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό την μαγιά και ανακατεύουμε (όχι καυτή γιατί θα καεί η μαγιά).
 2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι την ζάχαρη το αλάτι καλά, έπειτα ρίχνουμε το ελαιόλαδο το ξίδι το νερό με την μαγιά και σιγα σιγά ανακατεύοντας προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό.
 3. Όταν γίνει ένα μαλακό ζυμαράκι εύπλαστο που δεν κολλάει στα δάχτυλα μας και στο μπολ το σκεπάζουμε με μεμβράνη η ένα πανάκι και το αφήνουμε να ”ξεκουραστεί” για περίπου μισή ώρα.
 4. Στην συνέχεια παίρνουμε ένα κομματάκι το ανοίγουμε με τα χέρια μας (ή με πλάστη εάν θέλουμε)
 5. Βάζουμε τριμμένη φέτα και τυλίγουμε το ζυμάρι.
 6. Στην συνέχεια το τηγανίζουμε έως ότου πάρει χώμα. Το γυρνάμε και από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία.
 7. Σερβίρουμε σκέτα με πετιμέζι ή μέλι ή γεμιστά με φέτα.

Τα τηγανόψωμα θα τα συναντήσουμε σε όλη την Ελλάδα μας. Με πολλές παραλλαγές ως προς την ζύμη και ως προς την γέμιση (με φέτα, ντομάτα, πιπεριά κλπ)

Της Κύμης μας το τηγανόψωμο είναι λεπτό και τραγανό.

 

Στέλλα Καραπετάκου

www.karapetakou.gr

20.2.2022