Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκδίδει ένταλμα σύλληψης του Putin για απελάσεις παιδιών από την Ουκρανία.

Γράφει η Vicky Kostenas Lagdos από τη Ζυρίχη

Η Ουκρανία θεωρεί την υφαρπαγή παιδιών από τον Putin ως μέρος μιας απόπειρας γενοκτονίας, αλλά η Μόσχα δεν αναγνωρίζει την εξουσία του δικαστηρίου.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης την Παρασκευή κατά του ρώσου προέδρου Vladimir Putin για την αναγκαστική μεταφορά παιδιών στη Ρωσία μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
Οι Ουκρανοί κατηγορούν τη Μόσχα για απόπειρα γενοκτονίας εναντίον τους και ότι ο ρώσος εισβολέας επιδιώκει να καταστρέψει την ταυτότητά τους εν μέρει μέσω της απέλασης παιδιών στη Ρωσία.
Ο Putin «φέρεται να είναι υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών)» και για «παράνομη μεταφορά πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή το δικαστήριο της Χάγης.

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε, ότι ο Putin φέρει ατομική ποινική ευθύνη» για αυτά τα εγκλήματα, ανέφερε η δήλωση.
Eν τω μεταξύ ένα στέλεχος της ΕΕ σχεδιάζει καθεστώς κυρώσεων κατά των συγγενών των Ρώσων ολιγαρχών.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε, ότι το δικαστήριο απέτυχε «να ασκήσει σωστά τον έλεγχο σε πολίτες και στρατιωτικούς υφισταμένους, που διέπραξαν τις πράξεις» και που ήταν «υπό την αποτελεσματική εξουσία και τον έλεγχό του».
Η Maria Lvova-Belova επίτροπος της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών στο γραφείο του προέδρου, δέχθηκε επίσης έντονο χτύπημα στο ένταλμα του ΔΠΔ για τον ρόλο της στις απελάσεις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy χαρακτήρισε την έκδοση του εντάλματος κατά του Putin «ιστορική» και είπε, ότι θα οδηγήσει σε «ιστορική ευθύνη».
«Πάνω από 16.000 περιπτώσεις αναγκαστικής απέλασης παιδιών από την Ουκρανία από τον κατακτητή έχουν ήδη καταγραφεί σε ποινικές διαδικασίες, που διερευνήθηκαν από τους αξιωματικούς επιβολής του νόμου», είπε ο Zelenskyy στη νυχτερινή του ομιλία αργά την Παρασκευή. «Αλλά ο πραγματικός κι ο πλήρης αριθμός των απελαθέντων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος».
Αυτή είναι η πρώτη φορά, που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκδίδει εντάλματα σε σχέση με την πλήρη κλίμακα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Η απόφαση αυτή έρχεται ενόψει της επίσκεψης στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα του Κινέζου προέδρου Xi Jinping  και θα περιορίσει σοβαρά το πιθανό φάσμα διπλωματικών επισκέψεων του ίδιου του Putin. Η Μόσχα έχει δηλώσει προηγουμένως, ότι δεν αναγνωρίζει την εξουσία του δικαστηρίου.

Σε απάντηση ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev είπε: «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Vladimir Putin. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω ΠΟΥ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί…», καταλήγοντας τη φράση του με ένα emoji από χαρτί υγείας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden χαιρέτισε το ένταλμα σύλληψης, λέγοντας ότι ο Putin «διέπραξε ξεκάθαρα εγκλήματα πολέμου». Κατά την έκδοση του εντάλματος το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «έχει ένα πολύ ισχυρό σημείο», είπε ο Joe Biden σε δημοσιογράφους την Παρασκευή.
Παρά τις πολυάριθμες αναφορές, ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης έρευνας του ΟΗΕ, που ανέφερε ότι η αναγκαστική απέλαση των παιδιών της Ουκρανίας από τη Ρωσία ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου, το Κρεμλίνο εξέφρασε άρνηση, δηλώνοντας ότι δεν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα.
Σε δήλωσή του ο Balkees Jarrah, αναπληρωτής διευθυντής διεθνούς δικαιοσύνης στο Human Rights Watch χαιρέτισε την ανακοίνωση, λέγοντας ότι το ένταλμα έστειλε «ένα σαφές μήνυμα, ότι η παροχή εντολών για διάπραξη ή ανοχή σοβαρών εγκλημάτων κατά πολιτών μπορεί να οδηγήσει τους κατηγορούμενους στο κελί της φυλακής».

Vicky Kostenas Lagdos

Journalistin, Dichterin
Zürich, 18, März 2023

Quelle: Politico Europe