Το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας, στο επίκεντρο συνάντησης Γ. Τρεπεκλή- Μ. Γραφάκου

Το ζήτημα του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων  Γιάννης Τρεπεκλής, με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι κ.κ Τρεπεκλής και Γραφάκος, συζήτησαν το θέμα που αφορά στο εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας, μετά την εμπλοκή που έχει μεσολαβήσει  στη διαγωνιστική διαδικασία σχετικά και με την απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών η οποία  δέχεται  τις ενστάσεις που είχαν καταθέσει οι εταιρίες, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί για μια ακόμα φορά, η διαδικασία του διαγωνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές να υπερκεραστούν τα προβλήματα και να εξευρεθεί νέα χρηματοδότηση, η οποία θα αποτελέσει την αφετηρία για να τρέξει μια νέα διαγωνιστική διαδικασία, με σωστά οργανωμένη δημοπρασία, χωρίς τα προβλήματα των προηγούμενων διαδικασιών, ώστε να τελεσφορήσει αυτή η προσπάθεια.

Επίσης την συζήτηση απασχόλησε το πολύ σοβαρό πρόβλημα της ενδιάμεσης διαχείρισης  των απορριμμάτων μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής  και λειτουργίας του εργοστασίου, το οποίο είναι συναφές με την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

«Η μεταφορά των απορριμμάτων εκτός του νησιού, είναι μια εξόχως κοστοβόρα διαδικασία, που έχει επιβαρύνει τα ταμεία των Δήμων του νομού με το τεράστιο κοστολόγιο που απαιτείται, με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώνει τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προσπάθειες βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών», όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση.

«Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων τόνισε ότι ήδη προετοιμάζεται, εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του ως Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, να εξετάσει όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές  που υπάρχουν ώστε με μια νέα προσέγγιση να δοθεί η καταλληλότερη λύση στο πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος δεσμεύτηκε ότι θα επαναληφθεί σε εύθετο χρόνο η συνάντηση, ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το νησί», καταλήγει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

18.2.2024