Το ντοκιμαντέρ της Ξένιας Τσιλοχρήστου «Πριν Τώρα Μετά» κάνει πρεμιέρα σε λίγες ημέρες στο νησί της Λέρου.

Το ντοκιμαντέρ είναι στο πλαίσιο της δράσης Πριν Τώρα Μετά, μια διατομεακή καλλιτεχνική δράση που συνδυάζει σύγχρονο χορό με παραδοσιακή μουσική, αφηγηματική ιστορία, καλλιτεχνικό ντοκιμαντέρ και φωτογραφία. Η δράση ανασκάπτει, καταγράφει και ερμηνεύει την αφανή Μικρασιατική Ιστορία της Λέρου η οποία αναδύεται στη ματιά του σύγχρονου ανθρώπου μέσα από την συνάντηση του παρελθόντος, του παρόντος και του προσδοκώμενου μέλλοντος.

Μέσα από ένα σύγχρονο οδοιπορικό στο νησί της Λέρου η δράση κινεί και κινείται για να συλλάβει με αφετηρία το σώμα και τη συνάντηση τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος στο σήμερα μέσα από τις διδαχές των αφηγήσεων των ντόπιων με μικρασιατική καταγωγή. Αφηγήσεις που αφορούν στο να κοιτάς πίσω, να ριζώνεις και να ξεριζώνεσαι, να συνδέεσαι, να ελπίζεις σε ένα αύριο, να επιλέγεις το μαζί και να κοπιάζεις, να αιωρείσαι σε μία γέφυρα μεταξύ αποσύνδεσης και συνέχειας, μεταξύ διωγμού και άφιξης, κάπου στο μεταίχμιο παρόν μεταξύ του πριν και του μετά. 

Το Πριν Τώρα Μετά βασίζει, έτσι, την πορεία του στην ανασκαφή του ατομικού και συλλογικού παρελθόντος για να συνδιαλεχθεί μέσα από την τέχνη με την τοπική κοινωνία και να σχετιστούμε διαφορετικά με την ιστορία μας, την από κοινού δράση στη σύγχρονη κοινωνία και την από κοινού ανάληψη του αύριο μαζί.

Λίγα λόγια της σκηνοθέτη για το ντοκιμαντέρ:

Κάθε άνθρωπος είναι ένα σύμπαν.

Γενάρης 2022, ετοιμαζόμαστε για το ταξίδι μας στην Λέρο. Είχα μεγάλη αγωνία διότι δεν ήξερα ποιους θα συναντήσουμε και πως θα εξελιχθεί η ιστορία μας. Κοιτάζοντας το πυκνοκατοικημένο νησί από τις κορυφές των εκκλησιών, περπατώντας στις έρημες χειμωνιάτικες παραλίες και επιτέλους βρισκόμενοι με τους ελπιδοφόρους και γεμάτους αγάπη Ήρωές μας συνειδητοποιήσαμε ότι δεν πάμε να γυρίσουμε ένα απλό ντοκιμαντέρ. Η κάμερα μας μπορεί να τραβήξει τα πρόσωπα των Ηρώων μας αλλά μέχρι να αποτυπώσει την ψυχή τους ήξερα ότι ταινία δεν θα έχουμε. Γενιές ανθρώπων και γενιές τόπων σε παράλληλες πορείες που τις καθορίζει η Ιστορία ή η σύμπτωση και μερικές φορές τους αλλάζει φορά. Το ντοκιμαντέρ Πριν Τώρα Μετά φέρνει στο φως άγνωστες ιστορίες Λεριών πλέον, προερχόμενοι από μια γενιά προσφύγων της Μικράς Ασίας. Η αφορμή αυτή λοιπόν για να ξεδιπλωθεί μια πολυπρισματική ιστορία εμπνευσμένη από ιστορικές οικογενειακές αφηγήσεις, που επιχειρεί βαθιά ενδοσκόπηση στη μνήμη και τη φθαρτότητα. Οι συνοδοιπόροι μου Χλόη και Πολένα και χορογράφοι μας, δεν είχαν άλλο παρά κίνηση να δώσουν και πραγματικά με την ψυχή τους. Κίνηση με ό,τι αυτό μπορεί να σήμαινε. Από την Κίνηση της ροής των πραγμάτων, την κίνηση του ενδιαφέροντος των Ηρώων μέχρι την κίνηση του σώματός τους, κάτι και που θα απολαύσετε στο ντοκιμαντέρ. Συνδεθήκαμε πιο έντονα με τις δικές μας προσωπικές κληρονομιές καθρεφτίζοντας σε κάθε Ήρωά μας ένα δικό μας κομμάτι, μια γιαγιά, ένα παραμύθι, μια ανάμνηση.

Η Ιστορία του;

Μετά την καταστροφή Έλληνες που είχαν διακριθεί στο εμπόριο, στις τέχνες και τα γράμματα υπομένουν στις νέες τους πατρίδες με καρτερικότητα τις δυσκολίες και με δύναμη ψυχής κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Τα κίνητρα που καθορίζουν τις σχέσεις μεταξύ των προσώπων είναι ο αγώνας για την επιβίωση, η υποστήριξη του ενός από τον άλλο, η δημιουργία μιας καινούριας ζωής και η επούλωση των τραυμάτων, βέβαια πάντα υπήρχε η νοσταλγία της χαμένης πατρίδας διότι η γη εκεί ήταν εύφορη και απέδιδε καρπούς, οι συνθήκες ζωής τους εκεί ήταν άνετες και καλύτερες από αυτές που βρήκαν στην Ελλάδα, αλλά κυρίως γιατί πολλοί άφησαν εκεί μέλη της οικογένειάς και την ψυχή τους. 

Ξεκίνησα αυτό το κείμενο καθόλου τυχαία γράφοντας την φράση «Κάθε άνθρωπος είναι ένα σύμπαν» καταλήγοντας πάλι σε αυτή τη φράση και με ευγνωμοσύνη απέραντη θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους αυτού του ντοκιμαντέρ.

Σε αυτό τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου και αν βρίσκεται.

Με εκτίμηση και αγάπη,

Η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Πριν Τώρα Μετά

Ξένια Τσιλοχρήστου

  • 11 Σεπτεμβρίου 

Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Πριν Τώρα Μετά»

Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λακκίου

Ώρα έναρξης 7 μ.μ , Διάρκεια Ντοκιμαντέρ 50’ (θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό)

 

Σας προσκαλούμε στο νησί της Λέρου για ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από το σώμα που κινείται, συναντά και συνδιαλέγεται.

Συντελεστές

Το project «ΠΡΙΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ» είναι μία ιδέα της Χλόης Αλιγιάννη, Πολένας Κόλια Πέτερσεν και Ξένιας Τσιλοχρήστου

Σκηνοθεσία: Ξένια Τσιλοχρήστου

Σενάριο: Χλόη Αλιγιάννη, Πολένα Κόλια Πέτερσεν, Ξένια Τσιλοχρήστου

Έρευνα: Χλόη Αλιγιάννη, Πολένα Κόλια Πέτερσεν

Xορογραφία – Eρμηνεία: Χλόη Αλιγιάννη, Πολένα Κόλια Πέτερσεν

Βοηθός σκηνοθέτη – B΄εικονολήπτης : Αλέξης Ρούμλερ

Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας: Γιώργος Καλκανίδης

Μουσική: Χλόη Αλιγιάννη

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ξένια Τσιλοχρήστου 

Μοντάζ: Ξένια Τσιλοχρήστου

Χειριστής drone: Daniel Covadlo

Επιμέλεια Κειμένων – Μεταφράση: Πολένα Κόλια Πέτερσεν

Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Third Planet

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr 

Η δράση πραγματοποιείται, επίσης, με την υποστήριξη των Δήμου Λέρου, πολιτιστικού και μορφωτικού συλλόγου Άρτεμις, Μικρασιατικού Συλλόγου Λέρου και του Κέντρου Μικρασιατικών σπουδών και με την χορηγία της Blue Star Ferries.

 

6.9.2022