Το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα συγκέντρωσε 9,3 δισ. δολάρια από 25 χώρες για τη στήριξη φτωχών κρατών

Δεσμεύσεις ύψους 9,3 δισ. δολαρίων συγκέντρωσε το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα (GCF) από 25 χώρες προκειμένου να δοθεί βοήθεια σε ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, όπως ανακοίνωσε ο συντονιστής του ταμείου.

Με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται σε όλο τον πλανήτη, ηγέτες από όλο τον κόσμο προσπαθούν να αυξήσουν τη στήριξη για την ανάληψη δράσης για το κλίμα εν μέσω αυξανόμενης κριτικής ότι η αντιμετώπιση των κινδύνων δεν έχει χαρακτήρα επείγοντος.

Το GCF δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή  με σκοπό να συγκεντρωθούν και να διατεθούν πόροι σε φτωχά κράτη για να πετύχουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα, την ανάπτυξη καθαρότερων πηγών ενέργειας και  την προσαρμογή στην αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Οι συνεισφορές προορίζονται για την χρηματοδότηση έργων σε αυτές τις χώρες την περίοδο 2024-2027.

Να σημειωθεί ότι το 75% όσων συνεισφέρουν αύξησαν τις δεσμεύσεις τους συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο συγκέντρωσης πόρων, με τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία να είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές.

Η συγκέντρωση νέων συνεισφορών «δεν σταματά εδώ … οι χώρες μπορούν να δεσμευθούν ανά πάσα στιγμή αλλά … όσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο, σίγουρα τόσο το καλύτερο» δήλωσε ο Μαχμούντ Μοχιελντίν, συντονιστής του ταμείου, σε συνέδριο στη Βόννη της Γερμανίας.

Το ποσό περιλαμβάνει πιστώσεις για ταχεία πληρωμή, αλλά όχι την αναμενόμενη δέσμευση από τις ΗΠΑ, που ακόμα επεξεργάζονται την ανακοίνωσή τους.