Το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας μετά από σχεδόν μια δεκαετία, εντοπίζεται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης

Ένα κρούσμα πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε στα προάστια της πόλης της Νέας Υόρκης και επιβεβαιώθηκε από τις ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Είναι το πρώτο κρούσμα της ασθένειας αυτής που καταγράφεται στις ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τις εξετάσεις που έγιναν στον ασθενή, ο πολύ μεταδοτικός ιός που εντοπίστηκε στην κομητεία Ρόκλαντ ενδέχεται να έφτασε στις ΗΠΑ από κάποια άλλη χώρα.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και συνεργαζόμαστε με την Υπηρεσία Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) για να αντιμετωπίσουμε αυτό το αναδυόμενο πρόβλημα και να προστατεύσουμε την υγεία και την ευημερία των κατοίκων της κομητείας», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας του Ρόκλαντ, Πατρίσια Σνάμπελ Ρούπερτ.

Το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και ο ομόλογός του της κομητείας Ρόκλαντ επιβεβαίωσαν ότι η μόλυνση μεταδόθηκε από κάποιον που έλαβε το από του στόματος εμβόλιο πολιομυελίτιδας, το οποίο δεν έχει χορηγηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2000. Αξιωματούχοι δήλωσαν σε δελτίο τύπου ότι ο ιός μπορεί να προήλθε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εξακολουθεί να χορηγείται το από του στόματος εμβόλιο.

«Θέλω να τονίσω ότι αυτό το άτομο δεν είναι πλέον μεταδοτικό», δήλωσε ο Εντ Ντέι, το στέλεχος της κομητείας Ρόκλαντ, σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης. «Οι προσπάθειές μας τώρα επικεντρώνονται σε δύο ζητήματα: τους εμβολιασμούς και το να καταλάβουμε αν κάποιος άλλος έχει επηρεαστεί από αυτήν την ασθένεια».

Τα CDC επιβεβαίωσαν το κρούσμα, σημειώνοντας ότι δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση πολιομυελίτιδας στις ΗΠΑ από το 1979. Ο ιός ωστόσο έχει περάσει στη χώρα, μέσω επισκεπτών που έπασχαν από αυτήν την ασθένεια. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1993.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ