Το Συμβούλιο παρατείνει τις εντολές τριών Ειδικών Αντιπροσώπων της ΕΕ

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα μια σειρά αποφάσεων για την παράταση των εντολών τριών Ειδικών Αντιπροσώπων της ΕΕ (ΕΕΕΕ):

  • Η θητεία του Sven Koopmans ως ΕΕΕΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή παρατάθηκε για δύο χρόνια, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025. Ο κ. Koopmans διορίστηκε την 1η Μαΐου 2021.
  • Η θητεία της Terhi Hakala ως ΕΕΕΕ για την Κεντρική Ασία παρατάθηκε για δύο χρόνια, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025. Η κ. Hakala διορίστηκε την 1η Ιουλίου 2021.
  • Η θητεία του Eamon Gilmore ως ΕΕΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρατάθηκε για ένα έτος, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Διορίστηκε για πρώτη φορά την 1η Μαρτίου 2019.

Ιστορικό

Οι Ειδικοί Εντεταλμένοι της ΕΕ προτείνονται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για να προωθήσουν τις πολιτικές και τα συμφέροντα της ΕΕ σε συγκεκριμένες περιοχές και χώρες και να παρέχουν στην ΕΕ ενεργή πολιτική παρουσία σε αυτούς τους τομείς.

Επί του παρόντος, εννέα ΕΕΕΕ υποστηρίζουν το έργο του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell. Αυτοί περιλαμβάνουν τους τρεις ειδικούς αντιπροσώπους που αναφέρονται παραπάνω, καθώς και τους ΕΕΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο Κοσσυφοπέδιο, και για το Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα και άλλα περιφερειακά ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για το Σαχέλ, το Κέρας της Αφρικής και Ο Νότιος Καύκασος ​​και η κρίση στη Γεωργία.

6.2.2023