Το Συμβούλιο συμφωνεί με τη διαπραγματευτική του εντολή σχετικά με τη μη αποδοχή ρωσικών ταξιδιωτικών εγγράφων που εκδόθηκαν στην Ουκρανία και τη Γεωργία

Οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα μια εντολή για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με μια απόφαση σχετικά με τη μη αποδοχή ρωσικών ταξιδιωτικών εγγράφων που εκδόθηκαν στην Ουκρανία και τη Γεωργία.

Αυτή η απόφαση είναι απάντηση στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και στη ρωσική πρακτική να εκδίδει ρωσικά διεθνή διαβατήρια σε κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών. Επίσης, ακολουθεί τη μονομερή απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των γεωργιανών εδαφών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας το 2008.

Τα ρωσικά ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδονται σε ή για άτομα που διαμένουν σε ρωσικά κατεχόμενες περιοχές στην Ουκρανία ή σε αποσχισμένα εδάφη στη Γεωργία δεν θα γίνονται δεκτά ως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα για τη λήψη βίζας ή τη διέλευση των συνόρων του χώρου Σένγκεν.

Vít Rakušan,
Με την παράνομη προσάρτηση ουκρανικών περιοχών, η Ρωσία έδειξε για άλλη μια φορά την κατάφωρη περιφρόνησή της για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ουκρανίας και της Γεωργίας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Η ΕΕ στέκεται ενωμένη και αποφασιστικά με τις δύο χώρες και τους λαούς τους.
Vít Rakušan, Υπουργός Εσωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας

Τα ρωσικά ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδονται σε αυτές τις περιοχές δεν έχουν ήδη αναγνωριστεί ή βρίσκονται σε διαδικασία μη αναγνώρισης από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η απόφαση αυτή έχει ως στόχο να καθορίσει μια κοινή προσέγγιση, να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των εξωτερικών συνόρων και τις κοινές πολιτικές θεωρήσεων και να διαφυλάξει την ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ.

Επόμενα βήματα

Βάσει αυτής της εντολής, η Προεδρία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ιστορικό

Από την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, η Ρωσία έχει εκδώσει ρωσικά διεθνή διαβατήρια σε κατοίκους της Κριμαίας. Αυτή η πρακτική επεκτάθηκε στις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ τον Απρίλιο του 2019, ακολουθούμενη από τις κατεχόμενες περιοχές Kherson και Zaporizhzhia τον Ιούλιο του 2022. Η συστηματική έκδοση ρωσικών διαβατηρίων σε αυτές τις κατεχόμενες περιοχές συνιστά περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου και Εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του στον λαό της Ουκρανίας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ απέρριψαν κατηγορηματικά και καταδίκασαν απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία ουκρανικών περιοχών και εδαφών, καθώς και την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των γεωργιανών εδαφών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Σε αντίδραση στη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας και στις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επιβλήθηκαν μια σειρά ατομικών και οικονομικών κυρώσεων. Η ΕΕ έχει επίσης αναστείλει πλήρως τη συμφωνία διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας.

12.10.2022