Το 4ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου, 25 ως 27 Μαΐου στη Σητεία

Το 4ο Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου, με τίτλο : «ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ», θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 25 έως το Σάββατο 27 Μαΐου, στη Σητεία.

Το συνέδριο διοργανώνουν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Forum Γεωπάρκων, την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της UNESCO, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και τον Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ).

Στόχοι του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της συμβολής και του ρόλου των Γεωπάρκων στην αειφόρο τοπική ανάπτυξη μέσα από την προώθηση του γεωτουρισμού, η προβολή των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου αλλά και η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνικών μέσω δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των νεότερων γενιών.

Κατά τη διάρκεια του, θα παρουσιαστούν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου και τα ιδιαίτερα γεωλογικά, περιβαλλοντικά και πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά, όπως επίσης η δικτύωση και η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών σε θέματα ήπιας – βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τον γεωτουρισμό και γενικότερα τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών μέσω δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των νεότερων γενιών.

Μέσα από τις αντίστοιχες με τους στόχους θεματικές που θα αναπτυχθούν στο Συνέδριο, επιδιώκεται να αναδειχθεί ο ρόλος και η συμβολή των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας- Κύπρου στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Πολυχώρο, Πολύκεντρο Σητείας από την Πέμπτη 25 Μαΐου έως και την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 και το Σάββατο 27 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη – ξενάγηση στο Γεωπάρκο της Σητείας .

Συν-διοργανωτές του συνεδρίου, είναι η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Σητείας. Το συνέδριο διοργανώνεται με την υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας, της Μονομετοχικής Επιχείρησης του Δήμου Σητείας (ΜΑΔΕΣ),της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και του Regions4Climate (R4C).

5.5.2023