Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ-Δηλώσεις του Νίκου Δένδια

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του του Ισραήλ Yair Lapid και της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη
Αγαπητέ Yair, Αγαπητέ Ιωάννη, Είναι μεγάλη χαρά να σας καλωσορίσω και τους δύο στην Αθήνα σήμερα. Ο κ. Κασουλίδης γνωρίζει καλά την Αθήνα στη μακρόχρονη και λαμπρή πολιτική του καριέρα. Και Yair, χαίρομαι πολύ που σας βλέπω στην πρώτη σας επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα με τη σημερινή σας ιδιότητα. Αλλά μου λένε ότι μας έχετε επισκεφτεί ιδιωτικά πολλές φορές στο παρελθόν και ελπίζω πολλές φορές και στο μέλλον. Η συνάντησή μας έρχεται μετά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο Δεκέμβριο, την 8η τριμερή σύνοδο κορυφής εδώ και έξι χρόνια, κάτι που μιλάει από μόνο του.
Σήμερα εξετάσαμε τρόπους επέκτασης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας σε πολλούς τομείς, την ενέργεια, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία, καθώς και την οικονομία, τον τουρισμό, το εμπόριο. Η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται σε γερά θεμέλια, καθώς μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία για την περιοχή μας. Έχουμε μια κοινή ανάγνωση των περιφερειακών προκλήσεων, της προέλευσής τους και των εμπλεκόμενων παραγόντων. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία έχει μια τόσο σημαντική δυναμική. Και πρέπει να πω ότι είμαι τόσο χαρούμενος που μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε πρόσθετη συνεργασία για την πολιτική προστασία και επίσης για μέτρα για την προστασία των τουριστικών μας βιομηχανιών. Και πρέπει να πω ότι αντλούμε εμπιστοσύνη ότι η εταιρική μας σχέση δεν επηρεάζεται από άλλες περιφερειακές εξελίξεις ή σχέσεις με τρίτες χώρες.
Συζητήσαμε για την επέκταση της τριμερούς μας συνεργασίας ώστε να συμπεριλάβουμε και άλλα κράτη που μοιράζονται αυτό το όραμα για την περιοχή μας και για το μέλλον μας. Και υπογραμμίσαμε τη σημασία της ενίσχυσης του μηχανισμού 3+1 μεταξύ μας των τριών και των Ηνωμένων Πολιτειών. Και θα έλεγα ότι είχαμε τη χαρά που μόλις μας επισκέφτηκε η υφυπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland κατά τη διάρκεια του γεύματός μας. Χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα της πρόσφατης υπουργικής συνάντησης στην έρημο Negev, που φιλοξενήθηκε από το Ισραήλ. Με τη συμμετοχή του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου, του Μαρόκου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των Η.Π.Α.
Αυτή ήταν μια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση, την οποία κάνατε δείχνοντας την ικανότητά σας να επωφεληθείτε από τη νέα αρχιτεκτονική της περιοχής και επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ γι’ αυτό τον αγαπητό Yair.
Μεγάλο μέρος της συζήτησής μας σήμερα επικεντρώθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τη Μαριούπολη, μια πόλη με μια τεράστια ελληνική κοινότητα όπου είναι ξεκάθαρο ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου, καθώς και την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Οδησσό πριν από δύο ημέρες. Η Οδησσός που μόλις χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους κρουζ λίγες μόνο ώρες πριν την άφιξή μου εκεί.
Και επίσης βρήκα την ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά τον Yair και να ευχαριστήσω τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Yossi Amrani για τη βοήθεια που λάβαμε από το Ισραήλ και από τον Πρέσβη κατά τις προσπάθειες εκκένωσης Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη. Μας βοήθησες να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους μας σε μια συναγωγή στο Uman, αγαπητέ Yair και αυτό είναι κάτι που δεν θα ξεχάσουμε. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ.
Είχαμε επίσης την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε ότι ο ρεβιζιονισμός, οι παραβιάσεις βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου όπως η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών είναι καταδικαστέες.
Η ταχεία απάντηση της Διεθνούς Κοινότητας, έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν είναι αποδεκτές στον 21ο αιώνα. Και αυτό για εμάς είναι ξεκάθαρα το τέλος της ανοχής στον ρεβιζιονισμό στον 21ο αιώνα. Και πρέπει να πω ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Ρωσία.
Οι χώρες που οραματίζονται έναν τέτοιο αναθεωρητισμό θα πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη.
Αντιμετωπίσαμε την ενεργειακή συνεργασία, επίσης υπό το πρίσμα της στρατηγικής της ΕΕ για την ενεργειακή διαφοροποίηση. Η διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα. Έτσι, συζητήσαμε το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού East Med και συζητήσαμε για τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της διασύνδεσης Ευρώπης-Ασίας.
Και επίσης αυτή ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να ενημερώσουμε ο ένας τον άλλον για περιφερειακά ζητήματα, ξεκινώντας από το Κυπριακό, που είναι αποτέλεσμα ξένης εισβολής σε μια χώρα της ηπείρου μας, σχεδόν πριν από πέντε δεκαετίες.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο, είναι μια υπενθύμιση μιας άλλης ανοιχτής πληγής στην Ευρώπη που δεν πρέπει να ξεχαστεί. Αντίθετα, όλα τα μέρη οφείλουν να καταβάλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των σχετικών Ψηφίσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτή είναι μια ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού, που δεν πρέπει να χαθεί. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στις συζητήσεις Ιράν-JCPOA, καθώς και στο Παλαιστινιακό ζήτημα.
Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβα ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε τρομοκρατική ενέργεια. Δυστυχώς, το Ισραήλ υπέστη μια σειρά από τρομοκρατικές ενέργειες τις τελευταίες ημέρες. Και έχουν προκαλέσει την απώλεια αθώων ζωών. Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τους Ισραηλινούς φίλους μας. Και σας προσφέραμε αγαπητέ Yair και στον ισραηλινό λαό τα συλλυπητήριά μας. 

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασούλης,  μίλησε για την ετοιμότητα της Κύπρου να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που σκοπό έχει την αποκατάσταση των σχέσεων καλής γειτονίας των κρατών της περιοχής, με βάση την κοινή τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, ανέδειξε πως η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί τον κοινό παρονομαστή όλων των προσπαθειών περιφερειακής ολοκλήρωσης, «για την οποία θα συνεχίσει να εργάζεται η Κύπρος και θα συνεχίσει να συνεργάζεται για τη δημιουργία συμμαχιών σε κρίσιμους τομείς, στην ενέργεια, στο κλίμα και στην ασφάλεια».

Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ έχουν μια άρρηκτη συμμαχία, η οποία στηρίζεται σε κοινές αξίες, σε οικονομική συνεργασία και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, διαμήνυσε από την Αθήνα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ. Σε κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, ο Γαΐρ Λαπίντ σημείωσε πως μετά την πανδημία οι χώρες προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους συνεργασίας για να ωφεληθούν οι ίδιες και να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών τους.

Ειδική αναφορά έκανε στο Φόρουμ της Νεγκέβ, αναγνωρίζοντας πως όταν δημιουργήθηκε είχε κατά νου το πρότυπο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου. «Στενών σχέσεων ανάμεσα σε χώρες που ξέρουν να συνεργαστούν απέναντι σε προκλήσεις που δημιουργούν οικονομικές πρωτοβουλίες και που υπάρχει στενός διάλογος ανάμεσα σε κυβερνήσεις» επεξήγησε.