Τσαβούσογλου : Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες… Τι απαντά η Ελλάδα

Ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε:

«Στις διεθνείς σχέσεις μπορούν να υπάρξουν σκαμπανεβάσματα, εντάσεις, φιλίες, αυτά είναι φυσιολογικά πράγματα. Δυστυχώς η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα είναι αξιολύπητη. Ένα πράγμα κάνουν πολύ καλά. Είναι πολύ καλοί στο να εξηγούν το πόσο δίκαιο έχουν και να κλαίνε ακόμα και στην πιο άδικη περίσταση. Έρχονται απέναντι σου και σε αγκαλιάζουν όταν όμως γυρίζουν την πλάτη μίσος, μνησικακία, ψέματα, συκοφαντίες. Αυτά δεν είναι πράγματα που αρμόζουν στους πολιτικούς και τις χώρες.

Η Ελλάδα να απαντήσει ικανοποιητικά στις επιστολές που έχουμε γράψει. Να πει πως δεν παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Εάν δεν τερματίσει τις παραβιάσεις έχουμε ήδη ξεκινήσει την συζήτηση της κυριαρχίας των νησιών, θα τεθεί υπό συζήτηση η κυριαρχία αυτών των νησιών».

Τι απαντά η Ελλάδα

ΥΠΕΞ

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

7.6.2022