Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε πως οι πρέσβεις της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Άνκαρα κλήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών και τους επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας εξαιτίας των διαδηλώσεων που διοργάνωσε η διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ στις συγκεκριμένες χώρες.
Ο Τσαβούσογλου προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την επικαιρότητα σε εκπομπή του Πρακτορείου Ανάντολου.
Σχετικά με τις διαδηλώσεις της ΡΚΚ στη Γερμανία και τη Γαλλία ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε,
«Κλήθηκαν οι πρέσβεις των δυο χωρών και τους επιδόθηκε διάβημα. Σχετικά με τις διαδηλώσεις με τα κουρέλια της ΡΚΚ σημειώσαμε πως ‘δεν πρέπει να επαναληφθούν’».
Σε ό,τι αφορά την διαδικασία της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο επικεφαλής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σημείωσε,
«Στις επαφές μας εξηγούμε γιατί είμαστε αντίθετοι. Δεν εγγυήθηκαν να στηρίξουν την μάχη μας κατά της τρομοκρατίας».
«Μπορούμε να κοιτάξουμε συγκριτικά πιο θετικά στην Φινλανδία» είπε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε,
«Πρέπει να αλλάξουν τους αντιτρομοκρατικούς νόμους τους».
Σχετικά με την πιθανή επιχείρηση κατά της διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG στα βόρεια της Συρίας ο υπουργός Εξωτερικών είπε,
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε με χέρια σταυρωμένα ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις».
«Έχουμε δικαιώματα που απορρέουν από τα Ηνωμένα Έθνη και το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο Τσαβούσογλου και είπε,
«Είναι καθήκον μας να καθαρίσουμε την απειλή της τρομοκρατίας εντός και εκτός, και στη Συρία, όπου και να βρίσκεται».
Ενώ σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα ο Τσαβούσογλου είπε,
«Κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, στείλαμε δυο επιστολές στον ΟΗΕ».
«Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν υποχωρήσει στο θέμα των παραβιάσεων θα ανοίξουμε προς συζήτηση την κυριαρχία των νησιών» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.
πηγή : TRT Τουρκίας