ΥΠΕΞ: Συντασσόμαστε πλήρως με τη δήλωση Μπορέλ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του δηλώνει τα εξής:

Συντασσόμαστε πλήρως με την ακόλουθη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου, κ. Josep Borrell, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν:

«Την τελευταία εβδομάδα, μετά την κακοποίηση της Mahsa Amini από την αστυνομία ηθών και τον θάνατό της, υπό καθεστώς κράτησης, γυναίκες και άνδρες σε όλο το Ιράν άσκησαν το θεμελιώδες δικαίωμα  της συνάθροισης και της διαμαρτυρίας. Αυξανόμενος αριθμός αναφορών δείχνει ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, η αντίδραση των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας στις διαδηλώσεις ήταν δυσανάλογη και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών καθώς και μεγάλο αριθμό τραυματιών. Η απόφαση των αρμόδιων ιρανικών αρχών για αυστηρό περιορισμό της πρόσβασης στο διαδίκτυο και για αποκλεισμό από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων αποτελεί περαιτέρω λόγο ανησυχίας, καθώς παραβιάζει κατάφωρα την ελευθερία της έκφρασης.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, η εκτεταμένη και δυσανάλογη χρήση βίας κατά μη βίαιων διαδηλωτών είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη. Οι άνθρωποι στο Ιράν, όπως και οπουδήποτε αλλού, έχουν το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία. Το δικαίωμα αυτό πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση.

Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της καλούν τις ιρανικές Αρχές να τηρήσουν αυστηρά τις αρχές που κατοχυρώνονται στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, στο οποίο το Ιράν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Επομένως, αναμένουμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και να διασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και την ελεύθερη ροή πληροφοριών. Επιπλέον, αναμένουμε από το Ιράν να αποσαφηνίσει τον αριθμό των νεκρών και των συλληφθέντων, να απελευθερώσει όλους τους μη βίαιους διαδηλωτές και να τηρήσει την προσήκουσα διαδικασία σε όλους τους κρατούμενους. Περαιτέρω, η δολοφονία της Mahsa Amini πρέπει να διερευνηθεί δεόντως και να λογοδοτήσει οποιοσδήποτε αποδειχθεί υπεύθυνος για το θάνατό της. Λαμβάνουμε υπόψη  τη σχετική δήλωση του Προέδρου του Ιράν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εξετάζει όλες τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της ενόψει του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα συζητηθεί η δολοφονία της Μάχσα Αμινί και ο τρόπος αντίδρασης των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν».