Υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής – Διάσκεψη VI των Βρυξελλών, 10 Μαΐου 2022

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προήδρευσε της έκτης Διάσκεψης των Βρυξελλών με θέμα «Υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής», η οποία έλαβε χώρα στις 9 και 10 Μαΐου 2022.

Το υπουργικό τμήμα υψηλού επιπέδου της διάσκεψης στις 10 Μαΐου συγκέντρωσε θεσμικά όργανα της ΕΕ και εκπροσώπους  55 χωρών, συμπεριλαμβανομένων κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και 22 διεθνών οργανισμών , συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.

                      Josep Borrell

΄΄Η Συρία και τα δεινά του λαού της μπορεί να μην είναι πλέον στο επίκεντρο των ειδήσεων, αλλά παραμένουν στο μυαλό μας: το 90% των Σύριων που ζουν στη Συρία ζουν στη φτώχεια. Το 60% υποφέρει από διατροφική ανασφάλεια και συχνά δεν γνωρίζει από πού προέρχεται το επόμενο γεύμα του. Εκατομμύρια παραμένουν εκτοπισμένοι εντός της χώρας, εκατομμύρια ζουν ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες και όχι μόνο. Ακόμη και μετά από 11 χρόνια αιματηρής και καταστροφικής σύγκρουσης, θέλουμε και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κατάσταση παραμένει ψηλά στη διεθνή ατζέντα.΄΄

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

 

Η διάσκεψη, η οποία είναι η κύρια εκδήλωση δέσμευσης για τη Συρία και την περιοχή το 2022, πέτυχε να κινητοποιήσει βοήθεια στους Σύρους εντός της χώρας και στις γειτονικές χώρες, μέσω δεσμεύσεων συνολικού ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2022 και μετά . Οι συνολικές δεσμεύσεις φέτος είναι ακόμη υψηλότερες από αυτές του 2021, όταν οι δεσμεύσεις ανήλθαν συνολικά στα 5,3 δισ. ευρώ.

Από το 2011 έως σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της είναι οι μεγαλύτεροι χορηγοί ανθρωπιστικής βοήθειας και βοήθειας ανθεκτικότητας στη Συρία και την περιοχή με 27,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι Βρυξέλλες VI ήταν μια ευκαιρία να συγκεντρωθούν όλοι οι σχετικοί παράγοντες για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία, να προσφέρουν συνεχή υποστήριξη στις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια συνολική πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση, να κινητοποιήσουν την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη για την κάλυψη των αναγκών των Σύριων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους σε γειτονικές χώρες, καθώς και επιδίωξη και εμβάθυνση του διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών.

10.5.2022