Υπουργική σύνοδος ΕΕ – CELAC, 27 Οκτωβρίου 2022

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) συναντήθηκαν για τρίτη φορά στις 27 Οκτωβρίου 2022 στο Μπουένος Άιρες, συζητώντας γύρω από το θέμα « Ανανέωση της διπεριφερειακής εταιρικής σχέσης για την ενίσχυση της ειρήνης και της βιώσιμης ανάπτυξης “.

Της συνάντησης προήδρευσαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής , Santiago Andres Cafiero, ως προσωρινός Πρόεδρος της CELAC, και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας , Josep Borrell. Η συνάντηση ήταν η πρώτη επίσημη υπουργική διάσκεψη ΕΕ-CELAC από τον Ιούλιο του 2018 και σηματοδότησε την επανέναρξη ενός διπεριφερειακού διαλόγου που βασίζεται σε μια μακροπρόθεσμη, ουσιαστική και θετική ατζέντα.

Υπό το γενικό θέμα «Ανανέωση της διπεριφερειακής ένωσης για την ενίσχυση της ειρήνης και της βιώσιμης ανάπτυξης», οι υπουργοί συζήτησαν τρεις θεματικούς τομείς:

  • χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιη και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία,
  • καινοτομία, καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, διαχείριση κινδύνου καταστροφών και ψηφιακή ατζέντα,
  • πολυμέρεια, συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της διακυβέρνησης και της προώθησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο τέλος της συνεδρίασης, οι Συμπρόεδροι εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία συνοψίζονται τα κύρια αποτελέσματα της συνεδρίασης.

28.10.2022