ΥΠΠΟ: Αύξηση της επιχορήγησης σε κάθε ΔΗΠΕΘΕ για το 2024 με ποσό που υπερβαίνει το 14%

Η επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού για κάθε ΔΗΠΕΘΕ αυξάνεται κατά 14% για το 2024, όπως ανακοίνωσε ο  υφυπουργός  Πολιτισμού, Χρίστου Δήμα, σε τηλεδιάσκεψη που είχε προχθές, 7 Φεβρουαρίου, με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές και τους προέδρους όλων των ΔΗΠεΘε της χώρας.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της τροποποίησης και υπογραφής της νέας προγραμματικής σύμβασης των ΔΗΠΕΘΕ.

Εκ μέρους των ΔΗΠΕΘΕ  τέληκαν συνολικά και επιμέρους ζητήματα  και αιτήματα, κυρίως οικονομικής και διοικητικής φύσεως-  ενώ αναπτύχθηκαν και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη συνεργασία τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Πολιτισμού.

Ειδικότερα τέθηκε το ζήτημα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ,  το οποίο είναι δυσλειτουργικό, με πολλούς νόμους που ο ένας αντικρούει τον άλλον. Επίσης ζητήθηκε  να καταργηθεί η  ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ/2023 του περασμένου χρόνου, με την οποία καθορίζονται οι αποδοχές του καλλιτεχνικού προσωπικού παραστατικών τεχνών θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, που απασχολείται ή προσλαμβάνεται στους ΟΤΑ. και τα νομικά τους πρόσωπα και στα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς πρόσθεσε και άλλα προβλήματα στη εύρυθμη λειτουργία όλων των ΔΗΠΕΘΕ.

Επίσης τονίστηκε ότι ΥΠΠΟ και Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να  στηρίξουν οικονομικά  τα ΔΗΠΕΘΕ με γενναίες αυξήσεις και ζητήθηκε από το ΥΠΠΟ να αποδεχτεί την πρόταση όλων των καλλιτεχνικών διευθυντών το ποσό της φετινής επιχορήγησης του ΥΠΠΟ να ανέλθει στα 100.000 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ο κ. Δήμας, απαντώντας σε αντίστοιχα αιτήματα των ΔΗΠΕΘΕ, πέρα από την αύξηση κατά 14% της επιχορήγησης, αποδέχτηκε  το αίτημα για πρόβλεψη στην προγραμματική σύμβαση να είναι απαραίτητη η απασχόληση επαγγελματιών ηθοποιών από τα ΔΗΠΕΘΕ, δηλαδή αποφοίτων Δραματικής Σχολής αναγνωρισμένης από το ΥΠΠΟ ή μελών του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών.

Επίσης ανέφερε ότι ο επικουρικός ρόλος του ΥΠΠΟ προς τα ΔΗΠΕΘΕ καθιστά αυτονόητη την υποχρέωση για ύπαρξη καλλιτεχνικού διευθυντή σε καθένα από αυτά. Σε ότι αφορά στη θητεία των καλλιτεχνικών διευθυντών, το ΥΠΠΟ  αντιμετωπίζει υποστηρικτικά την πρόβλεψη τριετούς θητείας των καλλιτεχνικών διευθυντών, τη δυνατότητα για ανανέωσής της για μία φορά, καθώς και την έγκαιρη προκήρυξη των θέσεων τους.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, δήλωσε: «Το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και τους φορείς του Πολιτισμού στην περιφέρεια. Επιδιώκουμε επίσης, εκτός της οικονομικής ενίσχυσης, την προώθηση βέλτιστων πρακτικών για την αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία των θεατρικών οργανισμών με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους φορείς».

Η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη, τόνισε πως: «Έχοντας υπηρετήσει τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και αναγνωρίζοντας την ανάγκη επίλυσης διαχρονικών ζητημάτων που αφορούν στην εύρυθμη και παραγωγική λειτουργία τους, είμαι αισιόδοξη μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει ενεργά παρόν. Βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τους ίδιους τους θεατρικούς οργανισμούς και επιδιώκουμε, σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, να συμβάλουμε ουσιαστικά στη στήριξη και την ενδυνάμωση του θεσμού σε κάθε επίπεδο».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν:

 • ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ – η καλλιτεχνική διευθύντρια και η πρόεδρος του ΔΣ
 • ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ – ο καλλιτεχνικός διευθυντής και η πρόεδρος του ΔΣ
 • ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ – η καλλιτεχνική διευθύντρια
 • ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ο πρόεδρος του ΔΣ
 • ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ – ο καλλιτεχνικός διευθυντής
 • ΔΗΠΕΘΕ ΒΟΛΟΥ – η πρόεδρος του ΔΣ
 • ΔΗΠΕΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ – η καλλιτεχνική διευθύντρια και ο πρόεδρος του ΔΣ
 • ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ – ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο πρόεδρος του ΔΣ
 • ΔΗΠΕΘΕ ΛΑΡΙΣΑΣ – ο πρόεδρος του ΔΣ
 • ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ – η πρόεδρος του ΔΣ
 • ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ – η πρόεδρος του ΔΣ
 • ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΦΑΡΙΣ) – ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο πρόεδρος του ΔΣ
 • ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – η καλλιτεχνική διευθύντρια

11.2.2024