ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας έχει προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας

Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών επεσήμαναν, στο σύνολό τους, οι συμμετέχοντες στο ολοήμερο Επενδυτικό Φόρουμ που έλαβε χώρα, σήμερα Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022, στο Ριάντ, στο πλαίσιο της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία.

Τις εργασίες του Φόρουμ άνοιξε ο Υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας ΑΜ Khalid Al-Falih, ο οποίος μίλησε με ενθουσιασμό για την Ελλάδα και τις σχέσεις των δύο λαών και τόνισε ότι η χώρα του βλέπει τεράστιες προοπτικές στις επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

Από την πλευρά τους, τόσο ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης ευχαρίστησαν τους Σαουδάραβες αξιωματούχους για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που πρόσφεραν στην ελληνική αποστολή κατά την άφιξη και πρώτη ημέρα παραμονής της στη Σαουδική Αραβία και μίλησαν με αισιοδοξία για τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης μετέφερε στο Φόρουμ το ξεκάθαρο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα επιθυμεί την περαιτέρω ενίσχυση και  εμβάθυνση των ιστορικά ισχυρών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία. Και τόνισε ότι η ενισχυμένη αυτή παρουσία στη Σαουδική Αραβία – σε πολιτειακό, θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο –  επιβεβαιώνει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλει με κάθε τρόπο, ώστε οι επιχειρηματικές σχέσεις και συνεργασίες να προχωρήσουν και να αποδώσουν καρπούς.

Την προσωπική του δέσμευση στο στόχο της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των αριθμητικών στοιχείων όσον αφορά τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και το επίπεδο των άμεσων ξένων επενδύσεων. Ο κ. Υφυπουργός προσδιόρισε τέσσερεις βασικούς τομείς στους οποίους η συνεργασία προχωρά με γοργά βήματα, στη βάση του σχεδίου δράσης που είχε συμφωνηθεί με τον Σαουδάραβα Υπουργό Επενδύσεων ΑΜ Khalid Al-Falih κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τον περασμένο Σεπτέμβριο – τους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ενέργειας και των κατασκευών.

Στην παρέμβασή του, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής σημείωσε ότι το διμερές εμπόριο άγγιξε το 2021 το 1,3 δις € σημειώνοντας αύξηση 57% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020. Πρόσθεσε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία αναρριχήθηκε στην 19η από την 26η θέση μεταξύ των εξαγωγικών προορισμών των ελληνικών προϊόντων. Παράλληλα, επεσήμανε ότι στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2022 περιλαμβάνονται 18 δράσεις εξωστρέφειας που αφορούν τη Σαουδική Αραβία.

Στο περιθώριο των εργασιών του Επενδυτικού Φόρουμ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης και όλη η αντιπροσωπεία είχαν διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας ΑΜ Khalid Al-Falih, κατά την οποία επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, η σπουδαιότητα της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, ειδικά σε ταραγμένους καιρούς όπως σήμερα.

Ο κ. Φραγκογιάννης και η ελληνική αντιπροσωπεία είχαν επίσης διμερή συνάντηση με την ηγεσία του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου της Σαουδικής Αραβίας (PIF), κατά την οποία εκφράστηκε το ενεργό ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς για επενδύσεις στην Ελλάδα και συζητήθηκαν οι προοπτικές ανά κλάδο.