Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπλίνκεν: η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος αντίπαλος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken δήλωσε την Πέμπτη ότι παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος αντίπαλος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ως στόχο να “διαμορφώσει το στρατηγικό περιβάλλον” γύρω από την ασιατική υπερδύναμη για να περιορίσει τις όλο και πιο επιθετικές ενέργειές της.

“Η Κίνα είναι η μόνη χώρα με πρόθεση να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη και, όλο και περισσότερο, την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη για να το κάνει”, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν σε ομιλία του στην οποία εξέθετε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την Κίνα. “Το όραμα του Πεκίνου θα μας απομακρύνει από τις παγκόσμιες αξίες που έχουν διατηρήσει τόσο μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προόδου τα τελευταία 75 χρόνια”.

Η ομιλία ήταν η πρώτη δημόσια επισκόπηση της προσέγγισης του Προέδρου Μπάιντεν προς την Κίνα και βασίζεται σε μια πολύ μεγαλύτερη διαβαθμισμένη στρατηγική που ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό το περασμένο φθινόπωρο. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεκαετίες άμεσης οικονομικής και διπλωματικής δέσμευσης για να υποχρεώσουν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να συμμορφωθεί με τους αμερικανικούς κανόνες, συμφωνίες και θεσμούς έχουν αποτύχει σε μεγάλο βαθμό, και ο κ. Μπλίνκεν υποστήριξε ότι στόχος τώρα πρέπει να είναι ο σχηματισμός συνασπισμών με άλλα έθνη για να περιοριστεί η παγκόσμια δύναμη του κόμματος και να περιοριστούν οι επιθέσεις του.

Πηγή: The New York Times Φωτογραφία από αρχείο της The New York Times