Φιλιππίνες: Η τροπική καταιγίδα Nalgae, έχει σκοτώσει 45 ανθρώπους σε όλη τη χώρα

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ διέταξε το Σάββατο τη επείγουσα βοήθεια σε μια νότια επαρχία όπου έχουν προκληθεί κατολισθήσεις από την τροπική καταιγίδα Nalgae, η οποία έχει σκοτώσει 45 ανθρώπους σε όλη τη χώρα μέχρι στιγμής.

Σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι σφυροκόπησαν την πρωτεύουσα Μανίλα και τις γύρω περιοχές για το μεγαλύτερο μέρος του Σαββάτου, καθώς η Nalgae ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και διέκοψε τα ταξίδια αιχμής των διακοπών σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Ο Ναλγκάε είναι ο δεύτερος φονικότερος κυκλώνας που έπληξε τις Φιλιππίνες φέτος, με την υπηρεσία καταστροφών να αναφέρει 45 θανάτους, κυρίως στην σκληρά πληγείσα επαρχία Μαγκουιντανάο. Άλλοι 33 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 17 έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι.

«Θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα στο Μαγκουιντανάο όσον αφορά την προετοιμασία. Οι 40 θάνατοι, με 10 αγνοούμενους εκεί είναι λίγο πολύ υψηλοί», δήλωσε ο Μάρκος σε ενημέρωση με αξιωματούχους καταστροφών.

Διέταξε την άμεση διανομή πόσιμου νερού και συστημάτων καθαρισμού στην επαρχία και σε άλλα μέρη των πληγέντων νότιων Φιλιππίνων.

Στην περιοχή της πρωτεύουσας της χώρας, η οποία περιλαμβάνει τη Μανίλα και άλλες πόλεις, οι πλημμύρες ώθησαν τις αρχές να αναστείλουν τα μαθήματα και τις αθλητικές εκδηλώσεις.

Οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν 116 εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις από και προς την κύρια πύλη των Φιλιππίνων, η οποία διέκοψε τη λειτουργία της από τις 0800 έως τις 1400 GMT λόγω ισχυρών ανέμων, ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών.

Σχεδόν 7.500 επιβάτες και εργαζόμενοι, καθώς και 107 πλοία, εγκλωβίστηκαν στα λιμάνια της χώρας, ανέφερε η ακτοφυλακή.

Πηγή: Reuters/ Φώτο: Reuters