Φον ντερ Λάιεν στην Ινδία: η εταιρική σχέση με την Ινδία είναι μία από τις σημαντικότερες σχέσεις μας για την επόμενη δεκαετία

Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Μόντι

Είμαι πολύ χαρούμενη που επισκέπτομαι την Ινδία και σας ξαναβλέπω, Πρωθυπουργέ. Είναι η 60ή επέτειος των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας. Σήμερα, η σχέση μας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Έχουμε τόσα πολλά κοινά. Είμαστε ζωντανές δημοκρατίες, υποστηρίζουμε και οι δύο ολόψυχα τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και έχουμε και τις δύο μεγάλες οικονομίες, και οι δύο αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο παγκόσμιο τοπίο. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εταιρική σχέση με την Ινδία είναι μία από τις σημαντικότερες σχέσεις μας για την επόμενη δεκαετία και η ενίσχυση αυτής της εταιρικής σχέσης αποτελεί προτεραιότητα.

Και εδώ, αναφέρομαι σε τρία κύρια θέματα – το εμπόριο, την τεχνολογία και την ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χαίρομαι που σήμερα ο πρωθυπουργός Modi και εγώ συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε ένα Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-Ινδίας. Η ΕΕ έχει μόνο ένα TTC μέχρι στιγμής – με τις “ΠΑ, και νομίζω ότι λέει ότι τώρα καθιερώνουμε το δεύτερο με την Ινδία. Επίσης, επειδή η Ινδία είναι τεχνολογικά μια δύναμη, και στον τομέα του εμπορίου πρέπει να απελευθερώσουμε ένα τεράστιο ποσό ανεκμετάλλευτου δυναμικού.

Χαίρομαι επίσης που ξεκινάμε διαπραγματεύσεις για ολοκληρωμένες εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες. Και χθες, σε ένα άλλο σημαντικό θέμα που μοιραζόμαστε – την κλιματική αλλαγή – πέρασα μια συναρπαστική μέρα στη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένα από τα πιο πιεστικά θέματα τόσο για την Ινδία όσο και για την Ευρώπη. Η ΕΕ θα διαφοροποιηθεί από τα ορυκτά καύσιμα και θα επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ως εκ τούτου, η συνεργασία με την Ινδία όχι μόνο στον τομέα του ηλιακού αλλά και του πράσινου υδρογόνου είναι κρίσιμη.