Καλεσμένη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» του τηλεοπτικού σταθμού MEGA με τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη ήταν σήμερα η υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Άννα Διαμαντοπούλου.
Αναφερόμενη στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κα. Διαμαντοπούλου σημείωσε πως πέρα από το σκάνδαλο αυτό καθαυτό αναδεικνύεται και μια βαθιά πολιτική διάσταση: «Το μεταρρυθμιστικό αφήγημα με το οποίο εξελέγη ο κ. Μητσοτάκης ότι “θα αλλάξει τα πάντα, βγαίνουμε από τα μνημόνια και την κρίση, θα κάνει ένα καινούργιο κράτος, μια νέα σχέση με τον πολίτη”, αυτό καταρρέει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κατέρρευσε με τα Τέμπη και τώρα καταρρέει και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ» σημείωσε και προανήγγειλε ότι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης θα είναι η αιχμή του δόρατος στην ατζέντα ενόψει ΔΕΘ: «Θα ανακοινώσουμε τις πρώτες 100 ημέρες και θα είναι κεντρικό στοιχείο το κράτος και οι ροές του, δηλαδή το πως κινούνται οι άνθρωποι, τα λεφτά και οι διαδικασίες μέσα στο κράτος, θα αλλάξουν συνολικά. Γίνεται αυτό; Όλα γίνονται όταν υπάρχει πολιτική βούληση και όταν βρισκόμαστε σε καταστάσεις σαν κι αυτές που βλέπουμε ότι η λειτουργία του πελατειακού κράτους είναι σε βάρος των πολλών, των πολιτών, της αγροτικής ανάπτυξης».
Η υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, σχολίασε πως «ο κ. Πρωθυπουργός είπε τρία πράγματα: Το πρώτο ήταν το “αποτύχαμε”. Κατά την άποψή μου, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μετά αρχίζει μια νέα περίοδος για το πολιτικό σύστημα με κεντρικό στοιχείο το “αποτύχαμε”. Και που απέτυχαν; Στην αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους. Αυτό που βλέπουμε μπροστά μας, το “θα την κουρέψω”, ο “φραπές”, ο “χασάπης” και τα λοιπά, σημαίνει ότι πάμε πιο πίσω και από το πίσω. Απέτυχε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην επαρκή διαχείριση. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, παίρνει ένα τεράστιο πρόστιμο 415 εκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής. Απέτυχαν και στην αξιοκρατία. Βλέπουμε όλα τα κομματικά στελέχη, τα ίδια τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μιλούν για “γαλάζιο” κύκλωμα, για “γαλάζιους” ανθρώπους παντού. Έχουμε πελατειακό κράτος, διαχειριστική ανεπάρκεια, αναξιοκρατία και ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα οικονομικού εγκλήματος. Έχουμε μια διάρθρωση που δείχνει οικονομικό έγκλημα».
Η Α. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι άλλαξαν 5 υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, με μηδενικό όμως αποτύπωμα στην πολιτική για τον πρωτογενή τομέα.
«Θυμάστε να έγινε κάτι στον αγροτικό τομέα αυτά τα έξι χρόνια; Το 0.7% των αγροτών στην Ελλάδα έχουν επιμορφωθεί, δηλαδή 7 στους 1.000! Και πάμε να αντιμετωπίσουμε τον 21ο αιώνα, με τεχνολογικές αλλαγές στην αγροτική παραγωγή! Το 2020 η κυβέρνηση ανακοίνωσε 23 έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα. Μπείτε στο site. Από τα 23 έργα, τα 12 προγραμματίζονται, δεν έχουν ξεκινήσει. Τα 10 είναι σε εξέλιξη και τα δύο έχουν παραδοθεί. Ένα από αυτά είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν έχει ψηφιοποιηθεί όπως έπρεπε».
Κλείνοντας, η Α. Διαμαντοπούλου αποδόμησε τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη ότι αναλαμβάνει τις διαχρονικές ευθύνες και πως οι πολίτες θα ψηφίσουν με βάση τις προσδοκίες τους και όχι ό,τι έγινε.
«Ο κ. Μητσοτάκης παίρνει τις ευθύνες για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Χαρίλαο Τρικούπη, όχι για τη δική του περίοδο. Και τι μας λέει; Ότι δεν έχει σημασία τι κάναμε, σημασία έχει ότι ο κόσμος θα ψηφίσει με βάση τι περιμένουν. Σωστά, έτσι ψηφίζει ο κόσμος, αλλά δεν θα πρέπει να αναδείξουμε ότι όταν σε έξι χρόνια δεν έγινε τίποτα για να χτυπηθεί το πελατειακό κράτος, δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά την επόμενη μέρα; Και πάω στο τελευταίο: Πέρα από τα ζητήματα του “αποτύχαμε” υπάρχει και το θέμα της συγκάλυψης. Εδώ μιλάμε πια για πραγματική συγκάλυψη. Ετέθησαν από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τρία ερωτήματα: πότε έμαθε ο Πρωθυπουργός για το θέμα και τι έκανε; Όταν ένας υπουργός διώχνει έναν πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ όταν πάει να αποκαλύψει το σκάνδαλο αλλά αυτός που αποπέμπεται, δεν πάει σπίτι του, φυλακή ή στον εισαγγελέα, πάει στο Μαξίμου και είναι δίπλα στον Πρωθυπουργό, υπάρχει κανένας που πιστεύει ότι ο Πρωθυπουργός δεν το ήξερε; Πέρα από τις επιστολές που ήρθαν χθες στην επιφάνεια που πήγαν στο Μαξίμου. Το Μαξίμου ήξερε πάρα πολύ καλά από το 2020 και μετά».
«Αφού διασφαλίσουμε απολύτως ότι δεν υπάρχει παραγραφή, μετά πάμε σε πολιτική αλλαγή που σημαίνει εκλογές» κατέληξε
3,7.2025