Έλενα Κουντουρά: Ζητά ευρωπαϊκή στρατηγική και ενισχυμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο από την Πολιτική Συνοχής για τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των νησιών

Νέα παρέμβαση Έλενας Κουντουρά στην Κομισιόν: Ζητά ευρωπαϊκή στρατηγική και ενισχυμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο από την Πολιτική Συνοχής για τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των νησιών

Η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν, με την οποία ζητά μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τα νησιά, που θα υποστηριχθεί και από ένα ενισχυμένο, ευέλικτο πλαίσιο χρηματοδοτήσεων μέσω της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Έλενα Κουντουρά ζητά να μπουν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας για την περιφερειακή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια οι επείγουσες ανάγκες των νησιών και των νησιωτών, που στην Ελλάδα, πλήττονται ήδη από κλιματικές καταστροφές, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζουν στοιχειώδεις ελλείψεις στην υγεία, την παιδεία, σε κοινωνικές υπηρεσίες και σε υποδομές, έλλειψη επαρκούς και προσιτής οικονομικά στέγης, ακρίβεια και δυσανάλογα υψηλό κόστος διαβίωσης, ανεπαρκή μεταφορική συνδεσιμότητα με συνεχείς ανατιμήσεις στο κόστος των μετακινήσεων, και υψηλό ενεργειακό κόστος.

Συγκεκριμένα, η Έλενα Κουντουρά ζητά από την Κομισιόν μια ευρωπαϊκή στρατηγική και σχέδιο μετάβασης των νησιών της ΕΕ για τη βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξή τους και την άμεση αντιμετώπιση των ανισοτήτων με αντίστοιχο ευέλικτο χρηματοδοτικό πλαίσιο στην Πολιτική Συνοχής.

Ζητά συγχρόνως νέες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας, της ανθεκτικότητας και ανάπτυξης των υποδομών και τη διασφάλιση προσιτής στέγασης στις νησιωτικές περιοχές.

Προτείνει ακόμη ένα νέο μόνιμο περιφερειακό, αποκεντρωμένο Ταμείο για την πρόληψη και διαχείριση των φυσικών καταστροφών στις ευάλωτες περιφέρειες και ειδικότερα στα νησιά της ΕΕ, που θα διασφαλίζει την πρόσβαση με απλούστευση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας.

Η Έλενα Κουντουρά πιέζει να μπουν τα νησιά στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών τα επόμενα χρόνια, από τη θέση της ως αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN και ως μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης REGI.

Η ερώτηση της Έλενας Κουντουρά: Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή Άρθρο 144 του Κανονισμού Έλενα Κουντουρά (The Left)

Θέμα: Άμεση ανάγκη για μια δίκαιη ευρωπαϊκή στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και ανθεκτικότητας των νησιωτικών περιοχών της Ε.Ε.

Τα νησιά και οι παράκτιες ζώνες της ΕΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά, διαχρονικά προβλήματα (1), όπως περιορισμένη συνδεσιμότητα με την ηπειρωτική χώρα, ανεπάρκεια βασικών υποδομών, και ελλείψεις σε Υγεία, Παιδεία και σε Κοινωνικές υπηρεσίες (2).

Τα προβλήματα αυτά είναι ιδιαιτέρως εμφανή στα εκατοντάδες ελληνικά νησιά, όπου το κόστος ζωής για τους κατοίκους και εργαζομένους έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Το δυσβάσταχτο μεταφορικό κόστος, η ραγδαία αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών και η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών σε τουριστικούς προορισμούς οδηγούν σε συνεχείς ανατιμήσεις σε στοιχειώδη αγαθά και υπηρεσίες, δυσχεραίνοντας διαρκώς τη διαβίωση των κατοίκων.

Επιπλέον, πλήττονται δυσανάλογα απ’ την κλιματική και ενεργειακή κρίση, τις φυσικές καταστροφές, τα περιβαλλοντικά και δημογραφικά δεδομένα.

Οι νησιωτικοί τουριστικοί προορισμοί διατρέχουν άμεσο κίνδυνο υπονόμευσης της βιώσιμης και ανθεκτικής ανάπτυξής τους, καθώς εντείνονται οι κοινωνικές, οικονομικές και εδαφικές ανισότητες (3), ενώ τα μικρά νησιά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ερήμωσης (4).

Ερωτάται η Επιτροπή:

­ Σκοπεύει να προτείνει μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική και σχέδιο μετάβασης των νησιών της ΕΕ για τη βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξή τους και την άμεση αντιμετώπιση των ανισοτήτων με αντίστοιχο ευέλικτο χρηματοδοτικό πλαίσιο στην Πολιτική Συνοχής;

­ Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας, της ανθεκτικότητας και ανάπτυξης των υποδομών και τη διασφάλιση προσιτής στέγασης στις νησιωτικές περιοχές;

­ Σκοπεύει να προτείνει ένα νέο μόνιμο περιφερειακό, αποκεντρωμένο Ταμείο για την πρόληψη και διαχείριση των φυσικών καταστροφών στις ευάλωτες περιφέρειες, ειδικότερα στα νησιά της ΕΕ;

(1) Βλ. τη μελέτη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης “Islands of the European Union: State of play and future challenges” που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2021.Ο νησιωτικός χαρακτήρας δημιουργεί διαρθρωτικά προβλήματα εξάρτησης απ΄ τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, που συνιστούν δημόσια υπηρεσία απ ΄την οποία εξαρτάται η καθημερινή ζωή όσων Ευρωπαίων πολιτών ζουν σε νησιά, με πρόσθετο κόστος για την εισαγωγή και την εξαγωγή εμπορευμάτων, ενεργειακών κυρίως πρώτων υλών και καταναλωτικών προϊόντων, καθώς και για τη μεταφορά επιβατών.

(2) Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε βοηθητικό και ιατρικό προσωπικό, ασθενοφόρα και ιατρικό εξοπλισμό.

(3) Ένα απ’ τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των νησιών έγκειται στις γεωμορφολογικές και φυσικές συνθήκες τους. Επομένως, τα νησιά έχουν διπλό ή τριπλό φυσικό μειονέκτημα όταν στον νησιωτικό χαρακτήρα και στην ορεινή μορφολογία τους έρχεται να προστεθεί και το ότι είναι τμήμα αρχιπελάγους.

(4) Από το 1950 έως σήμερα έχουν ερημώσει 51 ελληνικά νησιά.